Ομαλά λειτουργεί ξανά στο Νοσοκομείο Σύρου η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, με νοσηλευτικό προσωπικό όμως, που προέρχεται σταθερά από άλλα Τμήματα της υγειονομικής δομής

Επανήλθε η ΜΑΦ με “δανεικό” προσωπικό

Απαντήσεις του Διοικητή, Μ. Ζουλουφού για τη λειτουργία της από τον χρόνο των εγκαινίων της μέχρι και σήμερα

Σε τροχιά κανονικής λειτουργίας μπήκε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) το τελευταίο διάστημα, μετά από την προσωρινή λειτουργία των χώρων της ως γραφείων για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου, κατά την οποίαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου “διαμορφώθηκε” κλινική για περιστατικά Covid-19.

Η δημιουργία της ΜΑΦ στη δευτεροβάθμια νοσηλευτική δομή της πρωτεύουσας των Κυκλάδων υπήρξε αποτέλεσμα των ενεργειών της προηγούμενης Διοίκησης του Νοσοκομείου, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν στην έναρξη της τρέχουσας θητείας, οπότε και έγιναν τα εγκαίνιά της.

Συγκεκριμένα, τα εγκαίνια έγιναν 26 Μαΐου του περασμένου έτους, με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων και όπως είχε γνωστοποιηθεί, η λειτουργία της - με τρεις κλίνες -, συνδέεται άρρηκτα με την πτητική βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο, για να εξυπηρετούνται και να καλύπτονται άμεσα, έκτακτα και σοβαρά περιστατικά.

Δεδομένης της “κατάργησής” της προσωρινά και προκειμένου να λειτουργούσε τμήμα Covid-19 με 30 κλίνες, ο σημερινός Διοικητής, Μιχάλης Ζουλουφός ρωτήθηκε για την επαναφορά της, μετά τη μείωση των κλινών κορωνοϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε την επαναφορά της ΜΑΦ σε σταθερή βάση, ωστόσο, έδωσε απαντήσεις και για τη στελέχωσή της με “δανεικό” προσωπικό από άλλα Τμήματα του Νοσοκομείου. Από την πλευρά του, κλήθηκε να γνωστοποιήσει τις ενέργειες της σημερινής Διοίκησης για την εξασφάλιση συνθηκών ομαλής και ορθής λειτουργία της ΜΑΦ.

  • Μέχρι πρότινος η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν ότι η ΜΑΦ αποτελούσε χώρο για γραφεία ιατρών. Ισχύει αυτό; “Καταργήθηκε” η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για να εξυπηρετηθεί η απόφαση αύξησης των κλινών Covid-19;

“Το καλοκαίρι, αρχές Αυγούστου που έγινε η αύξηση του αριθμού των κλινών Covid-19 στο Νοσοκομείο Σύρου χρησιμοποιήθηκε ο χώρος της ΜΑΦ ως χώρος γραφείων ιατρών και ως χώρος στάσης νοσηλευτών, μετά από συνεννόηση και με τη 2η ΥΠΕ.

Από τις 15 Σεπτέμβρη που έχουμε μειώσει τον αριθμό των κλινών Covid-19, έχει επανέλθει η λειτουργία της ΜΑΦ κανονικά.

Άρα, αυτό που μου μεταφέρετε, ίσχυε μέχρι τις 15 – 16 Σεπτεμβρίου”.

  • Από τα εγκαίνιά της ΜΑΦ και μετά, υπήρξε διάστημα που λειτούργησε κανονικά και υποδέχθηκε περιστατικά ή όχι;

“Φυσικά και λειτούργησε. Έγιναν εισαγωγές περιστατικών, έγιναν νοσηλείες από άλλα τμήματα και λειτούργησε στο πλαίσιο της ομαλής και ασφαλούς κατάστασης. Στις 7/10 έληξε η προκήρυξη για τη θέση του Διευθυντή της ΜΑΦ. Απ΄ ό,τι έχω πληροφορηθεί υπάρχει συμμετοχή ενδιαφερόμενων ιατρών. Οπότε, περιμένουμε την κάλυψη αυτής της θέσης, ώστε η ΜΑΦ να μπει σε νέο ορθό πλαίσιο λειτουργίας. Λογικά μέχρι το τέλος του έτους περιμένουμε την κάλυψη της θέσης.”.

