Συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τη «Σεκέρ Παρέα» στα Χρούσσα

Μία γιορτή που αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα

Φωτογράφος: Θανάσης Μπαξόπουλος

Με συνθέσεις της Ανατολικής μουσικής, των χαμένων πατρίδων της Μικράς Ασίας και σκοπούς που γκρεμίζουν τα σύνορα μεταξύ των Βαλκανικών χωρών επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα δύο μελών της η «Σεκέρ παρέα».

Το νεανικό μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε το 2018 από έναν απόφοιτο και πέντε φοιτητές μουσικών σχολών της Θεσσαλονίκης, μεταξύ αυτών οι Συριανοί Γιώργος Χατζηγεωργίου και Ακριβός Ζερβός συστήθηκε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων πέρυσι το καλοκαίρι με μία μοναδική εμφάνιση στο προαύλιο του Λυκειακού συγκροτήματος στο Μάννα.

Το φετινό καλοκαίρι, η δεμένη μουσική παρέα επιστρέφει στο νησί του πολιτισμού και στήνει στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων μία μοναδική γιορτή που αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα. Η συναυλία του σχήματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020, στις 21:00. Τραγούδια και σκοποί από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, την Πελοπόννησο, τη Μικρά Ασία και φυσικά τα Νησιά του Αιγαίου, ενορχηστρώνονται πρωτότυπα και προσφέρουν στο ακροατήριο μία μουσική βραδιά που άλλοτε με χαμόγελο χαράς και άλλοτε με συγκίνηση, γεμίζει την ψυχή.

Αυτή τη φορά, το κοινό θα απολαύσει επί σκηνής τα πέντε από τα έξι μέλη της παρέας και συγκεκριμένα τους: Γιώργο Χατζηγεωργίου (βιολί, τραγούδι), Ακριβό Ζερβό (κλαρίνο, τσαμπούνα, τραγούδι), Μαρία Καραματσούκη (κανονάκι, κρουστά, τραγούδι), Βασίλη Νένε (ούτι, τραγούδι) και Γιώργο Θεοδωρίδη (λαούτο, τραγούδι).

Ανανεωμένη και πιο ώριμη μουσικά

Κατά τη διάρκεια του ενός έτους που μεσολάβησε από την πρώτη εμφάνισή του στη Σύρο, το μουσικό σχήμα «Σεκέρ Παρέα» εισήγαγε καινούριες συνθέσεις στο ρεπερτόριό του, δούλεψε αρκετά και ωρίμασε. Όπως δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο Ακριβός Ζερβός «η τρίμηνη παραμονή μας στο σπίτι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μας έδωσε την ευκαιρία να σκεφτούμε, να μελετήσουμε τη μουσική μας και να εξελιχθούμε ο καθένας προσωπικά». Προσθέτει βέβαια ότι ο εγκλεισμός επηρέασε τα μέλη του σχήματος, τα οποία ανυπομονούσαν να έρθει και πάλι η στιγμή που θα επικοινωνήσουν εκ νέου μουσικά με τον κόσμο.

«Η Σύρος υπήρχε στα σχέδιά μας, ούτως ή άλλως, με το ενδεχόμενο να παίξουμε έστω στο δρόμο. Ωστόσο, συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων για την προσεχή συναυλία στο χώρο. Χαιρόμαστε να παίζουμε για το κοινό, το οποίο αλληλεπιδρά μαζί μας με το τραγούδι του, το χορό του, το κέφι του ακόμη και τις παραγγελιές του. Αυτό για εμάς είναι η μεγαλύτερη αμοιβή», σημειώνει ο Ακριβός Ζρβός, υποστηρίζοντας πως μουσικός είναι εκείνος που μπορεί να φέρνει τον κόσμο κοντά.

Η παραδοσιακή μουσική ταξιδεύει και γοητεύει

Η «Σεκέρ Παρέα» συμμετείχε τον Σεπτέμβριο του 2019 στη 2η συνάντηση νέων μουσικών και σχημάτων παραδοσιακής μουσικής «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα» που διοργανώθηκε στην Αθήνα από τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επιπλέον, είχε τη χαρά να εμφανιστεί και σε μουσική σκηνή στου Ψυρρή και να έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με το ένθερμο αθηναϊκό κοινό που αγκάλιασε τα έξι νεαρά μέλη. «Οι εμφανίσεις αυτές χτίζουν μια καλή προοπτική για το μέλλον, καθώς μας αρέσει να ταξιδεύουμε, να γνωρίζουμε καινούρια μέρη και κόσμο που αγαπά και θέλει να γνωρίσει εις βάθος την παραδοσιακή μουσική».