Εκδήλωση για την κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και σύντομος απολογισμός για τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

“Να δούμε ένα καινούριο νοσοκομείο στη Σύρο”

  • Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, 2019 - 06:16

Την έντονη ικανοποίησή τους, σχετικά με την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, τα τελευταία χρόνια, αλλά και την επιθυμία τους η αναβάθμιση αυτή να συνεχιστεί με κτιριακή επέκταση, ή κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου, εξέφρασαν τα στελέχη του Γ.Ν. Σύρου με αφορμή την εκδήλωση, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Η θετική κριτική, αλλά και η έκφραση της ανάγκης και υποχρέωσης το νοσοκομείο της Σύρου να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, με αναβαθμίσεις σε διάφορα επίπεδα, πρωταγωνίστησαν στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των εργαζομένων και της Διοίκησης του “Βαρδάκειου και Πρώιου” νοσοκομείου.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των δύο Εκκλησιών, των Αρχών, της αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, καθώς και πλήθος εργαζομένων στη νοσηλευτική μονάδα.

Ακόμη περισσότερες υπηρεσίες στο επόμενο διάστημα

Ξεκινώντας τον κύκλο των χαιρετισμών, η Διοικήτρια του Γ.Ν. Σύρου, κ. Μαργαρίτα Μπουραντά, έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό των προηγούμενων ετών, αναφερόμενη τόσο στη λειτουργία του Ιατρείου Άνοιας, “ένα από τα λίγα ιατρεία άνοιας που υπάρχουν στην Ελλάδα και έχει επιδείξει ένα εξαιρετικό έργο στην κοινότητα της Σύρου”, το οποίο “βλέπει κανείς και πόση ανάγκη είχε ο τόπος για ένα τόσο εξειδικευμένο ιατρείο”, καθώς επίσης και στη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής, η οποία σύμφωνα με τη Διοικήτρια, στο άμεσο μέλλον θα τύχει περισσότερης ακόμη στελέχωσης και οργάνωσης.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά σε ενέργειες που θα υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, η κ. Μπουραντά τόνισε την πρόσληψη της νέας ορθοπεδικού, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία με παιδιά και εφήβους, όπως επίσης κια στη λειτουργία εντός του επόμενου διαστήματος του Τμήματος Βρογχοσκοπήσεων, με την έλευση ενός ακόμη πνευμονολόγου. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί και ειδικό ιατρείο για ασθενείς με χρόνιες ψυχικές δυσκολίες, που ορισμένες φορές δεν ανταποκρίνονται στην κλασσική θεραπεία και έχουν ανάγκη πιο εξειδικευμένη παρακολούθηση. Το νέο ιατρείο θα ανοίξει τις πύλες του προς τους ασθενείς, με την ολοκλήρωση οσονούπω του εξοπλισμού του με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και τη στελέχωσή του με επιστημονικό προσωπικό.

Τέλος, η κ. Μπουραντά ευχαρίστησε όλους, κάνοντας ειδική μνεία στη συμβολή των τοπικών Συλλόγων, που συνεργάζονται με το νοσοκομείο και “στέκονται δίπλα μας με πολλούς τρόπους”, όπως ενδεικτικά ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Σύρου, ο Σύλλογος Κατ' Οίκον Νοσηλείας, ο Σύλλογος Νεφροπαθών κλπ.

Είμαστε από τα μάχιμα περιφερειακά νοσοκομεία”

Ως Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, ο ιατρός Ευάγγελος Πανοηλίας στο χαιρετισμό του τόνισε, πως “το νοσοκομείο αυτό, έχοντας και μία εικόνα, της συνεχούς λειτουργίας 34 ετών στη σειρά, έχει προχωρήσει, όπως είναι φυσικό βέβαια, έχει αναβαθμιστεί σε πάρα πολλά επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι έχει φτάσει τους στόχους, που θα μπορούσε να έχει φτάσει”, αναφερόμενος στις αξιόλογες κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με τη δημιουργία νέων τμημάτων, την αναδιάταξη οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, δεδομένου, ότι υπάρχει “πλαφόν” στις προσλήψεις, με σκοπό καλύτερη λειτουργία του.

Σε σχέση με άλλα επαρχιακά νοσοκομεία του ίδιου διαμετρήματος, όπως επεσήμανε ο κ. Πανοηλίας, “να είστε σίγουροι ότι είμαστε από τα καλά, μάχιμα περιφερειακά νοσοκομεία”, παρά το γεγονός, ότι το νοσοκομείο βρίσκεται σε μία δύσκολη νησιωτική περιοχή.

