Έναρξη της νέας διδακτικής χρονιάς στο ΔΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

Πολυτιμότερη από ποτέ η προσφορά στον άνθρωπο

Ένας νέος κύκλος μάθησης και εκπαίδευσης στην πολύτιμη για το κοινωνικό σύνολο παροχή φροντίδας ξεκίνησε χθες στο ΔΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Ο αγιασμός για την έναρξη της νέας διδακτικής χρονιάς τελέστηκε χθες το πρωί, παρουσία της εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Κοινωνικής Μέριμνας, Αγγελικής Πρίντεζη.

Η Διευθύντρια της Σχολής, Ευγενία Νίκου καλωσόρισε τους καταρτιζόμενους της ειδικότητας Διασώστη – Πληρώματος Ασθενοφόρου (Α’ και Γ’ Εξαμήνου) και της ειδικότητας Βοηθών Νοσηλευτών – Νοσηλευτικής Τραυματολογίας, που εισέρχονται φέτος στο Γ’ Εξάμηνο.

Η ίδια δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την πολύτιμη συνεισφορά του στον καθαρισμό της σχολής, όσο και τους εκπαιδευτικούς που κάθε χρόνο προσφέρουν ανιδιοτελώς τις γνώσεις τους τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο. (Διασώστες – Πλήρωμα Ασθενοφόρου: Ουρανία Φράγιου, Αντώνης Πατσιαβούρας και Χρήστος Παπαδιάς. Ιατροί του Γ. Ν. Σύρου: Ευάγγελος Πανοηλίας, Ιάσων Πανοηλίας, Σπάρτακος Ιορδανίδης, Εμμανουήλ Καραμπίνης, Παντελής Ξανθάκος, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Αικατερίνη Κοντογεώργη, Αλέξανδρος Λημναίος. Νοσηλεύτριες: Αθηνά Ασλανίδου, Ελισάβετ Κολιού).

Η κ. Νίκου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση της Σχολής από ΕΠΑΣ σε ΔΙΕΚ το 2015, με απόφαση των τότε υπουργών Παύλου Πολλάκη και Ανδρέα Ξανθού. Υπενθύμισε πως, η Σχολή της Σύρου δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική απόφαση, ωστόσο αυτό επιτεύχθηκε μετά από την παρέμβαση των Βουλευτών Κυκλάδων Αντώνη Συρίγου, Νίκου Μανιού και Νίκου Συρμαλένιου, ο οποίος εξακολουθεί από τη θέση του να στηρίζει το έργο της.

Σημαντικές ευκαιρίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης

Το ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτών του Γ. Νοσοκομείου Σύρου αποτελεί την μοναδική δομή δημόσιας επαγγελματικής κατάρτισης για τις Κυκλάδες στη συγκεκριμένη ειδικότητα, η οποία και παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις σε όλες τις νησιωτικές δομές υγείας, Οι απόφοιτοι είναι άρτια εκπαιδευμένοι και αποτελούν εξαιρετικά πολύτιμο προσωπικό για τις υπηρεσίες υγείας, τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και την άσκηση της πρακτικής τους εκπαίδευσης όσο και κατόπιν της αποφοίτησής τους, με υψηλό ποσοστό απορρόφησης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι απόφοιτοι της Σχολής, μετά τη διετή φοίτησή τους, αποκτούν κρατικό Πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευση επιπέδου 3, αναγνωρισμένο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που τους δίνει την ευκαιρία να αναζητήσουν επαγγελματική στέγη ακόμα και στο εξωτερικό.

Στους πτυχιούχους χορηγείται άδεια άσκησης επαγγέλματος από τις διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών της χώρας, μετά από πρακτική άσκηση έξι μηνών σε κρατικό νοσοκομείο. Οι απόφοιτοι της Σύρου, κάνουν την άσκησή τους στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, στο οποίο κατά διαστήματα, κάποιοι εξ' αυτών παρέχουν εθελοντική εργασία, κατόπιν προσωπικής τους επιθυμίας και σχετικής απόφασης της διοίκησης.

Οι βοηθοί νοσηλευτές μπορούν να εργαστούν σε Γενικά και Ειδικά Νοσοκομεία, σε Υγειονομικά Κέντρα, σε Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών, σε Αγροτικά Ιατρεία, σε Κέντρα Υγείας και Ψυχικής Υγείας, σε Ιατρεία Ασφαλιστικών Οργανισμών, σε Υπηρεσίες Υγείας του Στρατού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού, σε προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως το πολύπαθο “Βοήθεια στο σπίτι” και η κατ' οίκον νοσηλεία, σε μεγάλα πολυδύναμα πλοία, στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στο Ι.Κ.Α., στη ΔΕΗ και σε Υπηρεσίες Υγείας Τραπεζών.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Νίκου αναφέρθηκε και η ίδια στην τεράστια έλλειψη που παρουσιάζεται γενικότερα στον κλάδο της υγείας στα νησιά, δεδομένου ότι κάποιος δύσκολα θα επιλέξει να μείνει σε ένα μέρος με υψηλό κάποιες φορές βιοτικό επίπεδο και λιγότερες επαγγελματικές επιλογές συγκριτικά με ένα μεγάλο κέντρο. Όπως τόνισε, τόσο τα νησιά όσο και όλες οι απομακρυσμένες περιοχές θα πρέπει να στηρίζονται στο κομμάτι της εκπαίδευσης, παρέχοντας σημαντικές ευκαιρίες για όσους θέλουν να παραμείνουν και ασκήσουν το λειτούργημά τους στον τόπο τους. 

Κάλυψη φυσικών, ψυχολογικών και κοινωνικών αναγκών

Σημείωσε μάλιστα, πως τα επαγγέλματα υγείας προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. «Οι προτάσεις γίνονται από τη Σχολή μας σε όποιον θέλει να εργαστεί και από κει και πέρα, πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία» ανέφερε χαρακτηριστικά η Διευθύντρια κ. Νίκου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ανθρώπινο παράγοντα και στον τρόπο με τον οποίο οι νοσηλευτές και οι διασώστες καλούνται να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς και τους συνοδούς τους. «Θα πρέπει να βλέπετε τον άνθρωπο σαν να είστε εσείς στη θέση του ή ένα δικό σας πρόσωπο. Πολλές φορές η ρουτίνα της καθημερινότητας και της δουλειάς, μας κάνει να είμαστε λίγο απρόσωποι. Ωστόσο, αν μπείτε στη θέση του κάθε ασθενή και σκέφτεστε ότι αυτός θα μπορούσε να είναι το παιδί σας, ο πατέρας σας, η μητέρα σας ή ένας οικείος σας, τότε θα τα καταφέρετε».

Καταλήγοντας, η κ. Νίκου ευχαρίστησε την κ. Μαρία Πετρίδου η οποία διδάσκει εθελοντικά το μάθημα της αγγλικής ορολογίας στην ειδικότητα «Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου» και την πρώην Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτα Μπουραντά για την πολύτιμη βοήθεια που παρείχε ώστε να ενταχθεί στη Σχολή και η ειδικότητα του Διασώστη. Τέλος, ευχήθηκε οι τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες να επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους, καθώς σε αυτήν προσφέρονται σημαντικές γνώσεις τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.