Ο κύβος ερρίφθη για την 30η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Φετινή «οικοδέσποινα» η Χίος

Στη μυροβόλο Χίο θα φιλοξενηθεί τον Οκτώβριο του 2018 η 30η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν γνωστοί άνθρωποι του Θεάτρου, όπως οι σκηνοθέτες Σίμος Κακάλας, Κατερίνα Ευαγγελάτου και ο σκηνογράφος, εικαστικός και ενδυματολόγος, Γιάννης Μετζικώφ.

Ο τόπος διεξαγωγής της φετινής διοργάνωσης αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2018, στην αίθουσα του Συνδέσμου Συριανών, στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη Συνέλευση εγκρίθηκε επίσης η φιλοξενία της Συνάντησης του 2019 στο νησί της Ρόδου.

Τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά, με σημαντικότερη την 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Πάρο, όπου συμμετείχαν 27 ομάδες, τέσσερις από το Νομό Λέσβου, πέντε από τη Χίο, δύο από τη Σάμο, έξι από τα Δωδεκάνησα και δέκα από τις Κυκλάδες, παρουσίασε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μαρία Βενέτη.

 «Το 2017 κύλησε ομαλά και πραγματοποιήθηκαν οι κύριες δράσεις της ΟΕΘΑ. Βέβαια υπήρξε συμπίεση της χρηματοδότησης από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, αλλά η εξασφάλιση χρηματοδότησης και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η σημαντική συμμετοχή του Δήμου Πάρου συνετέλεσαν σε ένα καλό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προϋπόθεση για τη φιλοξενία της Συνάντησης είναι η βούληση

Τα τρία τελευταία χρόνια, η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 90.000€, διενεργήθηκε με χρηματοδότηση τόσο από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου (70.000€), όσο και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (15.000€). Το υπόλοιπο ποσό συμπλήρωσαν οι Δήμοι, πέραν των χρημάτων που διέθεσαν για τις υποδομές.

Η δυνατότητα διεξαγωγής της Συνάντησης στην Πάρο, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων με πλούσια πολιτιστική ζωή εξεταζόταν επί σειρά ετών από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Βασικός παράγοντας για την πραγματοποίησή της το 2017 υπήρξε το γεγονός ότι, οι τέσσερις θεατρικές ομάδες του νησιού ενώθηκαν για τον κοινό σκοπό και έπεισαν τον Δήμο για τη σπουδαιότητα του θεσμού και την προσφορά του στην τοπική κοινωνία.

Η κ. Βενέτη υπογράμμισε πως τα τρία τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία έχει αποδείξει ότι, μπορεί να διοργανώσει τη Συνάντηση και σε μέρη χωρίς κατάλληλους θεατρικούς χώρους, χάρη στην εμπειρία και την τεχνογνωσία που πλέον διαθέτει η ΟΕΘΑ. Ειδικά στην Πάρο, δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Δήμο δύο νέους χώρους εκδηλώσεων, ο ένας στο ΕΠΑΛ της Παροικιάς και ο άλλος στο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας. Οι συγκεκριμένοι χώροι θα μείνουν στη διάθεση των κατοίκων και των συλλόγων, καθώς στόχος της κάθε Συνάντησης είναι να αφήνει πίσω της υποδομές.

Τις παραστάσεις παρακολούθησαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, τάξης και μορφωτικού επιπέδου. «Επιθυμούμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτόν τον πλουραλισμό» σημείωσε η πρόεδρος, καθιστώντας γνωστό πως στόχος της Ομοσπονδίας είναι η Συνάντηση να αποτελέσει μελλοντικά τόπο ανταλλαγής νέων τάσεων σκηνικής έρευνας μέσα από την επαφή με δασκάλους της υποκριτικής, ηθοποιούς, δραματουργούς, σκηνοθέτες και θεωρητικούς του θεάτρου, καθώς επίσης και χώρο συνύπαρξης της παράδοσης με την καινοτομία, του αρχαίου με τον σύγχρονο πολιτισμό.

Ενδεικτική των προθέσεών της ήταν η πρόσκληση τριών ανθρώπων του θεάτρου στην 29η Συνάντηση και συγκεκριμένα, του συγγραφέα Σάκη Σερέφα και δύο σκηνοθετών, του Σταύρου Τσακίρη με μία εναλλακτική ματιά πάνω στο αρχαίο δράμα και της Κατερίνας Ευαγγελάτου, η οποία ακύρωσε την προγραμματισμένη διάλεξή της για λόγους ανωτέρας βίας, αλλά υποσχέθηκε να συμμετέχει σε επόμενη διοργάνωση.

«Το Θέατρο ταξιδεύει» και το 2018

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, διεξήχθη κανονικά και το πρόγραμμα «Το Θέατρο Ταξιδεύει», καθώς είχε εξασφαλιστεί πίστωση 20.000 ευρώ ήδη από τον Δεκέμβριο 2015, συν 2.954 ευρώ υπόλοιπο από το 2016. Από τις αρχές Μαρτίου, εστάλη η προκήρυξη του προγράμματος που είχε εγκριθεί από τη Γ.Σ. του 2016 και παρέτεινε τη διάρκεια μέχρι το Νοέμβριο με εξαίρεση τους δύο θερινούς μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο). Συμμετείχαν δώδεκα ομάδες, τρεις από τις Κυκλάδες, τρεις από τα Δωδεκάνησα και έξι από το Βόρειο Αιγαίο. Για το 2018 έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος με ποσό 22.000 ευρώ και έχουν εκταμιευθεί 15.000 ευρώ.

«Πέραν του καλλιτεχνικού αποτελέσματος που οφείλεται κυρίως στη δουλειά των ομάδων, στόχος του Δ.Σ. είναι να πραγματοποιήσουμε τις δράσεις μας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, χωρίς περικοπές στις συμμετοχές και επιπλέον επιβαρύνσεις στις ομάδες. Στην εξυπηρέτηση αυτού του στόχου μερικές φορές γινόμαστε δυσάρεστοι, αλλά έτσι καταφέραμε να κρατήσουμε το θεσμό στους δύσκολους καιρούς που ζούμε», κατέληξε η κ. Βενέτη.

Ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της ΟΕΘΑ

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, διεξήχθησαν και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, το οποίο αποτελείται από τους: Μαρία Βενέτη (Πρόεδρος), Γιάννη Δεσύπρη (Αντιπρόεδρος), Διονυσία Κασίου (Γραμματέας), Δημήτρη Βαμβακούση (Ειδικός Γραμματέας), Μαρία Φούτσου (Ταμίας), Κώστα Ματθαίου (Έφορος υλικού), Ελένη Τσιγιάννη (μέλος).

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι, ότι το μέλος του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων», Δημήτρης Βαμβακούσης έλαβε τις περισσότερες ψήφους (26), μέσω των οποίων, εκφράστηκε η ευγνωμοσύνη των μελών της Ομοσπονδίας προς το πρόσωπό του για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει σε αυτήν.