Ως μεγάλο επίτευγμα ανέφερε την παρουσία μόνιμου ελικοπτέρου στο νομό, όχι τόσο για τους Συριανούς ασθενείς, αλλά κυρίως τους ασθενείς στα υπόλοιπα νησιά, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε, πως και η λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίαδας, θα ανακουφίσει και θα στηρίξει το νοσοκομείο. Επίσης, η προκήρυξη της θέσης ενός γαστρεντερολόγου, κάλυψε το κενό που μέχρι στιγμής υπήρχε στη μονάδα.

Ο κ. Πανοηλίας αναφέρθηκε και με τη σειρά του στην αναβάθμιση του πνευμονολογικού και τη λειτουργία Τμήματος Βρογχοσκοπήσεων, επεσήμανε, πως το Ουρολογικό Τμήμα δουλεύει με σύγχρονα επίπεδα, όπως και το χειρουργικό, που αποτελεί τη “ραχοκοκκαλιά” του νοσοκομείου.

Ο Διευθυντής επέστησε την προσοχή στη διοίκηση, ζητώντας 1-2 έμπειρους χειρουργούς, προκειμένου η μονάδα να προετοιμαστεί για τη συνταξιοδότηση των νυν διευθυντών χειρούργων.

Επίσης ευχαρίστησε για τη συγκινητική προσπάθεια των νέων ιατρών, κυρίως των αγροτικών ιατρών “που ρίχνουμε στα λιοντάρια μερικές φορές”.

Ευχαρίστησε το ΕΚΑΒ για τη στήριξη στο νοσοκομείο, αλλά και τους εθελοντές ιατρούς που πετούν για συνοδεία ασθενών, ενώ ο κ. Πανοηλίας έκλεισε, επισημαίνοντας, πως θα πρέπει κάποτε να υπάρξει ένα νέο νοσοκομείο στη Σύρο, δεδομένου, ότι βάσει στρατηγικής του Υπ. Υγείας, το Αιγαίο στηρίζεται σε τρία μεγάλα δευτεροβάθμια νοσοκομεία, αυτά της Λέσβου, της Ρόδου και της Σύρου. Όπως εξήγησε, οι απαραίτητες αναβαθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται, σημαίνουν πως “κάποτε θα ασφυκτιούμε και δεν θα μπορούμε να επεκταθούμε”.

Ως επίλογο ο Διευθυντής υπογράμμισε, πως “το νοσοκομείο ανήκει σε όλους, είναι το σπίτι μας, μόνο που δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα μπούμε”.

55.000 ασθενείς εξετάστηκαν και 3.600 νοσηλεύτηκαν

Από την πλευρά του, ο Διοικητικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Σύρου, κ. Νικόλαος Τρίτζαλης, τόνισε, πως η αναβάθμιση του νοσοκομείου, ώστε αυτό να συμπεριλαμβάνεται στα μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας, μαζί με αυτά της Ρόδου και της Μυτιλήνης, συνεπάγεται περισσότερες ακόμη υποχρεώσεις για τους εργαζόμενους σε αυτό, αλλά και τη Διοίκηση.

Ανακοίνωσε τις προσλήψεις 12 νέων ατόμων, αλλά και το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για στελέχωση με νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Επιπλέον, σημείωσε πως οι παρατάσεις για το επικουρικό προσωπικό, καθώς και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την υγεία δίνουν σταθερότητα στο νοσοκομείο, ενώ επεσήμανε, ότι έγινε χρήση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου, όπως το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για την προμήθεια και εξοπλισμό του νοσοκομείου με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Κάνοντας αναφορά στα στατιστικά στοιχεία για το 2018, ο κ. Τρίτζαλης γνωστοποίησε, πως 17.575 άτομα εξετάστηκαν στα ιατρεία των Επειγόντων, ενώ στα τακτικά ιατρεία 38.886 άτομα εκ των οποίων 2.807 στην Παιδιατρική Κλινική.

Πραγματοποιήθηκαν περίπου 27.000 εξετάσεις στο ακτινολογικό, 405.000 εξετάσεις στο μικροβιολογικό-βιοχημικό, ενώ η αιμοδοσία συνέλεξε 1.353 φιάλες αίματος, εκ των οποίων μεταγγίστηκαν 805 μονάδες και 124 εστάλησαν στην Αθήνα.

Στο Παθολογικό Τμήμα νοσηλεύτηκαν 1.303 άτομα, στο Χειρουργικό Τμήμα 2.306, ενώ σημειώθηκαν και 166 γεννήσεις.

