Το Animasyros και οι μικροί φίλοι του δημιουργούν ψηφιακές χριστουγεννιάτικες κάρτες με πρωταγωνίστρια την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Κινούμενες ευχές από τη Σύρο

Καμβάς για χριστουγεννιάτικες ευχές που θα ταξιδέψουν για τους αγαπημένους μας σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, γίνεται φέτος η πρωτεύουσα των Κυκλάδων με την πολύτιμη συμβολή του Animasyros.

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το αγαπημένο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, διοργανώνει ένα online εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά με στόχο τη δημιουργία μίας ψηφιακής χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας, δεδομένου ότι οι τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την υλοποίηση δια ζώσης δράσεων.

Εικόνες από το μοναδικής ομορφιάς νησί που γέννησε το Animasyros ζωντανεύουν και γίνονται κινούμενες χριστουγεννιάτικες κάρτες. Στο επιγραμμικό εργαστήριο stopmotion animation με τις εκπαιδεύτριες Χριστίνα Ντεπιάν και Ιωάννα Γιακουμάτου, μαθητές από Δ’ Δημοτικού έως και Β’ Γυμνασίου, καλούνται να δημιουργήσουν εξ αποστάσεως τη δική τους ψηφιακή χριστουγεννιάτικη κάρτα με απλά υλικά και μια έξυπνη ψηφιακή συσκευή (τηλέφωνο ή ταμπλέτα).

Μετά το τέλος του εργαστηρίου, οι ομορφότερες κάρτες θα ενωθούν σε μια ταινία κινούμενης εικόνας με την οποία η οικογένεια του φεστιβάλ και οι μικροί φίλοι του θα ευχηθούν σε όλες και όλους… Χρόνια Πολλά!

Το εργαστήριο υλοποιείται με πρωτοβουλία & χρηματοδότηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Πάγιος υποστηρικτής των εκπαιδευτικών δράσεων του Animasyros είναι το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Ενεργή παρουσία και εν καιρώ πανδημίας

Το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros» αποτελεί μία από τις λιγοστές πολιτιστικές διοργανώσεις που κατάφεραν να διεξαχθούν και με φυσικό τρόπο, τη φετινή ιδιαίτερη χρονιά. Το ριψοκίνδυνο –κατά τους συντελεστές- εγχείρημα της phygital έκδοσής του αγκαλιάστηκε τόσο από το κοινό, όσο και από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο πρότεινε στην ομάδα του φεστιβάλ να ενώσουν τους δρόμους τους και τη φετινή εορταστική περίοδο, μέσα από μία διαδικτυακή δράση.

«Με πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου Αλίκης Λεονταρίτη φτιάξαμε ένα πρώτο σκαρίφημα της πρότασής μας, την οποία σταδιακά διαμορφώσαμε», εξηγεί στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης.

Από την ομάδα των εκπαιδευτών, επιλέχτηκαν η Χριστίνα Ντεπιάν και η Ιωάννα Γιακουμάτου με μεγάλη εμπειρία και στα ψηφιακά εργαστήρια, τα οποία αποτελούν πλέον τη νέα πραγματικότητα. Οι δυο τους πραγματοποίησαν πρόσφατα και ένα εργαστήριο με θέμα τη μετανάστευση και το προσφυγικό, σε συνεργασία με την ActionAid Hellas.

«Η χριστουγεννιάτικη δράση μας βασίζεται στην ιδέα να αξιοποιηθούν φωτογραφίες της Σύρου, πνευματική ιδιοκτησίας του πάγιου συνεργάτη μας Αλέξανδρου Πετράκη και πάνω σε αυτές να δημιουργηθούν από τα παιδιά μικρές ψηφιακές θεματικές κάρτες με την τεχνική του stopmotion animation. Αυτές, στη συνέχεια θα ενωθούν σε ένα βίντεο, περίπου 30-40 δευτερολέπτων, το οποίο αφού φτιάξουμε και μοντάρουμε γρήγορα, θα προωθήσουμε και θα παραχωρήσουμε στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε περίπτωση που επιθυμεί να στείλει με αυτόν τον τρόπο τις ψηφιακές ευχές του», σημειώνει ο κ. Καραμητσάνης.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 από τις 14:00 έως τις 17:00, μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας Zoom. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος (έως 12 μαθητές/τριες), ωστόσο η δράση θα αναμεταδίδεται και στη σελίδα του Animasyros στο Facebook, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να το παρακολουθήσει.

