Σε ρυθμούς «Swing, Jazz και Lindy Hop» κινείται το 8ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου

Ενδιαφέρουσες μουσικές συνευρέσεις

Το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου αποτελεί ένα ζωντανό πλάσμα που συνεχώς εξελίσσεται, ομορφαίνει και δυναμώνει. Καταξιωμένοι μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στο «πλοίο» του για το 8ο κατά σειρά ταξίδι του, που θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 27 Ιουλίου 2019.

Κάτοικοι και επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων θα απολαύσουν και φέτος μία εβδομάδα μουσικής με καθημερινά σεμινάρια, συναυλίες, εκθέσεις και εργαστήρια οργάνων, διαλέξεις και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Η επιτυχία της διοργάνωσης βασίζεται στην αγάπη για το ακορντεόν και τη μουσική, στο κέφι και στη χαρά για αλληλεπιδράσεις και ανταλλαγές καθώς και στο πάθος για ιδιαίτερες μουσικές συνευρέσεις

Το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου διοργανώνεται από εθελοντές με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός» και της ΑμΚΕ “Ούριος Άνεμος”.

Σεμινάρια 2019: «Swing, Jazz και Lindy Hop»

Την άκρη του νήματος θα ξετυλίξει η Μαρία Δελή, στο πλαίσιο του 1ου σεμιναρίου μουσικής με θέμα τις μουσικές διαδρομές από τους πρώτους ακατέργαστους ήχους μέχρι τις όμορφες οργανωμένες μελωδίες. Η τέχνη της μουσικής βασίζεται στον ήχο που παράγουμε για να εκφράσουμε ένα συναίσθημα ή μία λογική σκέψη. Το σεμινάριο έχει ως στόχο την προσωπική αναζήτηση του ήχου και τη μορφοποίησή του μέσα στην ομάδα. Βασικό εργαλείο των συμμετεχόντων θα αποτελέσει όλη η μουσική τους εμπειρία. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα αυτοσχεδιασμού, τα πάντα μπορούν να οδηγήσουν στη ελεύθερη στιγμιαία σύνθεση. Η Μαρία Δελή κινείται στο χώρο της σύνθεσης όσο και της εκτέλεσης, παίζοντας μπαγιάν. Είναι μέλος του tango σχήματος «Evocacion», ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται τακτικά με τον εξαιρετικά γνωστό Γερμανό συνθέτη και τρομπετίστα Markus Stockhausen παρουσιάζοντας μαζί του συναυλίες Intuitive music στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Πάρου, Νάξου, Τήνου, Σαντορίνης) και στο εξωτερικό (Κολωνία, Ανόβερο).

Οι «Maryll Abbas Trio» προσκαλούν τους μουσικούς του Φεστιβάλ στο Τσιγγάνικο Swing και στο ρεπερτόριο του Django Reinhardt. Ένα σεμινάριο για ακορντεόν μα όχι μόνο, αλλά και για βιολί και για κιθάρα….μιας και η ιδέα είναι το συναπάντημα των οργάνων του στυλ με το ακορντεόν. Ακόμα κι αν τ’ ακορντεόν μπορεί να εξασφαλίσει από μόνο του τον ρυθμό και τη μελωδία, η ουσία του swing είναι ο διάλογος, η χαρά του αυτοσχεδιασμού και η συνήχηση στο ρεπερτόριο, το οποίο μετουσιώνεται «στο θέμα της συζήτησης». Η Γαλλίδα ακορντεονίστρια Maryll Abbas μαζί με τον κιθαρίστα Joris Viquesnel και τον βιολιστή Benoît Josse θα πραγματοποιήσουν το σεμινάριο σχηματίζοντας αρχικά μικρά γκρουπ ανά όργανο και ύφος και στη συνέχεια σχηματίζοντας μικρά και μεγαλύτερα μουσικά σύνολα.

Αντικείμενα μελέτης στο τρίτο σεμινάριο με δάσκαλο τον Γιώργο Τσιατσούλη θα είναι η δομική ανάλυση του στυλ της Jazz και των στοιχείων που την καθορίζουν, η απόδοση της Jazz αισθητικής στο ηχόχρωμα και τον τρόπο του ακορντεόν και ο αυτοσχεδιασμός ως στιγμιαία μουσική δημιουργία στην Jazz.

