Συνεχής πορεία αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

“Η δυναμική ανάπτυξης θα συνεχιστεί και το 2018”

Διοίκηση, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συμβάλλουν στην πορεία προόδου της υγειονομικής δομής, όπως τονίσθηκε στην εκδήλωση κοπής πίτας

Συνεχή βήματα βελτίωσης και ανάπτυξης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου καταγράφονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, με τη διοίκηση της υγειονομικής δομής, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό να αποδεικνύουν πως εργάζονται από κοινού προκειμένου να επιτυγχάνεται ο κύριος ρόλος του, που αφορά στην υπεράσπιση της υγείας.

Τα παραπάνω εξήχθησαν ως διαπιστώσεις από το περιεχόμενο του συνόλου των χαιρετισμών και των μηνυμάτων που απηύθυναν οι εκπρόσωποι όλων των πλευρών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, με πρώτη τη διοικήτρια, Μαργαρίτα Μπουραντά, η οποία με σαφή παραδείγματα και αναφορές στις εξελίξεις αναβάθμισης της υγειονομικής δομής, απέδειξε την αυξημένη προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να υπηρετούνται και να καλύπτονται ποιοτικά και ποσοτικά οι ανάγκες των νησιωτών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης κοπής πίτας που πραγματοποιήθηκε πέραν της περιεκτικής τοποθέτησης της ίδιας, μίλησαν μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ επίσης τα μηνύματά τους απηύθυναν μέσω γραπτής τοποθέτησης οι κυβερνητικοί βουλευτές των Κυκλάδων, όπως επίσης και ο εκπρόσωπος του Δήμου, αλλά και των Συλλόγων που συνεργάζονται με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου (Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών), αλλά και όσων στηρίζουν την πορεία της υγειονομικής δομής.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, στην εκδήλωση αναγνώσθηκε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεου Β΄ ενώ το “παρών” έδωσε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου.

Κομβική θέση στον χώρο της υγείας στις Κυκλάδες

Εξ αρχής η διοικήτρια, Μαργαρίτα Μπουραντά επεσήμανε την αξία της προσπάθειας αναβάθμισης που καταγράφεται τόσο από το Υπ. Υγείας, όσο και από την 2η ΥΠΕ και τη διοίκησή του, προκειμένου να αυξάνεται το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών στις Κυκλάδες.

“Ο ρόλος του Νοσοκομείου είναι πρωτίστως να υπερασπίζεται την υγεία. Το Νοσοκομείο μας βρίσκεται σε μία δυναμική ανάπτυξης που αφορά και τα Τμήματα και το ανθρώπινο δυναμικό μας” σχολίασε προλογικά στο μήνυμά της η ίδια, αναφέροντας συγκεκριμένα πως η “πρόοδός” του διαπιστώνεται σε πολλά επίπεδα. “Τον τελευταίο χρόνο έχουν προσληφθεί 50 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων ιατρικού και λοιπού προσωπικού, αναπτύχθηκαν Τμήματα και Ιατρεία, έχουν αξιοποιηθεί οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και τη βελτίωση των υποδομών του Νοσοκομείου μας” σημείωσε μεταξύ άλλων, δεσμευόμενη παράλληλα πως, “Αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί και τον καινούργιο χρόνο διότι είναι μέσα στους στρατηγικούς στόχους της ηγεσίας του Υπουργείου, της πολιτικής ηγεσίας και της διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ της κ. Ιορδανίδου και δική μου ούτως ώστε να έχουμε μία περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση που είναι στόχος του Νοσοκομείου της Σύρου”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε σχετικά με τη σημασία της συνεχούς βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας και τον ρόλο που αυτό διαδραματίζει στον νομό των Κυκλάδων, “Το Νοσοκομείο έχει μία κομβική θέση στον χώρο της υγείας στις Κυκλάδες” κι όπως πρόσθεσε στη συγκεκριμένη προσπάθεια, συμβάλλουν καταλυτικά οι εργαζόμενοί του. “Σε αυτήν την προσπάθεια έχω αρωγούς, το ιατρικό προσωπικό, το διοικητικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, τους ευχαριστώ θερμά διότι τους έχω πιέσει πάρα πολύ κι ανταποκρίθηκαν. Στήριξαν το έργο, στήριξαν τη δημόσια υγεία. Έχω μόνον να πω ευχαριστώ σε όλους” σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις δημόσιες ευχαριστίες της και προς κάθε πλευρά που συμπαραστέκεται.

“Επίσης, ευχαριστώ την κοινωνία της Σύρου, Συλλόγους και συλλογικότητες που στηρίζουν και συνεχίζουν να στηρίζουν το έργο του Νοσοκομείου” πρόσθεσε παρακάτω, αναγνωρίζοντας μάλιστα καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας της πως, “η κοινωνία της Σύρου αγαπά το Νοσοκομείο και το στηρίζει”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η σύντομη τοποθέτηση του μέλους του ΔΣ του Νοσοκομείου, Αλέξανδρου Σπόντη, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναδείξει ιδιαιτέρως τον αγώνα και τον μόχθο που καταθέτει σε καθημερινή βάση, συνολικά το προσωπικό της υγειονομικής δομής.

Συνεχείς εξελίξεις, ενίσχυση και πρόοδος

Τη θετική τροχιά που καταγράφει το Νοσοκομείο Σύρου ανέδειξε επίσης και ο εκπρόσωπος του ιατρικού προσωπικού, Ευάγγελος Πανοηλίας, μνημονεύοντας τις πρόσφατες εξελίξεις που έχουν “πυροδοτηθεί” από την προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, από το σύνολο των εμπλεκομένων πλευρών.

