Ο Γιώργος Χατζηνάσιος ταξίδεψε τους φιλόμουσους της Σύρου στα μονοπάτια της ψυχής με τα άφθαρτα στο χρόνο τραγούδια του

Μια θριαμβευτική καλλιτεχνική βραδιά

  • Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2019 - 06:15

Την ψυχή των Συριανών φίλων της μουσικής άγγιξε το βράδυ της Τετάρτης ο αγαπημένος συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος με μία μοναδική συναυλία στο Θέατρο Απόλλων, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για περισσότερο από δύο ώρες.

Η συναυλία με τίτλο «Μουσική Αίσθηση» συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Σύρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με στόχο τη συγκέντρωση εσόδων για την υλοποίηση έργων στήριξης του Νοσοκομείου.

Υπογραμμίζεται ότι, την περασμένη τριετία ο Σύλλογος διέθεσε σε έργα και εξοπλισμό προς το Νοσοκομείο, συνολικό ποσό που ξεπέρασε τις 60.000 ευρώ. «Η ποιότητα είναι βασικό χαρακτηριστικό όλων των εκδηλώσεών μας οι οποίες σχεδιάζονται και διοργανώνονται για την ψυχαγωγία της τοπικής κοινωνίας, που αγκαλιάζει και στηρίζει θερμά το έργο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ράνια Κουϊμτζή – Νικολοπούλου.

«Το κοινό της Σύρου είναι εκπαιδευμένο στην καλή μουσική αίσθηση»

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τους κύκλους τραγουδιών «Η ενδεκάτη εντολή», «Διαδρομή», «Άσπρο Μαύρο», «Λεύκωμα», «Συναξάρια», «Εικόνες», «Παιχνίδι για δύο» «Άγγιγμα ψυχής», καθώς και μουσικές που ο συνθέτης έχει γράψει για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Τον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό συνόδευσαν στην ερμηνεία των τραγουδιών, οι νέοι και ταλαντούχοι ερμηνευτές Παναγιώτης Ραφαηλίδης και Μαίρη Στεφανακίδη.

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Χατζηνάσιος τόνισε ότι η Σύρος διαθέτει ένα κοινό εκπαιδευμένο στην καλή μουσική αίσθηση, το οποίο συμμετέχει ενεργά και αντιδρά με σεβασμό στο έργο κάθε δημιουργού. «Ο κόσμος άκουγε προσεκτικά όσα λέγαμε, σιγοτραγουδούσε μαζί μας και δε σταμάτησε ούτε στιγμή να χειροκροτεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι όμορφες στιγμές που έζησε στο Θέατρο Απόλλων αποτελούν έναν καλό λόγο για να συμπεριληφθεί η πρωτεύουσα των Κυκλάδων ανάμεσα στους πιο συχνούς σταθμούς των συναυλιών του.

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς

Το 1980 ο Γιώργος Χατζηνάσιος απέσπασε το Α΄ Βραβείο στο Γαλλικό Φεστιβάλ (Rosed’ Or) με το τραγούδι «Όταν γύρω Νυχτώνει». Επίσης, πήρε βραβείο στο Φεστιβάλ της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κι έχει τιμηθεί από διάφορους συλλόγους για την προσφορά του στην Ελληνική Μουσική.

Ως Σολίστ Πιάνου έδωσε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στο CarnegieHall, στο ConcertHouse της Βιέννης, στο WhiteHouse του Λονδίνου, στην Κύπρο, στη Σόφια κ.α.

Το 1985 έγινε η συγγραφή της Όπερας «Ελ Γκρέκο» που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του μεγάλου κρητικού ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, παρουσιάσθηκε σε μορφή Concerto για πιάνο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει μελοποιήσει το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη καθώς και την Βυζαντινή τρελογία που αναφέρεται στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δόθηκε με μεγάλη επιτυχία η παγκόσμια πρεμιέρα του Βυζαντινού του Έργου «Χρονικόν της Αλώσεως» με την συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της Όπερας της Σόφιας, την Χορωδία της Μακεδονίας, πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Βαλτινό και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υπό την διεύθυνση του συνθέτη.

Η «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο» σε μορφή Συμφωνικής Καντάτας με ερμηνευτές τον Πέτρο Γαϊτάνο και τον Γρηγόρη Βαλτινό παρουσιάσθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με θριαμβευτική επιτυχία καθώς και στις Πυραμίδες της Αιγύπτου. Το ίδιο έργο υπό την διεύθυνση του συνθέτη με 140 μουσικούς – χορωδούς και solοist παρουσιάσθηκε το καλοκαίρι του 2005 στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά το 2007 στο θεσμό των Παλαιολογίων παρουσιάσθηκε το «Χρονικόν της Αλώσεως» με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΡΤ. Ερμήνευσαν ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Άγγελος Αντωνόπουλος και ο Γιάννης Χριστόπουλος υπο την διεύθυνση του συνθέτη.

Είναι μέλος της P.R.S της Αγγλίας, της S.A.C.E.M της Γαλλίας , της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, της Α.Ε.Π.Ι και του Δ.Σ της Ε.Δ.Ε.Τ.