Τέλος, η Μαριάντζελα Σαλίχου και ο Άλεξ Παλαμήδης θα μυήσουν τους συμμετέχοντες του τέταρτου σεμιναρίου στη μαγεία του Lindy hop, του αυθεντικού χορού swing του ‘30 και ‘40 που γεννήθηκε στο Χάρλεμ της Νέας Υορκης, στα τέλη της δεκαετίας του ’20. Με επιρροές από το charleston, το tap και το jazz dance, το Lindy Hop (ή swing ή jitterbug), καθιερώθηκε ως ο πιο δημοφιλής αμερικανικός χορός από το ’30 ως το ’50, όταν τα σκήπτρα πλέον έλαβε το συγγενές rock’n’roll. Πέρα από τα βασικά του βήματα, το Lindy Hop χαρακτηρίζεται από τον αυτοσχεδιασμό πάνω στα παιχνιδίσματα της μουσικής και τον «διάλογο» μεταξύ του ζευγαριού.

Βραδινές εκδηλώσεις – Συναυλίες

Τέσσερα μουσικά σχήματα και μία ομάδα Swing χορού θα «ντύσουν» μοναδικά το καλλιτεχνικό μέρος του 8ου Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου με εμφανίσεις σε διάφορα σημεία του νησιού.

Η παρέα των «Je Swing» γνωστή για την αγάπη της στο swing και τη jazz, θα παρουσιάσει ορχηστρικές διασκευές σε γνωστούς τσιγγάνικους σκοπούς και όχι μόνο, με σεβασμό στον ακουστικό ήχο και στον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του swing manouche. Με διασκεδαστικούς αυτοσχεδιασμούς εύθυμη διάθεση και νοσταλγική το μουσικό σχήμα σκαλίζει το ρεπερτόριο του θρυλικού Django Reinhardt και μας προ(σ)καλεί για ... χορό.

To Γαλλικό τρίο «Maryll abbas trio» αποτελείται από την Maryll Abbas (ακορντεόν), τον Joris Viquesnel (κιθάρα) και τον  Benoît Josse (βιολί). Το ρεπερτόριο τους αποτελείται από δικές τους συνθέσεις για ακορντεόν και  μουσικές του Κόσμου. Στο Φεστιβάλ θα παρουσιάσουν το τσιγγάνικο Swing, Jazz Manouche και ρεπερτόριο του Django Reinhardt.

Το ντουέτο "Anámnezy" αποτελείται από τον Γαλλοαργεντίνο κιθαρίστα και τραγουδιστή Jean Pouyé και τον Έλληνα ακορντεονίστα Κωνσταντίνο Ζιγκερίδη. Οι συνθέσεις τους και τα θέματα που ερμηνεύουν κουβαλούν αναμνήσεις από συννεφιασμένους σταθμούς τρένων, ξεθωριασμένες αγάπες σε λιμάνια, τσιγάρα ξεχασμένα. Τις αφηγούνται σε μια μουσική γλώσσα εμπνευσμένη από τους ουρανούς της Αργεντινής, της Γαλλίας, της Ελλάδας.

Οι «Gadjo Dilo» είναι μια παρέα μουσικών που "παντρεύει" την gypsy jazz και swing μουσική παράδοση, με τους ήχους και τα χρώματα του παλιού ελληνικού τραγουδιού… και πολύ περισσότερο, είναι μια ομάδα που αγαπά να αυτοσχεδιάζει, να δημιουργεί και να πειραματίζεται.

Στην παρέα του φετινού Φεστιβάλ θα βρίσκονται, επίσης, οι «Athens Lindy Hop» για μοναδικές χορευτικές στιγμές swing party, αγαπημένες μουσικές από τα ‘20s μέχρι και τα ‘50s και εντυπωσιακές φιγούρες.

Σημειώνεται πως, όπως κάθε χρόνο, θα στηθεί μια ανοιχτή μουσική σκηνή που θα δώσει την ευκαιρία σε ακροντεονίστες να παίξουν στο κοινό και να γνωριστούν μεταξύ τους, να γίνουν μουσικές γνωριμίες και αλληλεπιδράσεις. Η Μουσική Σκηνή είναι ανοιχτή σε όλους τους μουσικούς, ντόπιους, φιλοξενούμενους και τουρίστες, ανεξαρτήτως οργάνου για μουσικές βραδιές με εκπλήξεις.