Στην κατακλείδα του χαιρετισμού του, ο Διοικητικός Διευθυντής τόνισε, πως “η εκτίμηση και η εμπιστοσύνη του κόσμου στις υπηρεσίες που παρέχει το γενικό νοσοκομείο Σύρου, είναι δεδομένη και συνεχώς αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων”, ενώ και εκείνος υποστήριξε, ότι “αναμένοντας και τα νέα τμήματα τα οποία θα λειτουργήσουν στο νοσοκομείο, ας αναλογιστούμε, μήπως απαιτείται πλέον μία νέα επέκταση, διότι ασφυκτιά ο χώρος ή ακόμη και ένα νέο κτίριο για να καλύψει τις μελλοντικές μας ανάγκες”.

Η ενασχόληση με το νοσοκομείο προϋποθέτει κατάθεση ψυχής”

Για τη Διευθύνουσα του Νοσηλευτικού Τμήματος, κ. Ελένη Αλτουβά, η οποία υπηρετεί το νοσοκομείο της Σύρου για 36 συναπτά έτη, ευχαριστιών άξια υπήρξε η εργατικότητα του συνόλου του προσωπικού, που “λειτούργησε με κατάθεση ψυχής, για να ανταποκριθεί το νοσοκομείο αξιοπρεπώς στις απαιτήσεις”, καθώς και τη Διεύθυνση, που ως αποτέλεσμα είχε το νοσοκομείο να ανταποκριθεί με επάρκεια και χωρίς εκπτώσεις στις υπηρεσίες δευτεροβάθμιας φροντίδας.

Κοινή επιστολή απέστειλαν και οι κυβερνητικοί βουλευτές Κυκλάδων, κ.κ. Αντώνης Συρίγος, Νίκος Συρμαλένιος και Νίκος Μανιός, οι οποίοι λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να βρίσκονται στην εκδήλωση, ευχόμενοι η νέα χρονιά να βάλει ακόμη καλύτερες βάσεις στη λειτουργία του νοσοκομείου και εκφράζοντας την εκτίμηση, πως “το 2019 θα συνεχιστεί η πορεία αναβάθμισης του νοσοκομείου”.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος δήλωσε “αισιόδοξος και χαρούμενος με όσα ακούσαμε όλο διαπιστώνουμε μία διαρκή τα τελευταία χρόνια και συνεχιζόμενη αναβάθμιση”, τόσο σε επίπεδο στελέχωσης όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού της μονάδας, ενώ αναφέρθηκε και στην περαιτέρω βελτίωση, με τη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, τη λειτουργία της βάσης του ΕΚΑΒ κλπ.

Ο κ. Μαραγκός ευχαρίστησε τους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς για την υπηρεσία τους, υπογραμμίζοντας, πως “η ενασχόληση με το νοσοκομείο προϋποθέτει κατάθεση ψυχής”, ενώ σημείωσε, πως υπάρχει εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης, τόσο στους κατοίκους των Κυκλάδων, όσο και στους επισκέπτες των νησιών, ενώ έκλεισε μιλώντας για την αγαστή συνεργασία μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Νοσοκομείου.

Ευχές εγγράφως απέστειλαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων της ΠΝΑι, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Αίτημα για μόνιμο προσωπικό

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Γ.Ν. Σύρου μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο, κ. Παναγιωτίδης ευχαρίστησε τους συναδέλφους του και ευχήθηκε “να είμαστε τυχεροί όλοι να δούμε ένα καινούριο νοσοκομείο στη Σύρο”.

Ο κύκλος χαιρετισμών έκλεισε με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, κ. Κατερίνα Καλογεράκη, η οποία επανέλαβε, πως για όλους, όσοι εργάζονται εκεί, το νοσοκομείο αποτελεί το δεύτερο σπίτι τους.

Με την παραδοχή, πως τα τελευταία 2 χρόνια έχει παρατηρηθεί μία αλματώδης ανάπτυξη του νοσοκομείου, η κ. Καλογεράκη τόνισε, πως η πρακτική των τελευταίων ετών, για πρόσληψη εποχικού προσωπικού ή ατόμων μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, δεν ωφελεί την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. “Χωρίς μόνιμο προσωπικό ο πυλώνας θα καταρρεύσει. Ένα έργο για να έχει διάρκεια, πρέπει να στηρίζεται σε μόνιμο προσωπικό. Και αυτός θα είναι ο αγώνας μας”, τόνισε κλείνοντας.