Τέταρτος κύκλος εκδηλώσεων – εκπλήξεις εις το τετράγωνο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους

Το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» συνεχίζει την ανοδική πορεία του

Με ένα μοναδικό ρεσιτάλ από τον Ιταλό Gianluca Libertucci, οργανίστα του Βικαριάτου για την πόλη του Βατικανού στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, θα ανοίξει στις 27 Μαρτίου 2020 ο τέταρτος κύκλος εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η μουσική διοργάνωση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την τρίτη χρονιά διεξαγωγής της. Κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλίες με μοναδικό και αξεπέραστο χαρακτήρα. Από καθηλωτικά ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου και μαγευτικές συμπράξεις με άρπα και όμποε, έως ανατρεπτικούς αυτοσχεδιασμούς πάνω σε πασίγνωστα κινηματογραφικά θέματα. Μοναδική εμπειρία και η παράλληλη εκδήλωση στο Ησυχαστήριο των Αδελφών του Ελέους, στην Ερμούπολη, εκεί όπου ο βωβός κινηματογράφος συνάντησε ξανά το κινηματογραφικό όργανο. Η χρονιά έκλεισε το ίδιο θριαμβευτικά με χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρο, όπου φυλάσσεται και συντηρείται το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην χώρα μας.

Πόλος έλξης ενός δημιουργικού και ανήσυχου κοινού

Το Φεστιβάλ ΑΝΩ 2019 χαρακτηρίστηκε από τις επιτυχημένες μετακλήσεις ιδιαίτερα αξιόλογων καλλιτεχνών από χώρες με μεγάλη παράδοση στο εκκλησιαστικό όργανο (Αυστρία, Πολωνία, Ελβετία), αλλά και τις ερμηνείες σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών. Οι πρωτότυπες ιδέες και οι συμπράξεις, αλλά και ο εξωστρεφής χαρακτήρας του, το καθιστούν πλέον αδιαμφισβήτητο πόλο έλξης ενός δημιουργικού και ανήσυχου κοινού.

Σημαντικό στοιχείο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο της διοργάνωσης, είναι ότι η επισκεψιμότητα στο μεσαιωνικό οικισμό τις ημέρες των συναυλιών του Φεστιβάλ υπερδιπλασιάστηκε (132%), ενώ η αύξηση προσέλευσης επισκεπτών, σε σχέση με το ΑΝΩ 2018, άγγιξε το 26%.

Σύμφωνα με το τριετές (2019-2021) στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του και με την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή των υποστηρικτών του, το Φεστιβάλ ΑΝΩ έχει εξασφαλίσει πλέον τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και εδραίωσή του και διαθέτει τις στέρεες εκείνες βάσεις που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη των φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου.

Διατηρώντας την ελεύθερη είσοδο του κοινού σε όλες τις εκδηλώσεις του και με στόχο την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της βιωσιμότητάς του μετά το 2021, το Φεστιβάλ ΑΝΩ το τρέχον έτος προσανατολίζεται: α) στη διερεύνηση,  καλλιέργεια και ωρίμανση των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη συνεργασιών με Πρεσβείες και πολιτιστικούς φορείς εκτός ελληνικών συνόρων, με σκοπό τον εμπλουτισμό του καλλιτεχνικού προγράμματος και τη στήριξη του διεθνούς χαρακτήρα του, και β) στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που χρηματοδοτούν τον  πολιτισμό, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η περαιτέρω δικτύωση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε εκπαιδευτικά, ερευνητικά και λειτουργικά θέματα.

Τέλος, έχοντας κάνει σημαντικά βήματα στην επίτευξη των αρχικών του στόχων που ήταν και παραμένουν α) η αναγνώριση του εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, και β) η αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» θέτει ως προτεραιότητα για το 2020 την ανάδειξη, ευαισθητοποίηση και δρομολόγηση της επίλυσης του σοβαρού προβλήματος προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο. 

Προγραμματισμός εκδηλώσεων 2020

Η πρώτη εκδήλωση της χρονιάς με τίτλο «ΑΝΩ Έαρ», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας. Το κοινό θα υποδεχτεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου, στην Άνω Σύρο τον οργανίστα Gianluca Libertucci.

Ενάμιση μήνα πριν από το κύριο μέρος του φεστιβάλ και συγκεκριμένα, το Σάββατο 27 Ιουνίου, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έργα για εκκλησιαστικό όργανο και φωνή βαρύτονου με έργα Μαλτέζων συνθετών. Στη συναυλία του «ΑΝΩ Προ» συμμετέχουν οι: Natalia Rakhmatulina (Μάλτα), εκκλησιαστικό όργανο και Joseph Lia (Μάλτα), βαρύτονος. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Μάλτας.

Ενδιαφέρουσες μουσικές συμπράξεις περιλαμβάνονται στις κεντρικές εκδηλώσεις του «ΑΝΩ» που θα διεξαχθούν στα μέσα του Αυγούστου.

Στις 17/08 θα παρουσιαστούν έργα για εκκλησιαστικό όργανο και βιολοντσέλο από τους: Bartosz Jakubczak (Πολωνία), εκκλησιαστικό όργανο και Susan Norton (Ηνωμένο Βασίλειο), βιολοντσέλο, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πολωνίας.

Το μενού της Τετάρτης 19/08 θα περιλαμβάνει έργα για εκκλησιαστικό όργανο και κρουστά με την οργανίστα Ελένη Κεβεντσίδου και τον Σπύρο Λάμπουρα (κρουστά), ενώ στις 23/08, ο Χρήστος Παρασκευόπουλος (εκκλησιαστικό όργανο), η σοπράνο Τιτίκα Μαραγκούλα και ο τενόρος Ιωάννης Κάβουρας θα αποδώσουν έργα για εκκλησιαστικό όργανο και φωνή.

Τέλος, στη χριστουγεννιάτικη συναυλία του ΑΝΩ, το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020, θα συμμετέχουν η Μαργαρίτα Φρέρη στο εκκλησιαστικό όργανο και η Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Αργυρίου.

Τις συναυλίες προλογίζει ο μουσικός παραγωγός και σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η υποστήριξη του Φεστιβάλ τα τρία πρώτα χρόνια διοργάνωσής του από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπουργεία, ιδρύματα, πρεσβείες, φορείς του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και από τον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το «ΑΝΩ» συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.