Τέλεση αγιασμού για την έναρξη του νέου σχολικού έτους στο ΔΙΕΚ Γενικού Νοσοκομείου Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο»

Ένα επάγγελμα πρωτίστως ανθρωπιστικό

Είκοσι οχτώ νέους εκπαιδευόμενους και δεκαπέντε καταρτιζόμενους που συνεχίζουν από πέρυσι τη φοίτησή τους στις ειδικότητες «Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου» και «Βοηθός Νοσηλευτικής Τραυματολογίας» υποδέχτηκε φέτος το ΔΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο».

Στο πλαίσιο του καθιερωμένου αγιασμού, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, παρουσία της Διοικήτριας του Νοσοκομείου, Μαργαρίτας Μπουραντά, του Διοικητικού Διευθυντή, Νικόλαου Τρίτζαλη και της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Κοινωνικής Μέριμνας, Αγγελικής Πρίντεζη, η Διευθύντρια της Σχολής Ευγενία Νίκου καλωσόρισε παλαιούς και καινούριους σπουδαστές της Σχολής.

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η κ. Νίκου υπογράμμισε πως τα «μυστικά επιτυχίας» των συγκεκριμένων επαγγελμάτων είναι η αξιοπρεπής στάση και η αγάπη για την προσφορά προς τον συνάνθρωπο. «Αυτόν που βλέπετε μπροστά σας και θα κληθείτε να τον βοηθήσετε, θα πρέπει να τον κοιτάτε σαν να είστε εσείς στη θέση του ή σαν να είναι η μητέρας σας, ο πατέρας σας το παιδί σας», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι πολλές φορές η καθημερινότητα και η ρουτίνα μας κάνουν να μην κοιτάζουμε τον διπλανό μας στα μάτια με την ίδια ευαισθησία που θα θέλαμε να αντιμετωπίζουν κι εμάς.

«Η παιδεία ενός ανθρώπου φαίνεται από το κοινωνικό έργο του»

Η Διευθύντρια δεν παρέλειψε να απευθύνει θερμές ευχαριστίες προς τη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου τόσο για τη στήριξή της, όσο και για την πολύτιμη συμβολή της στην αναβάθμιση της Σχολής το 2015, χρονιά κατά την οποία μετατράπηκε σε ΙΕΚ μετά από αλλεπάλληλες και συντονισμένες προσπάθειες των αρμοδίων και εμπλεκομένων κυβερνώντων. Πρόσθεσε μάλιστα πως η κ. Μπουραντά, η οποία θα ασκεί τα καθήκοντά της για έναν ακόμη μήνα, επιτέλεσε σπουδαίο έργο κατά τη διάρκεια της θητείας της, αφήνοντας το προσωπικό της στίγμα. Τέλος, τόνισε ότι στόχος των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας είναι η κοινωνική προσφορά, από όποιο πόστο κι αν βρίσκονται.

«Δεν μας χαρακτηρίζουν οι τίτλοι. Η παιδεία ενός ανθρώπου δεν φαίνεται από τη μόρφωση και τα πτυχία του, αλλά από το έργο που προσφέρει στην κοινωνία. Έχουμε δει ανθρώπους με πτυχία και μεταπτυχιακά που δεν έχουν παιδεία, ενώ άλλους χωρίς μόρφωση να τυγχάνουν μεγαλύτερης εκτίμησης», κατέληξε η κ. Νίκου.

Συνεχής αναβάθμιση της Σχολής

Στις ενέργειες για τη συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής, η οποία κατά το παρελθόν όδευε προς «λουκέτο», αλλά και στην προσθήκη μίας ακόμη ειδικότητας, ιδιαίτερα σημαντικής για τη νησιωτική περιοχή των Κυκλάδων, αναφέρθηκε με τη σειρά της η κ. Μπουραντά.  «Το 2015, πρωτοστάτησα και με την υποστήριξη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και Βουλευτών των Κυκλάδων καταβλήθηκε μια τεράστια προσπάθεια, για να διασωθεί η σχολή, η οποία τότε είχε κλείσει στα χαρτιά. Επομένως στόχος μας ήταν να υπογραμμίσουμε τη σημασία της για ολόκληρη την περιοχή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ειδικότητα των «Διασωστών» η οποία λειτουργεί φέτος για δεύτερη χρονιά, η Διοικήτρια τόνισε πως ένα από τα μεγάλα ζητήματα, που ενσκήπτουν και στις προκηρύξεις του ΕΚΑΒ είναι ότι οι θέσεις των νησιωτικών περιοχών δεν καλύπτονται. Ως εκ τούτου, η δημιουργία της νέας ειδικότητας έδωσε την ευκαιρία στην ίδια την κοινωνία να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους της που μπορούν να στελεχώσουν τον συγκεκριμένο τομέα. Μεταξύ άλλων, η κ. Μπουραντά δήλωσε πως, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου αποτελεί τη μεγαλύτερη «επιχείρηση» του νησιού που προσφέρει εργασία τόσο σε ντόπιους όσο και σε ανθρώπους που προέρχονται από άλλα μέρη. «Είναι στο χέρι σας να διαφυλάξετε όλα αυτά που έχουν επιτευχθεί από πιθανές επιβουλές στο μέλλον», είπε απευθυνόμενη στους καταρτιζόμενους, τους οποίους συμβούλευσε να θυμούνται πάντα ότι το επάγγελμά τους είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό. «Όποιος δεν κρατάει αυτό στο μυαλό του, θα αποτύχει. Στην πορεία θα νιώθει ότι επέλεξε κάτι που δεν του ταίριαζε».

Αγαστή συνεργασία μεταξύ Δήμου και Νοσοκομείου

Τις ευχές του Δημάρχου Νίκου Λειβαδάρα και της νέας δημοτικής αρχής για μία καλή χρονιά, μετέφερε η εντεταλμένη σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας Αγγελική Πρίντεζη, η οποία ανακοίνωσε την επικείμενη συνεργασία της υπηρεσίας με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου για την πραγματοποίηση καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τη σημασία δωρεάς βλαστοκυττάρων στην Πανελλήνια Τράπεζα. «Σας θέλουμε βοηθούς, αρωγούς, να ενημερώνετε τον κόσμο σε συνεργασία με τους καθηγητές σας, ώστε να γνωρίζει η κοινωνία τι σημαίνει δωρεά βλάστοκυττάρου, δωρεά μυελού του οστού ίσως αργότερα, δωρεά οργάνων».

Τέλος, ο Διοικητικός Διευθυντής του Νοσοκομείου, Νικόλαος Τρίτζαλης επεσήμανε πως το ΔΙΕΚ «Βοηθών Νοσηλευτών», που συνεχώς αναβαθμίζεται, αποτελεί ένα φυτώριο γνώσεων για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες για τον επαγγελματικό τους βίο. «Η διοίκηση είναι πάντα κοντά σας και το αποδεικνύει διαρκώς, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τον Δήμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.