Β. Καραμητσάνης: «Ανάγκη για εναλλακτικά σενάρια, ανεξαρτήτως των συνθηκών»

Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, το Animasyros δεν θα πραγματοποιήσει φέτος το καθιερωμένο του tour σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στόχος του φεστιβάλ είναι η διεξαγωγή διαδικτυακών και μη –εφόσον το επιτρέψουν οι περιστάσεις- εργαστηρίων με διαφορετικές ηλικιακές ομάδες συμμετεχόντων, θεματικών, τεχνικών και εκπαιδευτών, σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ, πάγιο υποστηρικτή όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του.

Παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια, ο προγραμματισμός του ετήσιου φεστιβάλ ήταν έγκαιρος, η εξέλιξη της πανδημίας οδήγησε τους υπεύθυνους σε αναγκαστική αλλαγή του τρόπου με τον οποίον σχεδίαζαν μέχρι πρότινος τις δράσεις τους. «Πλέον το προχωράμε μήνα-μήνα για να μπορούμε να είμαστε προσαρμοσμένοι στις παρούσες συνθήκες», αναφέρει χαρακτηριστικά, ο πρόεδρός του, Βασίλης Καραμητσάνης.

Όπως υπογραμμίζει, «το πρώτο μήνυμα της πανδημίας ήρθε τον περασμένο Φεβρουάριο με την ακύρωση του Συριανού Καρναβαλιού. Το Animasyros θα συμμετείχε μαζί με το Syros by night. Το θέμα της ομάδας μας ήταν εμπνευσμένο από τον Τρωικό Πόλεμο. Θεωρούσαμε δεδομένο ότι όλα αυτά θα έχουν περάσει μετά από έναν χρόνο. Κανείς δεν ήξερε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και προς το παρόν εξελίσσονται με όχι ευχάριστο τρόπο. Ως εκ τούτου, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάνουμε κάποια επιγραμμικά (online) εργαστήρια, πρώτον γιατί το ανιμέισον είναι κατεξοχήν ψηφιακή τέχνη και δεύτερον, γιατί θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό τον οργανισμό του Animasyros (εκπαιδευόμενους, δημιουργούς, εκπαιδευτές, ομάδα παραγωγής), κάτι το οποίο έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα».

Η επόμενη διοργάνωση του Φεστιβάλ στη Σύρο θα δώσει έμφαση στην πατρίδα μας, λόγω της φετινής επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, θα δώσει φωνή και σε άλλους μεσόγειους δημιουργούς, ενώ θα περιλαμβάνει και πλήθος εκπαιδευτικών εργαστηρίων, εφόσον το επιτρέψουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμητσάνη, αυτή η πρωτόγνωρη «περιπέτεια» δίδαξε τους διοργανωτές πολιτιστικών θεσμών ότι θα πρέπει να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες και να έχουν εναλλακτικά σενάρια. «Η δομή του Animasyros 13 άλλαξε δύο φορές, πρώτον για να μην εκθέσουμε κανέναν άνθρωπο σε κίνδυνο και δεύτερον, για λόγους επικοινωνιακούς. Ένα φεστιβάλ που αποτελεί ζωντανό οργανισμό, συνδεδεμένο με την κοινωνία, δεν μπορεί να μην παρακολουθεί και τη διάθεση των ανθρώπων στην Σύρο. Άρα αυτό είναι κάτι που εγγράψαμε πλέον στο DNA μας και φέτος, θα παρακολουθήσουμε πιο προετοιμασμένη την εξέλιξη».

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν συμμετοχή στο ψηφιακό χριστουγεννιάτικο εργαστήρι του Animasyros, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 12 Δεκεμβρίου 2020 στο education2@animasyros.gr (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.)