Συνέντευξη του Αυστριακού οργανίστα και ιερέα Klaus Sonnleitner για τη συμμετοχή του στο Διεθνές Φεστιβάλ «ΑΝΩ» 2019

«Η μουσική όπως και η ιεροσύνη είναι ποιμαντική δουλειά»

Ρεσιτάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου

Σημαντικούς ερμηνευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό υποδέχεται για 3η συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», που επιστρέφει στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Σύρου για να προσφέρει στους κατοίκους και τους πολυάριθμους επισκέπτες του συναυλίες και παράλληλες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.

Το Φεστιβάλ έχει επίκεντρο το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στη χώρα μας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου και στόχο την αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της φετινής διοργάνωσης που θα διεξαχθεί από 19 έως 25 Αυγούστου 2019, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αποτελεί ο συνδυασμός του εκκλησιαστικού οργάνου με όμποε και άρπα, δυο όργανα που είναι πιο σπάνια σαν σολιστικά.  

Επιπλέον, το εκκλησιαστικό όργανο θα ακουστεί και με μια άλλη ιδιότητα, αυτή του κινηματογραφικού οργάνου σε μια προσπάθεια της τεράστιας συνεισφοράς του στον βωβό κινηματογράφο, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το Φεστιβάλ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χρήστου Παρασκευόπουλου πραγματοποιείται από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τον κύκλο συναυλιών του «ΑΝΩ» 2019 ανοίγει τη Δευτέρα 19 Αυγούστου και ώρα 20:00, ο Αυστριακός Οργανίστας και ιερέας Klaus Sonnleitner με ένα μοναδικό ρεσιτάλ εκκλησιαστικού Οργάνου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου.

Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο Κλάους Ζονλάϊτνερ ξεδιπλώνει την τριακονταετή μουσική πορεία του και αναφέρεται τόσο στη συμμετοχή του στο Διεθνές Φεστιβάλ της Σύρου, όσο και στον «ποιμαντικό» χαρακτήρα της μουσικής.

Πότε εκδηλώθηκε η αγάπη σας για το εκκλησιαστικό όργανο και σε ποια μονοπάτια σας οδήγησε στο πέρασμα των ετών;

«Η γοητεία του εκκλησιαστικού οργάνου και της ερμηνείας έργων σε αυτό, ξεκίνησε όταν ήμουν μικρό παιδί. Η εκκλησία στην ιδιαίτερη πατρίδα μου έχει ένα μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο της Ρομαντικής Εποχής που μου έδωσε μεγάλη έμπνευση για να αυτοσχεδιάζω. Μετά το σχολείο σπούδασα στο "Mozarteum" στο Σάλτσμπουργκ, σε αυτό τον τόπο που κόβει την ανάσα και είναι τόσο πολύ συνδεδεμένος με τη μουσική, τόσο μέσα από την μπαρόκ μουσική παράδοση, όσο φυσικά και από τον Μότσαρτ. Μέχρι τώρα έχουν ήδη περάσει 30 χρόνια συναυλιών και εκκλησιαστικής μουσικής. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της καριέρας μου ήταν η εμφάνιση μου στο «Proms», στο Royal Albert Hall του Λονδίνου».

Πείτε μας κάποια πράγματα για το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο Bruckner που υπάρχει στην εκκλησία του Αγίου Φλωριανού στο Λύντς, όπου είστε ο βασικός οργανίστας.

«Έχω την τύχη να είμαι ο βασικός οργανίστας της Μονής του Αγίου Φλώριου στην Αυστρία, όπου ο Άντον Μπρούκνερ ήταν ένας από τους προκατόχους μου. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους αυστριακούς συνθέτες του 19ου αιώνα και ήταν γνωστός για το ότι έπαιζε στο εκκλησιαστικό όργανο "ex improviso"- χωρίς παρτιτούρα. Είναι θαμμένος κάτω από το αποκαλούμενο "Bruckner Organ", στην κρύπτη του μοναστηριού. Το εκκλησιαστικό όργανο είναι πολύ εντυπωσιακό και έχει 7.386 αυλούς. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς έχουν μήκος πάνω από 10 μέτρα».

Πως είναι η ζωή ενός οργανίστα σε συνδυασμό με την ιδιότητα σας, του ιερέα;

«Νομίζω ότι όλες οι δεξιότητες που έχει κάποιος είναι δώρο του Θεού και της χάρης Του. Γι αυτό είμαι ευγνώμων που έχω τη δυνατότητα να συνδυάσω την εργασία μου ως ιερέας, με το να παίζω το εκκλησιαστικό όργανο. Κατά τη γνώμη μου, η μουσική είναι επίσης «ποιμαντική δουλειά», για να συνδέσει τη γη και τον ουρανό».

Πώς αισθάνεστε για την επίσκεψή σας στην Ελλάδα και τη συμμετοχή σας στο Φεστιβάλ "Άνω" του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου;

«Ανυπομονώ πολύ να ταξιδέψω στην Ελλάδα, καθώς αυτή θα είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Αθήνα και στη Σύρο. Ως καθολικός ιερέας αισθάνομαι τιμή γι αυτή την πρόσκληση να παίξω σε Καθολικό Καθεδρικό Ναό και θα είναι για μένα μια θαυμάσια εμπειρία το να παίξω στο όμορφο εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Γεωργίου