  • Έγιναν κινήσεις για μία ουσιαστική και ορθή λειτουργία της ΜΑΦ;

“Όταν έγιναν τα εγκαίνια, τόσο η κα Μπουραντά η προηγούμενη Διοικήτρια του Νοσοκομείου, όσο και εγώ είχαμε επιλέξει με ξεχωριστές πράξεις ο καθένας, για επιστημονικά υπεύθυνο Διευθυντή, έναν πνευμονολόγο τον κ. Παναγιώτου. Ο ίδιος είχε εργασιακή εμπειρία πολύ μεγάλη σε ΜΕΘ και ΜΑΦ στην Αθήνα και γι αυτό τον είχαμε επιλέξει. Ωστόσο τον περασμένο Ιούλιο του 2020 συνταξιοδοτήθηκε. Από τότε λοιπόν, ελλείψει επιστημονικά υπευθύνου, ζητήσαμε να “βγει” η θέση του Διευθυντή. Και αυτό το κάναμε, τροποποιώντας μία άλλη θέση στον Οργανισμό ώστε να έχουμε θέση Διευθυντή ΜΑΦ, με στόχο να μπούμε σε ένα σωστό πλαίσιο λειτουργίας και να στηθεί το Τμήμα σωστά και σε νέες βάσεις”.

  • Κατά τη διάρκεια της μη λειτουργίας της, υπήρξαν σοβαρά περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία και δεν καλύφθηκαν από το Νοσοκομείο Σύρου;

“Είχαμε κάνει μία εσωτερική ανακατανομή κλινών και κάποια Τμήματα ανέλαβαν να καλύψουν κάποια άλλα. Άρα, την ανάγκη ασθενών για ΜΑΦ την κάλυψε η Μονάδα Εμφραγμάτων. Δεν υπήρξε περιστατικό που να μπορούσε να εξυπηρετηθεί στο Νοσοκομείο Σύρου και να μην έγινε.”.

  • Σήμερα με τί προσωπικό λειτουργεί η ΜΑΦ;

“Λειτουργεί με το νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΑΦ. Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της είχαν τοποθετηθεί οκτώ άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό. Ήταν τέσσερις οι ιατροί και καθώς ο ένας συνταξιοδοτήθηκε, έμειναν τρεις ιατροί.

Όλο αυτό το προσωπικό τώρα, έχει επιμεριστεί στη διαχείριση των περιστατικών Covid-19. Άρα, δεν σημαίνει ότι δεν έχει προσωπικό. Έχει συμβεί να νοσηλευτεί κόσμος στη ΜΑΦ με Covid-19. Ουσιαστικά οι ίδιοι άνθρωποι αναλαμβάνουν τη νοσηλεία του”.

  • Άρα, αυτά τα άτομα, δεν είχαν προκύψει από προσλήψεις, αλλά ουσιαστικά “αποσπάστηκαν” από άλλα Τμήματα. Αποδυναμώθηκαν άλλα Τμήματα του Nοσοκομείου;

“Έχει ειπωθεί κατά καιρούς ότι ήταν άτομα που πήραμε από άλλα Τμήματα και βάλαμε στη ΜΑΦ για τη λειτουργία της. Δεν μένω στην “αποδυνάμωση”. Είναι άτομα, νοσηλευτικό προσωπικό που στελέχωσαν αυτό το Τμήμα, τη ΜΑΦ. Αμέσως μόλις γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα αποκατασταθούν αυτές οι τοποθετήσεις.”.

  • Υπάρχει χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα γίνουν προσλήψεις; Έχετε ζητήσει συγκεκριμένες θέσεις και προσωπικό;

“Εμείς περιμένουμε προσλήψεις μόνιμου χαρακτήρα από την προκήρυξη 6Κ του έτους 2020 στην οποίαν προβλεπόντουσαν για το Νοσοκομείο Σύρου, οκτώ θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτός ο διαγωνισμός είναι από πέρυσι τον Νοέμβριο και περιμένουμε ακόμη αποτελέσματα.

Επίσης, περιμένουμε τα αποτελέσματα της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη θέση του Διευθυντή της ΜΑΦ. Για αρχή περιμένουμε αυτές τις θέσεις. Με προσλήψεις τρίμηνου χαρακτήρα δεν επιτυγχάνουμε κάτι, ούτε “μπαλώνουμε” κενά.”.

  • Η λειτουργία της ΜΑΦ συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη και λειτουργία της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο για την κάλυψη αεροδιακομιδών. Άρα, οφείλετε να κάνετε το καλύτερο...

“Προφανώς και συνδέεται με τη λειτουργία της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ. Η πτητική βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο με τη ΜΑΦ είναι αλληλοεξαρτώμενες λειτουργίες. Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη η λειτουργία της ΜΑΦ, περιμένουμε τον Διευθυντή και άλλες οκτώ θέσεις για νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο. Τέλος, ελέγχουμε όσα απαιτούνται και σε υλικό και σε προμήθειες για ό,τι χρειάζεται.”.

 

 

 

Ετικέτες: