Προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες το 27ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης με τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας και συναυλίες σε ανοικτούς χώρους

Καλοκαιρινές μουσικές βραδιές σε αυλές νεοκλασικών

Συνέντευξη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Άγγελο Νικολόπουλο

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε για περισσότερο από έναν χρόνο, άλλαξαν τον τρόπο που ζούμε, σκεφτόμαστε, δημιουργούμε και συμπεριφερόμαστε.

Λόγω του απρόβλεπτου των καταστάσεων και στο πλαίσιο των οδηγιών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, πολλά φεστιβάλ που έχουμε ξεχωρίσει και αγαπήσει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, δεν κατάφεραν πέρυσι να διεξαχθούν.

Ανάμεσα στις καλλιτεχνικές διοργανώσεις που δεν είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε το καλοκαίρι του 2020 ήταν το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, το μακροβιότερο φεστιβάλ της Σύρου και ένα από τα πιο κορυφαία στην Ελλάδα, το οποίο διακρίνεται τόσο για τη υψηλή ποιότητα των εκδηλώσεων όσο και για το μοναδικά φιλικό του κλίμα.

Ξεκίνησε το 1994 από τον κιθαρίστα Άγγελο Νικολόπουλο και φέτος θα γιορτάσει 27 χρόνια διοργάνωσης. Πρόκειται για ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ πέντε ημερών ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα ικανότητας και αποτελεί μια δημιουργική συνεύρεση μουσικών, καθηγητών και σπουδαστών με το φιλόμουσο κοινό. Προσφέρει στο κοινό αξέχαστες εκδηλώσεις, δίνει βήμα έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες και εμπλουτίζει τις εμπειρίες των σπουδαστών μέσα από την ενεργό συμμετοχή σε σεμινάρια, διαγωνισμούς και μουσικά σύνολα.

Ξεπερνώντας αγκυλώσεις και στερεότυπα στοχεύει στην απελευθέρωση της δημιουργικής έκφρασης, στον άμεσο διαμοιρασμό της γνώσης και στην ενδυνάμωση των ανθρώπινων δεσμών. Με φρέσκες ιδέες και πρωτότυπα ακούσματα καταφέρνει να εμπνεύσει και να ψυχαγωγήσει ένα ποικίλο κοινό με διαφορετικά καλλιτεχνικά γούστα. Ένα εμπνευσμένο ταξίδι που εξερευνά τη δύναμη της μουσικής να ενώνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Το κοινό έχει την ευκαιρία να ζήσει τον λαμπερό ήλιο των Κυκλάδων και το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου, μέσα από ένα μεγάλο κιθαριστικό γεγονός στην καρδιά της Ερμούπολης. Εκδηλώσεις του φεστιβάλ έχουν φιλοξενηθεί όλα αυτά τα χρόνια στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ερμούπολης, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στο Θέατρο Απόλλων και στο Ησυχαστήριο «Παναγία της Ελπίδας», ενώ για τρία περίπου καλοκαίρια πραγματοποιήθηκαν συναυλίες και στην Πιάτσα της Άνω Σύρου.

«Μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη μαγεία του διαφορετικού»

Φέτος, με τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι εμβολιασμοί και η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα προστασίας, προγραμματίζεται το 27ο Φεστιβάλ Ερμούπολης από 27 – 31 Ιουλίου 2021.

Οι δραστηριότητές του θα είναι προσαρμοσμένες στις παρούσες συνθήκες με στόχο την ασφάλεια κοινού και συμμετεχόντων.

«Θα τηρούνται όλα τα μέτρα που επιβάλλονται (μάσκες, αποστάσεις, συγκεκριμένος αριθμός συμμετεχόντων κ.α.)  αλλά έχουμε τη θέληση να μην μένουμε στάσιμοι και να επαναφέρουμε τη ζωή μας σταδιακά στους κανονικούς της ρυθμούς», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Άγγελος Νικολόπουλος.

Σημειώνεται πως, ο προγραμματισμός είναι ευμετάβλητος και το τελικό πρόγραμμα θα προσαρμόζεται μέχρι την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τις εξελίξεις και τις υποδείξεις των ειδικών.

Ωστόσο, βασική παράμετρο αποτελούν οι χώροι διεξαγωγής των εκδηλώσεων. Εξετάζονται εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που ο αρχικός προγραμματισμός ανατραπεί λόγω αλλαγής των συνθηκών. Έτσι σε περίπτωση που οι συναυλίες στο θέατρο Απόλλων δεν μπορέσουν να γίνουν (λόγω απαγόρευσης συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους), θα αξιοποιηθούν ανοικτοί χώροι για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

«Η Ερμούπολη έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει πολλά μέρη τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν μουσικές αλλά και γενικότερα καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Σίγουρα η κλίμακα θα είναι διαφορετική όσον αφορά τη συμμετοχή του κοινού αλλά ίσως είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη μαγεία του διαφορετικού, πέρα από αυτά που είχαμε συνηθίσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νικολόπουλος.

Όπως εξηγεί, ο ίδιος έχει στραφεί σε κάποιους κήπους και αυλές νεοκλασικών όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν οι δράσεις της διοργάνωσης με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και θεατών, σε ένα περιβάλλον όμορφο και προστατευμένο.

«Θα εκμεταλλευτούμε τη φορητότητα της κιθάρας, ενός οργάνου δηλαδή που μεταφέρεται και προσαρμόζεται εύκολα σε οποιονδήποτε χώρο, καθώς και τις υπέροχες αυλές των νεοκλασικών της Ερμούπολης όπου θα γίνουν τα σεμινάρια, οι διαγωνισμοί και κάποιες συναυλίες».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συναυλίες θα βιντεοσκοπηθούν και θα είναι διαθέσιμες σε όλους μέσω διαδικτύου. Συναυλίες από παλαιότερες διοργανώσεις έχουν αναρτηθεί στο κανάλι του Φεστιβάλ στο youtube, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των καλλιτεχνών.

Συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία στην Ελλάδα

Στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί και μια συναυλία που αναβλήθηκε την προηγούμενη χρονιά με δύο εξαιρετικούς μουσικούς, οι οποίοι θα επισκεφτούν το νησί ειδικά για το φεστιβάλ με την συνεργασία της Αυστριακής Πρεσβείας.

«Κάθε χρόνο συνεργαζόμαστε με αρκετές πρεσβείες, αλλά φέτος θεωρήσαμε σωστό να μην επεκταθούμε περισσότερο, γιατί λόγω των ταξιδιών είναι λίγο δύσκολα και επίφοβα τα ταξίδια», δηλώνει ο κ. Νικολόπουλος. Στο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο, ωστόσο μέσα από συνεργασίες με ξένους καλλιτέχνες δίνεται πάντα η ευκαιρία για ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων γύρω από τη μουσική. Μέσα από έναν εποικοδομητικό μουσικό «διάλογο», μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και παράλληλα, το φεστιβάλ και η Σύρος ανοίγουν περισσότερο τα φτερά τους.  

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 27ου φεστιβάλ κιθάρας θα ανακοινωθεί σύντομα.