Αρμονικές φωνές από 14 χορωδίες, καταξιωμένοι μουσικοί και μαέστροι από όλη την Ελλάδα γέμισαν τη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Χορωδιακού Φεστιβάλ Σύρου

Η θαυμάσια εμπειρία του 8ου Χορωδιακού Φεστιβάλ

Ένα διήμερο γεμάτο αρμονικές φωνές, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σύρου, στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Χορωδιακού Φεστιβάλ Ερμούπολης, όπου 14 χορωδίες “χρωμάτισαν” τα βράδια των θεατών, στο Θέατρο Απόλλων.

Την ετήσια γιορτή της χορωδιακής μουσικής, η οποία έχει καθιερωθεί ως θεσμός και έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το μουσικόφιλο κοινό και τους τοπικούς φορείς, που διοργανώνουν ο Μουσικός Όμιλος Σύρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, φέτος φιλοξένησε 14 χορωδίες, δίνοντας χώρο έκφρασης και έμφαση στις παιδικές χορωδίες.

Για το λόγο αυτό, το μουσικό διήμερο “ανοιξαν” η παιδική χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Άγιος Γεώργιος, με χοράρχη την κ. Έλμα Ξανθάκη, αλλά και η παιδική χορωδία “Μελίσματα”, με χωράρχη την Ειρήνη Φλωροπούλου, μουσικό, με καταγωγή από τη Σύρο και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Συριανών, με σπουδές κλασικού πιάνου, σύγχρονου τραγουδιού, θεωρητικών μαθημάτων και διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας στο Εθνικό Ωδείο.

Επίσης, εμφανίστηκαν οι χορωδίες του Μουσικού Ομίλου Σύρου, με τη διδασκαλία της χορωδίας να έχουν αναλάβει η Alice Labarche και ο Γιάννης Αργυρίου, ο οποίος ανέλαβε και τη διεύθυνση της χορωδίας, ενώ στο πιάνο ήταν η Κωνσταντίνα Μωραΐτη, η χορωδία του ΚΑΠΗ Μελισσίων, υπό την Καλλιόπη Σκιαδά, το Αρμονικό Εργαστήρι, με τον Γιώργο Κόγκο στη διεύθυνση χορωδίας, τον Θάνο Βρυωνίδη στο πιάνο, ενώ η Σούλα Φάρου προλόγιζε τα τραγούδια, η μικτή χορωδία του Δήμου Αμαρουσίου “Τερψιχόρη Παπαστεφάνου”, υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία της Όλγας Αλεξοπούλου, με σολίστ τη Ρεβέκκα Αναστασιάδου και στο πιάνο τον Μανώλη Παπαγιάννη.

Τέλος, το Σάββατο εμφανίστηκε η χορωδία LA FA MI LIA, υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση της Ρόζη Μαστροσάββα και της Όλγας Αλεξοπούλου, ενώ στο πιάνο συνόδευσε ο Μανώλης Παπαγιάννης και τη σωματική έκφραση ανέλαβε η Suzana Noemi Abigador.

Την Κυριακή, τη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων κατέλαβαν η Χορωδία της Κώμης Τήνου, υπό τη διεύθυνση της Γεωργίας Μπακογιάννη, η χορωδία “Φωνές Χρωμάτων”, με μαέστρο τη Ρία Θεοδώρου, η χορωδία “ΙΩΝΙΑ ΑΗΔΩΝ”, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου και με τον Βαγγέλη Σαμαράκη στο πιάνο, η χορωδία “ΜΕΛΩΔΟΙ”, της οποίας σολίστ είναι ο ερμηνευτής και μαέστρος, Σωτήρης Δογάνης, η Μικτή Χορωδία Κερατέας, υπό τη διεύθυνση του Αναστάσιου Λαζάρου και την Τίνα Ρώμα στο πιάνο, το ωδείο “Θαλής”, υπό τη χοράρχη Καλλιόπη Σκιαδά και η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου, με τον Todor Kabakchiev να διευθύνει από το πιάνο.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου Σύρου, κ. Γιάννης Αργυρίου, σημείωσε, πως “ο θεσμός αυτός έχει γίνει πια γνωστός στο πανελλήνιο και φέτος για πρώτη φορά θα έχουμε 14 χορωδίες. Γιατί αυτό; Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση από όλη την Ελλάδα, να έρθουν να τραγουδήσουν στο Θέατρο Απόλλων”. “Σκοπός μας είναι η διάδοση της χορωδιακής μουσικής, οι χορωδίες να έρχονται κοντά η μία με την άλλη να γνωριζόμαστε και να αγαπιόμαστε στο τέλος, αφού κι εμείς ως Μουσικός Όμιλος Σύρου, θα πάμε κάπου αλλού μετά”, τόνισε.

Επίσης, ο κ. Αργυρίου αναφέρθηκε και στην επιθυμία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, να οργανωθεί δράση, για τις χορωδίες των Κυκλάδων, “με στόχο η κυκλαδική χορωδιακή επικοινωνία να γίνει πιο συχνή και να μπορέσουμε κάτι τέτοιο να το κάνουμε μόνιμο”.

Κλείνοντας, και αφού αναφέρθηκε στον κόπο, που συνεπάγεται η διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού και μεγάλου φεστιβάλ, ο κ. Αργυρίου σημείωσε, πως “στο Θέατρο Απόλλων, το να τραγουδά κανείς είναι μία θαυμάσια εμπειρία”.