Ο Δήμος Τήνου προτίθεται να μισθώσει ακίνητο/α για τη στέγαση τακτικού και έκτακτου προσωπικού του Κέντρου Υγείας

Πρώτο βήμα για κίνητρα στο προσωπικό υγείας στην Τήνο

Τη μίσθωση ακινήτου (ή ακινήτων) για τη στέγαση και φιλοξενία τακτικού και έκτακτου προσωπικού του Κέντρου Υγείας Τήνου, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, σχετικά με το θέμα της παροχής κινήτρων, ανέκυψε το μείζον ζήτημα της έλλειψης στέγης, που σταδιακά διαμορφώνεται και για το νησί της Τήνου, λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης που βιώνει το τελευταίο διάστημα, αλλά και λόγω της πρόθεσης πολλών ιδιοκτητών, να εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους για τουριστικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα την αύξηση των ενοικίων και την αδυναμία εύρεσης προσιτής στέγης από το προσωπικό που μετεγκαθίσταται στο νησί για την απασχόλησή του στις δημόσιες δομές.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τήνου κίνητρα

Την εισήγηση του θέματος περί της μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση ή φιλοξενία του προσωπικού του Κέντρου Υγείας, ανέλαβε ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, ο οποίος σημείωσε, πως «για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Δήμος Τήνου έχει την πρόθεση να παρέχει δωρεάν στέγη στο τακτικό και έκτακτο προσωπικό του Κέντρου Υγείας. Αυτό για εμάς είναι μία έμπρακτη στήριξη και αναγνώριση της προσφοράς του προσωπικού στην τοπική κοινωνία».

Όπως υπενθύμισε ο Δήμαρχος, «έχω δώσει ήδη εντολή στον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας να γίνει η δημοπρασία για το «ΘΕΟΞΕΝΙΑ», όπου μέρος των εσόδων αυτών θα διατίθενται για τη στέγαση, ή ως επίδομα στέγασης, του τακτικού και έκτακτου προσωπικού, ώστε να δώσουμε κίνητρα να έρθουν περισσότερα άτομα στο νησί».

Προκειμένου να καλυφθούν ωστόσο άμεσα οι ανάγκες, σύμφωνα με τον κ. Σιώτο, «ζήτησα από την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου 7.200 ευρώ. Το να δίνουμε σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι δύσκολο, ειδικά τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο. Στόχος μου είναι να μισθώσουμε, είτε δύο γκαρσονιέρες, είτε ένα μεγαλύτερο σπίτι, για τη στέγαση ιατρού ή υπαλλήλων του ΕΚΑΒ. Ξεκινώντας με αυτό το ποσό το οποίο αναμένεται να μπει στο ταμείο μας, κάνουμε μία εκκίνηση διαδικασιών. Είναι μία προπαρασκευαστική διαδικασία, για τη μίσθωση ακινήτου με σκοπό τη φιλοξενία του προσωπικού του Κέντρου Υγείας. Ενισχύουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νησί».

Πρόταση της μείζονος μειοψηφίας να δοθούν τα χρήματα ως επίδομα

Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων των επικεφαλής των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, τόνισε αρχικά, πως πρόκειται για μία πολύ θετική ενέργεια, με την οποία δεν μπορεί να διαφωνήσει η παράταξη, με την επισήμανση, πως μεγαλύτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στην προσέλκυση ιατρών ειδικότητας, τους οποίους έχει ανάγκη το Κέντρο Υγείας.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Κροντηράς ζήτησε να ενημερωθεί, σχετικά με τους λόγους που το συγκεκριμένο ποσό, που καταβλήθηκε εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου στο Δήμο Τήνου, δεν παραχωρείται ως επίδομα στο ενδιαφερόμενο προσωπικό, καθώς όπως επεσήμανε, οι περισσότεροι Δήμοι των Κυκλάδων, με την ευελιξία που τους δίνει το νομοθετικό πλαίσιο, έχουν θεσπίσει οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση προσωπικού, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως ένα επίδομα θα ήταν περισσότερο λειτουργικό.

