Συναυλίες καταξιωμένων μουσικών από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρου

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ»

Πολλές εκπλήξεις επιφυλάσσει και φέτος στο κοινό του το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», που επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να χαρίσει εξαίσιες μουσικές στιγμές στους επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου.

Συναυλίες σημαντικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης «συνθέτουν» τον μουσικό κορμό της τρίτης κατά σειρά διοργάνωσης που θα διεξαχθεί από 19 έως 25 Αυγούστου 2019.

Την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων σήμανε στις 13 Απριλίου η συναυλία «ΑΝΩ ΕΑΡ» με θέμα τη θρησκευτική μουσική της Τεσσαρακοστής. Τα έργα απέδωσαν η σοπράνο Αγάπη Παπαμήτσου και η μέτζοσοπράνο Ιωάννα Βρακατσέλη υπό τη συνοδεία της Κατερίνας Κτώνα στο όργανο.

Μία γεύση από τις μελλοντικές συναυλίες του φεστιβάλ, που διοργανώνεται από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου, δίνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΑΝΩ, Χρήστος Παρασκευόπουλος.

Στις 29 Ιουνίου, για πρώτη φορά στα χρονικά, θα ακουστεί φωνή κόντρα τενόρου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Στο πλαίσιο του «ΑΝΩ ΠΡΟ», η οργανίστρια της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου Αθηνών, Χριστίνα Αντωνιάδου, σε συνεργασία με τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη, θα ερμηνεύσουν έργα αποκλειστικά γραμμένα από Έλληνες συνθέτες από το αρχείο του Θωμά Ταμβάκου. Συνθέτες που δραστηριοποιήθηκαν από την εποχή του Baroque έως και τη σύγχρονη εποχή.

Τρεις ενδιαφέρουσες συναυλίες και μία παράλληλη εκδήλωση

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου με έργα γνωστών Ευρωπαίων συνθετών από όλες τις εποχές θα πραγματοποιήσει, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, ο διεθνούς φήμης Αυστριακός οργανίστας Klaus Sonnleitner, που είναι ο βασικός οργανίστας στον μοναστηριακό ναό του Αγίου Φλωριανού στο Linz της Αυστρίας, στο μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο που έπαιζε ο συνθέτης Anton Bruckner.

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου, ο Ελβετός οργανίστας Alois Koch και ο Έλληνας ομποΐστας Δημήτρης Σιδερής, θα παρουσιάσουν έργα διαφόρων συνθετών για όμποε και εκκλησιαστικό όργανο. «Ο εκλεπτυσμένος ήχος του όμποε ταιριάζει ιδιαίτερα με τον ηχητικό χαρακτήρα του εκκλησιαστικού οργάνου και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών συνθετών, ακόμη και από τη σύγχρονη εποχή», υπογραμμίζει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Η τρίτη και τελευταία συναυλία με την οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και οργανίστα της Γαλλικής Εκκλησίας του Λονδίνου Ουρανία Γκάσιου, σε συνεργασία με τον αρπίστα Θοδωρή Ματούλα έργα για άρπα και εκκλησιαστικό όργανο, είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 25 Αυγούστου. Ο συνδυασμός της άρπας με το εκκλησιαστικό όργανο είναι γενικά ασυνήθιστος, αλλά πάρα πολύ ενδιαφέρων, δεδομένου ότι συνδυάζεται ένα νυκτό έγχορδο όργανο με τον επιβλητικό χαρακτήρα του πνευστού εκκλησιαστικού οργάνου.

Η συνεισφορά του εκκλησιαστικού οργάνου στο βωβό κινηματογράφο υπό τη μορφή του κινηματογραφικού οργάνου (theater organ), είναι το θέμα της παράλληλης εκδήλωσης του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» που θα πραγματοποιηθεί – όπως και πέρυσι – στον προαύλιο χώρο του Ησυχαστηρίου Παναγίας Της Ελπίδος Αδελφών Του Ελέους. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο  όργανο - εξέλιξη του εκκλησιαστικού οργάνου - που τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα ηχούσε σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες του εξωτερικού. Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα προβληθεί η πρώτη ελληνική ταινία βωβού κινηματογράφου "Περιπέτειαι του Βιλλάρ" σε μουσική επένδυση του Δημήτρη Κεραμιδάκη.

«ΑΝΩ» Χριστούγεννα 2019

Η φετινή χρονιά θα κλείσει με μια χριστουγεννιάτικη συναυλία στον Άγιο Γεώργιο με την οργανίστα Δέσποινα Σολομωνίδου και που ζει και εργάζεται στη Γερμανία και με τη γνωστή βιολονίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Νίνα Πατρικίδου, σε γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες, καθώς και σε έργα για το συνδυασμό βιολιού κι εκκλησιαστικού οργάνου.

Υπενθυμίζεται πως, το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.