Τρεις τοπικές παραγωγές και πέντε επαγγελματικές παραστάσεις αποτελούν το θεατρικό «μενού» των φετινών Χριστουγέννων στη Σύρο

Γιορτές στο «στολίδι» της Ερμούπολης

Ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις, απευθυνόμενες τόσο στο παιδικό, όσο και στο ενήλικο κοινό της Σύρου περιλαμβάνονται για μία ακόμη χρονιά στο εορταστικό πρόγραμμα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Από το φετινό χριστουγεννιάτικο «μενού» στη Σύρο δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν παραγωγές τοπικών θιάσων και ομάδων, που έχουν βάλει τα δυνατά τους για να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές χαράς, γέλιου αλλά και συγκίνησης από τη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων.

Στη «Χώρα του Ποτέ» θα μας μεταφέρει για άλλη μία φορά το μιούζικαλ της φοιτητικής θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Φιλαρμονικής Δήμου Σύρου Ερμούπολης «Δεν Μεγάλωσες Ποτέ» από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2018.

Η πιο φοβερή παρέα παιδιών, που έχετε γνωρίσει, τολμά φέτος να πάει να βρει τον Άγιο Βασίλη και να του κάνει Παράπονα. Ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων» παρουσιάζει τη χριστουγεννιάτικη ιστορία του Αντώνη Μπούμπα «Παράπονα στον Άγιο Βασίλη» και μαζί δέκα ταλαντούχους μικρούς πρωταγωνιστές, που χορεύουν, τραγουδούν και είναι αποφασισμένοι να τα πουν στον Άγιο Βασίλη «χύμα και τσουβαλάτα» (14-16/12). Σκηνοθεσία: Βέτα Αποστολίδου.

Με φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τα περισσότερα ζευγάρια του σήμερα θα ασχοληθεί το stand-up comedy «Η αιώνια πάλη των 2 φύλων» της ομάδας «Γιατί Έτσι» στις 22 και 23 Δεκεμβρίου 2018. Άφθονες δόσεις γέλιου με πικάντικες ατάκες και τη συμμετοχή του κοινού. Το έργο είναι αυστηρά ακατάλληλο για νέους κάτω των 15 ετών.

Το πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης περιλαμβάνει επίσης έναν ικανοποιητικό αριθμό επαγγελματικών παραστάσεων, οι οποίες αυτή την περίοδο γνωρίζουν ιδιαίτερη επιτυχία στην Αθήνα.

«Πες μου τ’ όνομά σου»

Ο Φοίβος Δεληβοριάς και τα παιδικά του τραγούδια περιμένουν τα παιδιά της Σύρου στις 26 και 27 Δεκεμβρίου 2018. Η παράσταση «Πες μου τ’ όνομά σου» στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης υπόσχεται κέφι, συμμετοχή των φίλων του και κυρίως πολύ τραγούδι και αμέτρητα χαμόγελα… Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι... αφού στις παραστάσεις αυτές έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή του και το Ελεφαντάκι και η τρελοπαρέα του Φοίβου και όλη η αγάπη και το μεράκι που οδήγησαν στα πρώτα αυτά παιδικά τραγούδια του μοναδικού παραμυθά – τραγουδοποιού.  Η παράσταση «Πες μου τ’ όνομά σου» είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο – cd του καλλιτέχνη, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος. Σε αυτό, ο Φοίβος Δεληβοριάς θυμάται κι αφηγείται τη δική του ιστορία όπως την έζησε όταν ήταν παιδί, που είναι όμως και η ιστορία της σχέσης του με την πόλη, τους φίλους του, τα παιδικά του χρόνια, τις παρέες και τις σκανδαλιές τους.

«Ένας ήρωας του καιρού μας»

Τα βήματα ενός ανθρώπου - ήρωα του καιρού του, που παίρνει το ρίσκο να μην αποδεχθεί ό,τι υπάρχει θα ακολουθήσει το Lab.oratorium, με αφετηρία ένα μυθιστόρημα – σταθμό στη Ρωσική λογοτεχνία. Η θεατρική ομάδα που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο 2017 και δραστηριοποιείται στην Αθήνα παρουσιάζει στις 7 Ιανουαρίου 2019 την παράσταση «Ένας ήρωας του καιρού μας», βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Λέρμοντoφ. Τέλη της δεκαετίας 1830. Ένα ημερολόγιο ανοίγει. 10 Μαΐου. Στο δρόμο για τον Καύκασο ο αξιωματικός Γκριγκόρι Αλεξάντροβιτς Πετσόριν σταθμεύει στα ιαματικά λουτρά μιας περιφερειακής πόλης της Ρώσικης αυτοκρατορίας. Το Πιατιγκόρσκ θυμίζει ένα τοπίο παραμυθιού. Στα σύνορα του οι επιθέσεις Τσερκέζων, λαών που ψάχνουν την ταυτότητα τους απέναντι στον Ηγεμόνα-Τσάρο, μαίνονται. Εκεί ο ήρωας θα συναντήσει έναν φίλο από το μέτωπο και απαλλαγμένοι από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα θα έρθουν αντιμέτωποι με την πλήξη. Ο ερχομός της πριγκίπισσας Μαίρης θα αλλάξει τα πράγματα. Ένα παιχνίδι διεκδίκησης ξεκινάει. Ένας έρωτας από το παρελθόν.

Ερμηνεύουν: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Βασίλης Καλφάκης, Απόστολος Καμιτσάκης, Δάφνη Νικητάκη, Περσεφόνη Παντοπούλου. Σκηνοθεσία: Βασίλης Καλφάκης.

Ένα επίμονο κορίτσι και «οι κάτω απ’ τ’ αστέρια»

Δύο παραστάσεις, μία για τους μαθητές της Σύρου και μία για το ενήλικο κοινό του νησιού, θα παρουσιάσει το Θέατρο ΑΛΦΑ.ΙΔΕΑ την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019.

Το «Κορίτσι που επιμένει» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού και ενός αγοριού, που μεγαλώνουν μαζί και όπως, γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αγαπιούνται και παντρεύονται και είναι έτοιμοι να ζήσουν για πάντα… αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Όμως, στα παραμύθια, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Πάνω στην κορύφωση της ευτυχίας τους, τη μέρα του γάμου τους, ο θεός του Κάτω Κόσμου, ο Πλούτωνας, κλέβει το αγόρι. Η λύπη του κοριτσιού είναι τόσο μεγάλη που οι υπόλοιποι θεοί συγκινούνται και αποφασίζουν να το βοηθήσουν να φέρει πίσω τον αγαπημένο της. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, στο οποίο, το κορίτσι μας, θα αντιμετωπίσει τα εμπόδια και τους κωμικούς χαρακτήρες του Κάτω Κόσμου. Ερμηνεύουν και τραγουδούν: Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Πάολα Καλλιγά, Βασίλης Ασημακόπουλος, Αντώνης Αντωνιάδης.

Σε κάποιο νησί της Ελλάδας, στα τέλη των 80s, αρχές των 90s θα μας μεταφέρει το βράδυ της Τετάρτης το δεύτερο έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα «Οι Κάτω απ’ τ’ αστέρια». Η Μένια και ο Νικολής πάνε μαζί σχολείο, γίνονται αχώριστοι, ονειρεύονται, κάνουν έρωτα, ερωτεύονται «για πάντα». Αλλά τα χρόνια περνούν και η πραγματικότητα – όπως συνηθίζει – επιβάλλει τον εαυτό της. Οι δύο ήρωες όμως ποτέ δεν παύουν να σημαδεύουν ο ένας τον άλλο. Παρά τις επιλογές που έχουν κάνει στις ζωές τους, ανάμεσά τους, εξακολουθεί να καίει μια πυρκαγιά άγρια. Αυτή είναι η τελική αναμέτρηση ενός μεγάλου εγκλωβισμένου έρωτα. Αυτή είναι η συνάντηση που χρωστούσαν ο ένας στον άλλο. Γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση, γεμάτη τρυφερότητα και απόρριψη, γεμάτη σύγκρουση και νοσταλγία. Σκηνοθετούν και ερμηνεύουν η Λίλα Μπακλέση και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής.

Άφησέ με να ‘ρθω μαζί σου

Τέλος, στις 26 Ιανουαρίου, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων παρουσιάζει στο Θέατρο Απόλλων τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου. Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Φάμης ζωντανεύει τις σκέψεις μιας μοναχικής γυναίκας έτσι όπως παρουσιάζονται στο έργο του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του σεληνόφωτος», υπό τους ήχους μουσικής των Μπετόβεν, Σατί, Χατζιδάκι, Μικρούτσικου και Πλάτωνος που ερμηνεύει στο πιάνο η Αναστασία Παπαθανασίου.