 Απαντώντας, ο Δήμαρχος τόνισε, πως τα επιδόματα στέγασης-σίτισης που προβλέπει η νομοθεσία δίνονται σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ενώ με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος θα μπορεί να φιλοξενεί στα μισθωμένα ακίνητα και υπαλλήλους όπως το έκτακτο προσωπικό του ΕΚΑΒ, το οποίο όπως υπενθύμισε κατά το 2021 φιλοξενήθηκε σε συνεργασία με επιχειρηματίες του τουρισμού.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, κ. Μαρκουίζος, ο οποίος ανέφερε, πως σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής εμπειρία, αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνητρο να υπάρχει ήδη σπίτι για έναν ενδιαφερόμενο υπάλληλο, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι, που αρνούνται τη θέση σε κάποιο νησί, καθώς παρά το γεγονός ότι τους χορηγείται το επίδομα, είναι αδύνατον να βρουν κατοικία σε προσιτή τιμή.

Κλείνοντας, ο κ. Κροντηράς συμφώνησε, πως εφόσον θεωρείται πως θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα η ενέργεια αυτή, η παράταξή του θα συμφωνήσει, ωστόσο ζήτησε να θεσπιστούν και κίνητρα. Στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος, κ. Σιώτος, συμφώνησε, λέγοντας, πως ο Δήμος ξεκινά με την κίνηση αυτή, ενώ σε επόμενο χρόνο θα θεσπιστεί και επίδομα στέγασης, με τις δύο αυτές πρωτοβουλίες να λειτουργούν συνδυαστικά.

Έντονος προβληματισμός για το πρόβλημα εύρεσης στέγης

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Κοινό Τηνίων», αφού αποσαφήνισε πως δεν υπάρχει διαφωνία με την εισήγηση του θέματος, αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα για τη νησιωτική Ελλάδα, που σταδιακά διαφαίνεται και στο νησί της Τήνου και αφορά στην έλλειψη στέγης.

Ο κ. Μπακτής τόνισε, πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα αυτό, ενώ πρότεινε να υπάρξει μέριμνα, καθώς σύμφωνα με τα παραδείγματα γειτονικών νησιών, σε κάποια χρόνια, ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα στέγης και για το εκπαιδευτικό προσωπικό του νησιού, αφού οι τιμές των ενοικίων έχουν ανέβει σημαντικά και δεν προβλέπεται να σταματήσουν την ανοδική πορεία τους στο μέλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου, κ. Άννας Μαραβέλια, η οποία αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της έλλειψης στέγης, ωστόσο επικεντρώθηκε στο γεγονός, πως ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν γιατροί στις μονάδες των νησιών, είναι η μη πρόβλεψη για μόνιμες προσλήψεις στις δομές υγείας.

«Υπηρεσίες που έρχονται να καλύψουν το κενό του κράτους»

Η συζήτηση για την υγεία συνεχίστηκε και στο αμέσως επόμενο θέμα, το οποίο είχε να κάνει με την σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Τήνου και μη κερδοσκοπικής εταιρείας, για την υλοποίηση του προγράμματος «Υγεία για Όλους» το οποίο προβλέπει πολυποίκιλες δράσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτες της Τήνου, από τους ιατρούς του «Υγεία για Όλους».

Μετά τη σύμφωνη γνώμη και της μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Μπακτής του «Κοινού Τηνίων», τόνισε την πάγια θέση της παράταξης, πως οι υπηρεσίες αυτές οφείλουν να παρέχονται με κρατική μέριμνα, καθώς οι δράσεις αυτές μέσω οργανώσεων, «έρχονται να καλύψουν το κενό ενός νεοφιλελεύθερου κράτους που δίνει σε ιδιώτες, δεξιά κι αριστερά, την ευθύνη για παροχή υπηρεσιών».

Όπως ανέφερε, ωστόσο, ο κ. Μπακτής, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες υγείας αυτές κρίνονται απόλυτα απαραίτητες για τους πολίτες της Τήνου και παρ’ όλο που υπάρχει η διαφωνία με το γενικότερο πλαίσιο, το «Κοινό Τηνίων» θα είναι θετικό στη σύναψη του μνημονίου συνεργασίας.

Αρνητική ψήφο κατέθεσε η κ. Μαραβέλια της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου, υπογραμμίζοντας, ότι στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και δη των πρωτοβάθμιων δομών υγείας στη νησιωτική χώρα, η οποία αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα στον τομέα αυτό.

Η κ. Μαραβέλια δικαιολόγησε την αρνητική της ψήφο απέναντι στη σύναψη του μνημονίου συνεργασίας, λέγοντας ότι με την αποδοχή και παγίωση αυτής της κατάστασης, της κάλυψης δηλαδή των κρατικών αρμοδιοτήτων από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, αλλά και με τη μη διεκδίκηση της αναβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ο Δήμος γίνεται συνένοχος στην κατάσταση αυτή.

 

Ετικέτες: