Εγκαίνια του νέου Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου παρουσία της Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής και του Διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου

Υγειονομική θωράκιση με Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) δυναμικότητας τριών κλινών απέκτησε το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, εξέλιξη που έρχεται να θωρακίσει ακόμη περισσότερο την υγειονομική δομή απέναντι στις ανάγκες των κατοίκων των νησιών, αλλά και των επισκεπτών των Κυκλάδων.

Το σπουδαίο γεγονός γνωστοποιήθηκε επισήμως με την εκδήλωση πραγματοποίησης των εγκαινίων, χθες το μεσημέρι, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Νησιωτικής Πολιτικής, Χρηστιάννας Καλογήρου, του Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστου Ροϊλού, του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου, του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλη Ζουλουφού καθώς επίσης και της πρώην Διοικήτριας, Μαργαρίτας Μπουραντά.

Η τέλεση των εγκαινίων έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεο Β΄, τον οποίο πλαισίωσε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ενώ τη λιτή εκδήλωση για το κόψιμο της κορδέλας παρακολούθησε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου, καθώς επίσης ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και άλλοι αυτοδιοικητικοί, όπως τέλος και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Παναγιώτα Βούλγαρη.

Χρ. Καλογήρου: Ενδυναμώνονται οι παροχές υγείας στα νησιά

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των εγκαινίων πρώτη πήρε τον λόγο η Γενική Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία υπογράμμισε την αξία της περαιτέρω ενίσχυσης της δευτεροβάθμιας υγειονομικής δομής στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

“Είναι εξαιρετική χαρά το γεγονός ότι ενδυναμώνονται περισσότερο οι δυνατότητες παροχής υπηρεσιών Υγείας στα νησιά μας με αυτήν την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας που σήμερα ξεκινά τη λειτουργία της” τόνισε η κα Καλογήρου προλογικά στην αναφορά της για τη δημιουργία της ΜΑΦ, εξηγώντας παράλληλα πως, “Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι έστω κι ένα κρεβάτι παραπάνω, πολύ περισσότερο τώρα που είναι τα κρεβάτια τρία αυτής της δυνατότητας που δίνονται για τους νησιώτες μας”.

Κατόπιν των ανωτέρω, η ίδια θέλησε να συγχαρεί όλα τα πρόσωπα που συνέβαλαν για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα της απόκτησης μίας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Νοσοκομείο Σύρου, λέγοντας σχετικά τα εξής: “Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το έργο, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, αλλά και να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους όσους θα εργαστούν γιατί το πιο σημαντικό από όλα είναι η λειτουργία αυτών των Μονάδων, η στελέχωσή τους. Με την άοκνη προσπάθεια όλου του προσωπικού εύχομαι να γίνεται το καλύτερο δυνατό πάντοτε για τους νησιώτες”.

Η Χρηστιάννα Καλογήρου θέλησε να τονίσει μάλιστα πως ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν και του ανοίγματος των μετακινήσεων είναι απαραίτητη η συμβολή της 2ης ΔΥΠΕ στην υγειονομική θωράκιση των νησιών, όπως όμως και του ΕΚΑΒ, καθώς διεκπεραιώνει με ασφάλεια τις απαραίτητες διακομιδές.

“Το καλοκαίρι είναι μπροστά. Με αισιοδοξία και δύναμη, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε” υποστήριξε κατηγορηματικά η ίδια.

Χρ. Ροϊλός: Η λειτουργία της ΜΑΦ απαραίτητη και λόγω της βάσης αεροδιακομιδών

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου εξέφρασε τη χαρά του για την πολύτιμη αυτή εξέλιξη που αφορά πρωτίστως όλους τους νησιώτες, αλλά σαφώς και τους επισκέπτες, συγχαίροντας όλα τα πρόσωπα που βοήθησαν στην επίτευξη αυτού του οράματος για το Νοσοκομείο Σύρου.

Ειδικότερα, στον χαιρετισμό του, ο κ. Ροΐλός υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα όλων σχετικά με την τήρηση των μέτρων ενάντια στην πανδημία, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: “Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από την καρδιά μου και εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, κ. Κικίλια τους ιατρούς και τους νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για την εξαιρετική επίδοση που είχαν κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης φάσης που πέρασαν η χώρα μας και ο πλανήτης. Ξέρω ότι υπήρξαν δύσκολες στιγμές και στο μέλλον θα υπάρξουν ενδεχομένως και δυσκολότερες και θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί κάνουν σωστά τη δουλειά τους γιατί τήρησαν τις οδηγίες απαρέγκλιτα και καταφέραμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα, να κρατήσουν το νησί της Σύρου εντελώς καθαρό και τις Κυκλάδες με ελάχιστο αριθμό κρουσμάτων, σχεδόν απόλυτα καθαρές”.

Ο διοικητής αμέσως μετά, μίλησε για το έργο εκείνων που έφεραν εις πέρας το στόχο της δημιουργίας ΜΑΦ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: “Θέλω να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν επάνω στο όραμα της λειτουργίας της ΜΑΦ. Εργάστηκαν συντονισμένα και υλοποίησαν ένα έργο την κατάλληλη στιγμή, την ώρα που η χώρα περνά στην επόμενη φάση. Τη φάση που “ανοίγουμε”, τη φάση που θα υποδεχθούμε τουρίστες, ίσως όχι τόσους πολλούς όσο τις άλλες χρονιές, αλλά σίγουρα αρκετά σημαντικό αριθμό καθώς μιλάμε για τις Κυκλάδες”. Ως εκ τούτου, δήλωσε πως, “Η ΜΑΦ είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο και είναι αναγκαιότητα να υπάρχει”, όταν μάλιστα όπως υπενθύμισε, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων υπάρχει η βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.

“Ένας ακόμη πολύ σημαντικός λόγος που είναι απαραίτητη η λειτουργία της ΜΑΦ είναι η ύπαρξη της βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στο νησί. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες λίγες φορές που δεν θα είναι διαθέσιμο το ελικόπτερο ή θα χρειάζονται κάποιες λίγες ώρες αναμονής, θα μπορούν - κάποιοι άνθρωποι που πρέπει να διακομιστούν στην Αθήνα ή στον Πειραιά – να παραμείνουν με ασφάλεια σε αυτή τη Μονάδα έως ότου μεταφερθούν από τους διασώστες του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο που θα τους υποδεχθεί”.

Προτού ολοκληρώσει την αναφορά του, ο Χρήστος Ροϊλός ευχαρίστησε δημοσίως τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ για τη συνεργασία και ευχήθηκε καλή πορεία στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου.

Ν. Παπαευσταθίου: Κυκλαδίτες και επισκέπτες περισσότερο ασφαλείς

Αναφορικά με την παρουσία του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, εξηγώντας πως ο κρατικός φορέας επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας προχωρά στην εκπαίδευση όλου του προσωπικού του, δίνοντας έμφαση στις νησιωτικές περιοχές.

“Μας ενδιαφέρει σε όλες τις περιπτώσεις να είμαστε καλά εκπαιδευμένοι για να παραμείνουμε ασφαλείς έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την άρση των μέτρων του τουρισμού και την αρχή της χώρας μας και ειδικότερα των τουριστικών περιοχών της χώρας μας στην κανονικότητα” σχολίασε πρωτίστως ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα πως στο πλαίσιο του προγράμματος “ΕΚΑΒ be safe” ξεκίνησαν τις επισκέψεις από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

“Ξεκινάμε σήμερα από τη Σύρο και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα νησιά στις Κυκλάδες και την επόμενη και μεθεπόμενη εβδομάδα θα φροντίσουμε να καλυφθεί όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, αλλά και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν καλυφθεί όλοι οι νησιωτικοί προορισμοί της χώρας από ομάδες του ΕΚΑΒ οι οποίες θα προχωρήσουν σε τρία πράγματα: Πρώτον σε επανεκπαίδευση του προσωπικού σε ό,τι αφορά τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας, δεύτερον, στον έλεγχο επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των υγειονομικών σχηματισμών είτε αυτά είναι Νοσοκομεία, είτε Κέντρα Υγείας, ή Περιφερειακά Ιατρεία και τρίτον, στις ασκήσεις οι οποίες ουσιαστικά μας βοηθούν στο να παραμένουμε σε ετοιμότητα και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια είτε ύποπτο, είτε επιβεβαιωμένο κρούσμα όταν εμφανιστεί”.

Με φόντο το γεγονός πως το πολύ σημαντικό έργο του ΕΚΑΒ συμπίπτει χρονικά με τα εγκαίνια της ΜΑΦ στη Σύρο, ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά του, λέγοντας τα ακόλουθα: “Πραγματικά έστω κι ένα κρεβάτι αυξημένης φροντίδας μπορεί να σώσει μία ζωή, καθώς από τους νησιωτικούς προορισμούς για να μπορέσεις να μεταφερθείς στη νησιωτική χώρα, θα μεταφερθείς είτε με αεροπορικό, είτε με πλωτό μέσο. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μεσολαβήσουν κάποιες ώρες οι οποίες θα είναι πολύτιμες και κρίσιμες. Αυτές εξασφαλίζονται με αυτήν τη λειτουργία της Μονάδας που με τα τρία κρεβάτια σήμερα, πιστεύω ότι θα κάνει όλους τους Κυκλαδίτες να αισθάνονται λίγο πιο ασφαλείς και σίγουρα και τους επισκέπτες”.

Μ. Ζουλουφός: Περάσαμε τρίμηνο “φωτιά” αλλά ολοκληρώσαμε ένα όραμα

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός τόνισε το εξαιρετικά θετικό γεγονός της έναρξης λειτουργίας ΜΑΦ προς όφελος όλων των Κυκλάδων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της προσπάθειας, σήμερα, η οποία όπως ανέφερε ξεκίνησε και προωθήθηκε από την προηγούμενη Διοίκηση. Ως εκ τούτου, συνεχάρη δημοσίως την πρώην Διοικήτρια, Μαργαρίτα Μπουραντά, ενώ αμέσως μετά μίλησε απολογιστικά για το πρώτο τετράμηνο της θητείας του, στη διάρκεια της οποίας κλήθηκε από κοινού με ιατρούς και νοσηλευτές να παλέψουν ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού.

“Σήμερα συμπληρώνω ακριβώς τέσσερις μήνες από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων μου. Μία ημερομηνία – σταθμός που μέσα στο πρώτο τετράμηνο καθηκόντων, έχουμε αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία σε τοπικό αλλά και σε νομαρχιακό επίπεδο - σε επίπεδο Κυκλάδων - περισσότερα από 130 ύποπτα περιστατικά και χωρίς να σταματήσει ούτε μία ημέρα η λειτουργία του Νοσοκομείου μας ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους Κυκλαδίτες και τους Συριανούς”. Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρόσθεσε πως, “Έχουμε περάσει ένα τρίμηνο φωτιά και γι αυτό οφείλω κι εγώ και δεν θα σταματήσω να το κάνω, να ευχαριστώ όλους τους εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου”.

Ο κ. Ζουλουφός θεώρησε απαραίτητο να υπογραμμίσει ακόμη πως, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες μέσα στις οποίες κλήθηκε να λειτουργήσει το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου λόγω της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο, δεν άφησε να χαθεί χρόνος σε επίπεδο προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

“Έχουμε περάσει ένα τρίμηνο φωτιά χωρίς να σταματήσει κανένα έργο προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, είτε είναι από ΕΣΠΑ, είτε είναι από πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η επιλογή από την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων ήταν μία: Δουλειά και πάμε μπροστά. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίσαμε όλη αυτήν την υγειονομική κρίση και ολοκληρώσαμε ένα έργο ζωής για τη Σύρο” πρόσθεσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας όμως παράλληλα πως, “Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αλλά σήμερα κλείνει ένας μεγάλος κύκλος, διαχείρισης περιστατικών και ανοίγματος μίας νέας δομής που αλλάζει τον υγειονομικό χάρτη στις Κυκλάδες”.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως, σήμερα, “Καταθέτω την ικανοποίησή μου για το ότι δεν κάναμε πίσω. Όλο το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, δεν έκανε πίσω και στάθηκε επάξια στην αντιμετώπιση όλης αυτής της κρίσης”. Ο κ. Ζουλουφός με τη δέσμευση πως με τον ίδιο ζήλο θα πορευθεί και στη συνέχεια όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου Σύρου, χαρακτήρισε άξιους συμπαραστάτες μέχρι σήμερα “τα μέλη της ομάδας συντονισμού αυτής της κρίσης”.