“Αυτό το Νοσοκομείο είναι από τα καλύτερα περιφερειακά μικρά Νοσοκομεία. Είναι μαχόμενο Νοσοκομείο. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε βελτιωθεί σε πάρα πολλούς τομείς” σχολίασε σχετικά ο ίδιος, αναφέροντας ενδεικτικά και ως απόδειξη των λεγομένων του, πως, “Ήταν ένας σταθμός η εγκατάσταση του ελικοπτέρου εδώ, όχι τόσο για τους Συριανούς, αλλά για τους Κυκλαδίτες συνανθρώπους μας είναι μία ομπρέλα προστασίας και ασφάλειας ότι σε μία ώρα, σε μισή ώρα θα βρεθούν στο χειρουργείο”.

Όπως πρόσθεσε ακολούθως δε, “Ένα ακόμη βήμα αναβάθμισης του Νοσοκομείου είναι η δημιουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, που οσονούπω θα λειτουργήσει με δύο εντατικολόγους και με νοσηλευτικό προσωπικό, για το οποίο κάνει προσπάθειες η διοικήτρια” γεγονός που όπως εξήγησε, “σημαίνει πως τα βαριά περιστατικά που δεν είχαμε τον τρόπο να τα στείλουμε στην Αθήνα γιατί δεν υπάρχουν κλίνες εντατικής εκεί, μπορούμε με μία αξιοπρεπή αντιμετώπιση να τα κρατήσουμε στη ζωή όπως αρμόζει σήμερα στο 2018. Είναι ένα μεγάλο βήμα”.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δημιουργία της παιδιατρικής κλινικής, με το Νοσοκομείο Σύρου σήμερα να διαθέτει τρεις παιδίατρους, σχολιάζοντας ως αρνητικό δεδομένο μόνον τις διαθέσιμες κτιριακές υποδομές. Προτού ολοκληρώσει το μήνυμά του, ο κ. Πανοηλίας θέλησε να επαναλάβει αρκετές φορές πως, “Πάμε καλά και σε σύγκριση με αυτά που περνά η χώρα μας είναι ένα Νοσοκομείο που στέκεται σε καλά δεδομένα”.

Στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των νησιωτών

Παρομοίως τοποθετήθηκε σε θετικό ύφος και ο διοικητικός εκπρόσωπος, κ. Τρίτζαλης, ο οποίος παραθέτοντας στοιχεία, επιβεβαίωσε το γενικό κλίμα εμπιστοσύνης που διαπιστώνει η ίδια νησιώτικη κοινωνία ως προς την πορεία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

“Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία στους εργαζόμενους να πούμε κάποια πράγματα που έχουν γίνει αλλά και να κατανοήσετε κι εσείς, οι 250 άνθρωποι που εργάζονται στο Νοσοκομείο μας, ιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό, διοικητικοί, τί παρέχουν στην τοπική κοινωνία” σημείωσε αρχικά, κάνοντας αναφορά στα σημαντικότερα στατιστικά στοιχεία.

“Για το 2017 εξετάσθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου 34.023 άτομα, στο Τμήμα Επειγόντων ήρθαν 14.537 περιστατικά, πραγματοποιήθηκαν 152 γεννήσεις, έγιναν 4.867 αιμοκαθάρσεις, 1.828 χειρουργεία, ενώ τέλος του 2016 που προμηθευτήκαμε τον νέο μαγνητικό τομογράφο που τέθηκε σε λειτουργία το 2017 πραγματοποιήθηκαν 720 μαγνητικές και ο νέος αξονικός μας έκανε 3.667 αξονικές τομογραφίες. Οι προσπάθειες της διοίκησης, για αναβάθμιση του Νοσοκομείου συνεχίζονται” δήλωσε κατηγορηματικά, κάνοντας επιπλέον αναφορά και στην προσπάθεια αξιοποίησης του συνόλου των πόρων που μπορούν να διεκδικηθούν προς όφελος του Νοσοκομείου Σύρου.

Ενδεικτικά μνημόνευσε την προσπάθεια αναβάθμισης του εξοπλισμού της υγειονομικής δομής, λέγοντας για πόρους από το ΕΣΠΑ ύψους 1.5 εκ. Ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως, καταβάλλονται αυξημένες προσπάθειες για ενίσχυση σε κάθε επίπεδο με προσωπικό.

“Η πολιτεία αναγνώρισε το πόσο σημαντικό είναι το Νοσοκομείο για τις Κυκλάδες” συμπλήρωσε ο ο κ. Τρίτζαλης, επισημαίνοντας τις εξελίξεις της δημιουργίας της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο και την οσονούπω λειτουργία Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Προτού κλείσει τον χαιρετισμό του, ο ίδιος σημείωσε τη θετική πορεία και των οικονομικών, φωτίζοντας τη συνετή οικονομική διαχείριση που πραγματοποιείται από τη διοίκηση. “Σχετικά με τα οικονομικά πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως ο κύκλος εργασιών του Νοσοκομείου αυξάνεται, οι υποχρεώσεις μας προς προμηθευτές μειώνονται ενώ έχουμε ένα ταμειακό υπόλοιπο γύρω στα 4 εκ. ευρώ που ένα μεγάλο ποσοστό είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος” δήλωσε σχετικά, καθιστώντας σαφές στον επίλογό του πως, “Η ομοψυχία και η συνεργασία μεταξύ όλων των εργαζομένων είναι δεδομένη”.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα σε άλλους, σημαντική υπήρξε και η τοποθέτηση της εκπροσώπου των νοσηλευτών του Νοσοκομείου Σύρου, Κατερίνας Καλογεράκη, η οποία επεσήμανε την ανάγκη στελέχωσης της δομής με μόνιμο προσωπικό.