ΕΣΥ: Ανοίγουν τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία

  • Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, 2024 - 09:33

Μια σειρά από «ανοιχτές» μεταρρυθμίσεις και σχέδια για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει να χειριστεί ο νέος Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της αυξημένης επίπτωσης από τις λοιμώξεις (κυρίως κορωνοϊού και γρίπης) είναι αέναη.

Αποτέλεσε, άλλωστε, το αντικείμενο της πρώτης Συνέντευξης Τύπου του νέου Υπουργού την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, όμως, τρέχουν αλλαγές που έχουν στο επίκεντρό τους την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και ειδικά των νοσοκομείων.

Στο πλαίσιο αυτό, στην ατζέντα του κ. Γεωργιάδη επανέρχεται η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για μια δυνατότητα που θεσμοθετήθηκε το 2022 και αποτέλεσε πολιτική βούληση και του πρώην Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, όμως, δεν πρόλαβε να διευθετήσει τις σχετικές λεπτομέρειες.

Ο νόμος προβλέπει την ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, δίνοντας στον ασθενή μια επιπλέον και οικονομικότερη σε σχέση με τις ιδιωτικές κλινικές επιλογή για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Έτσι, το όφελος είναι διπλό: Αφενός συρρικνώνεται η λίστα – και η αναμονή – για πρωινές χειρουργικές επεμβάσεις, και αφετέρου τόσο ο ιατρός όσο και συνολικά το προσωπικό – νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό – καθώς και το νοσοκομείο θα έχουν επιπλέον έσοδα. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, δεν θα θίγεται καθόλου η πρωινή λίστα των χειρουργείων του ΕΣΥ.

Με την ενεργοποίηση του νόμου για τα απογευματινά χειρουργεία, προσφέρεται στον πολίτη η δυνατότητα να μπορεί να επιλέγει ιατρό του δημόσιου συστήματος. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τα νοσήλια στα απογευματινά χειρουργεία να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ, όπως γίνεται και στα πρωινά χειρουργεία.

Οι πολίτες κατά πάσα πιθανότητα θα πληρώνουν τον γιατρό με αμοιβή που θα καθορίσει το υπουργείο Υγείας. Οι αμοιβές των γιατρών αλλά και όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων είναι υπό συζήτηση. Η πρόθεση, πάντως, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι να τεθεί ψηλά στις προτεραιότητες.

Άλλωστε, η βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στο ΕΣΥ σε ό,τι αφορά στα χειρουργεία είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, νομοθετήθηκε η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα διασυνδέει όλα τα Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με σκοπό τη μείωση του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις.

Το πρώτο βήμα, η εκκαθάριση δηλαδή των σημερινών ξεχωριστών καταλόγων που διατηρεί κάθε νοσοκομείο, έχει προχωρήσει. Χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 60.000 κλήσεις σε ασθενείς που ήταν σε λίστες τακτικών χειρουργείων για να αποδειχθεί τελικά πως πολλοί έχουν βρει λύση, με αποτέλεσμα οι λίστες να έχουν συρρικνωθεί. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, οι λίστες χειρουργείων έχουν μειωθεί κατά 40-45% σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά υποτεθεί.

Συνδεδεμένο με τα απογευματινά χειρουργεία είναι το δικαίωμα των γιατρών του ΕΣΥ να εργάζονται νόμιμα και στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για τον γνωστό «νόμο Γκάγκα». Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η οποία παραμένει «παγωμένη», δηλαδή δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, δύο φορές την εβδομάδα, μετά από απόφαση του Διοικητή ή Προέδρου του νοσοκομείου.

Προϋπόθεση είναι να συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας. Να κάνουν, δηλαδή, απογευματινά ιατρεία και απογευματινά χειρουργεία. Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της σε σχέση με την ενεργοποίηση του νόμου που επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο.

 

Πηγή: ygeiamou.gr