Μ. Μπουραντά: Η νέα Διοίκηση να στηρίξει τη Δημόσια Υγεία

Σε δηλώσεις της προς την “Κοινή Γνώμη” η πρώην Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτα Μπουραντά εξέφρασε τη συγκίνησή της για την ολοκλήρωση της ΜΑΦ και την έναρξη λειτουργίας της, πραγματοποιώντας σύντομα μία αναδρομή στις ενέργειες που προηγήθηκαν για το σημερινό πολύ αισιόδοξο αποτέλεσμα.

“Το 2016 έγινε αίτημα στο Υπουργείο Υγείας για τροποποίηση του οργανισμού του Νοσοκομείου, δεδομένου ότι στον οργανισμό που παρέλαβα εγώ και είναι του 2012 δεν προβλεπόταν Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Οπότε έπρεπε να δημιουργηθεί ένα Τμήμα που θα έπρεπε να αποτυπώνεται στον Οργανισμό. Εντός του 2017 πήραμε την έγκριση από το Υπουργείο Υγείας και τους τότε Υπουργούς Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη.

Μετά από την έγκριση τροποποίησης του οργανισμού ξεκίνησε η οργάνωση για τη λειτουργία του νέου Τμήματος. Ξεκινήσαμε με την προκήρυξη και την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Ταυτόχρονα ενταχθήκαμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2017 για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ενώ παράλληλα, με ιδίους πόρους ανακατασκευάσαμε τον χώρο που θα λειτουργεί η ΜΑΦ στο Νοσοκομείο Σύρου.

Αυτό που απέμενε για να λειτουργήσει η ΜΑΦ ήταν να παραληφθεί ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Απαιτήθηκε μία μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία. Ωστόσο, το 2019 είχαν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες και θα προσλαμβάναμε και το νοσηλευτικό προσωπικό για τη λειτουργία του. Εγώ αποχώρησα τον Ιανουάριο και ορθώς ο νέος Διοικητής παρέλαβε τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και εκείνο που απέμενε ήταν να προσλάβει νοσηλευτικό προσωπικό”.

Για όλα τα παραπάνω, όπως πρόσθεσε, “οφείλω να τονίσω και τη συμβολή των δύο πρώην Υπουργών, καθώς τίποτα δεν θα προχωρούσε αν δεν είχαμε τη θετική απόφαση για τροποποίηση του οργανισμού, τη συμβολή της τέως Διοικήτριας της 2ης ΔΥΠΕ, κ. Ιορδανίδου αναφορικά με την έγκριση σκοπιμότητας για να ενταχθούμε στα προγράμματα και να πάρουμε τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό”. Η κα Μπουραντά εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες της προς το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο, τους Διευθυντές των τριών Διευθύνσεων του Νοσοκομείου, την Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου, το Τμήμα Προμηθειών για την προσπάθειά του αναφορικά με το πολύ δύσκολο γραφειοκρατικό κομμάτι όπως και τον επιστημονικά υπεύθυνο για το νέο Τμήμα, τον κ. Παναγιώτου.

Η ίδια ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, σημείωσε τα εξής: “Εύχομαι κάθε επιτυχία όσον αφορά στη λειτουργία της ΜΑΦ προς τη νέα Διοίκηση. Εύχομαι να στηρίξει τη δημόσια υγεία καθώς είδαμε πως μέσα σε αυτήν την υγειονομική κρίση είναι άκρως απαραίτητη για το καλό της Σύρου και όλων των Κυκλάδων. Είμαι πολύ συγκινημένη που παρευρίσκομαι στα εγκαίνια”.