Στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης η μελέτη για το μεγάλο έργο του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, του οποίου ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα το φθινόπωρο

Μία “ανάσα” πριν το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης

Ο Διοικητής, Μ. Ζουλουφός ευχαριστεί Δήμο και Περιφέρεια για την πολύτιμη στήριξή τους

Ολοταχώς στον διαγωνισμό του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου βαδίζει η Διοίκηση αλλά και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, η πλευρά του οποίου έτρεξε τις διαδικασίες για την απαιτούμενη μελέτη, που παραλαμβάνεται αύριο από την Οικονομική Επιτροπή.

Το άκρως σημαντικό έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του “Βαρδάκειου και Πρώιου” έχει ενταχθεί με απόφαση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014 – 2020, στις 4/12/2019 και η πράξη χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 3.298.950,76 ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο που απαίτησε την τεχνική υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μέσω σχετικής προγραμματικής σύμβασης σε μελετητικό επίπεδο και επίπεδο ωρίμανσης μέχρι τον διαγωνισμό.

“Με την υλοποίηση του έργου πρόκειται να επιτευχθούν και να υπερκαλυφθούν οι στόχοι μείωσης της κατανάλωσης πρωτογενούς ενεργείας και των εκπομπών CO2, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα του συγκροτήματος, διασφαλίζοντας την προώθηση των απαιτήσεων περιβαλλοντικής προστασίας, την απόδοση των πόρων, τον μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και την προστασίας της βιοποικιλότητας” σημειώνεται μεταξύ άλλων στο τεχνικό δελτίο του έργου όσον αφορά τους στόχους.

Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και αισθητικές βελτιώσεις “πέρασαν” από το Υπ. Πολιτισμού

Αρχικά αξίζει να υπενθυμιστεί πως αφού ο Δήμος στήριξε στο κομμάτι της μελέτης, αυτή εστάλη στο Υπουργείο Πολιτισμού και απέσπασε τις απαραίτητες εγκρίσεις. Ειδικότερα, με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή αλλά και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, στις 10/5/2022 είχαν γνωστοποιήσει τα εξής: “Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 100389/10-05-2022 απόφαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατ. Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων του Υπουργείο Πολιτισμού, εγκρίθηκε η μελέτη «Ενεργειακής αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου “Βαρδάκειο και Πρώιο” στην Ερμούπολη Σύρου», με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης.

Το συγκεκριμένο έργο, αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, περιλαμβάνει επεμβάσεις αναβάθμισης και αισθητικής βελτίωσης του κελύφους, καθώς και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου, δεδομένου ότι αποτελεί μια πολύ σημαντική δομή υγειονομικής περίθαλψης για ολόκληρο τον Ν. Κυκλάδων, με αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις”.

Οι στόχοι του έργου

Στόχος της Πράξης είναι η Ενεργειακή Αναβάθμιση σε κατηγορία Β του κτιριακού συγκροτήματος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου “Βαρβάκειο και Πρώιο”. Ειδικότερα οι παρεμβάσεις είναι οι εξής: Α. Κεντρικό Κτίριο Νοσοκομείου: Τοποθέτηση θερμομονωτικού κελύφους. Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση φωτιστικών. Τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων. Ρύθμιση λέβητα ΖΝΧ & τοποθέτηση νέου συμπληρωματικού λέβητα. Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό στην οροφή κτιρίων (net metering). Αντικατάσταση κυκλοφορητών. Αντικατάσταση ψύκτη. Αντικατάσταση λέβητα θέρμανσης.

Β. Κτίριο Γραφείων Τεχνικής Υπηρεσίας: Μόνωση Οροφής & Εξωτερικών Τοίχων.  Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση φωτιστικών. Αντικατάσταση -Τοποθέτηση Νέων SPLIT UNITS inverter.

Διευκρινίζεται πως μέσα από το έργο αυτό, θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση ενέργειας στις κτιριακές υποδομές του Γενικού Νοσοκομείου της Σύρου με την μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και των αερίων θερμοκηπίου. Εκτός από την μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας του Νοσοκομείου, το έργο αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως σύμφωνα με τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ, ΚΕΝΑΚ 2017), “η συνολική υπολογιζόμενη κατανάλωση πρωτογενούς ενεργείας του συγκροτήματος ανέρχεται στο ποσό των 3.974.682,42kwh, κατ' έτος και οι υπολογιζόμενες εκπομπές CO2 ανέρχονται στα 1.214.049,70kg κατ' έτος”.

Ακόμη σύμφωνα με τα ΠΕΑ μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, “η συνολική εκτιμώμενη εξοικονόμηση της πρωτογενούς ενεργείας θα ανέλθει στις 1.987.228,81kwh κατ' έτος, ποσοστό μείωσης κατά 50% και η συνολική εκτιμώμενη μείωση των εκπομπών CO2 θα ανέλθει στα 620.199,12kg κατ' έτος, ποσοστό μείωσης 51,08%”.

Μ. Ζουλουφός: Διαγωνισμός εντός φθινοπώρου

Σχετικά με τις θετικές εξελίξεις που συνδέονται με την παραλαβή της μελέτης από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αύριο από την Οικονομική Επιτροπή, δήλωσε την ικανοποίησή του ο Διοικητής, Μιχάλης Ζουλουφός, στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας της εφημερίδας. Ο ίδιος εξήγησε πως το βλέμμα είναι πλέον στραμμένο στον διαγωνισμό που λογικά θα βγει στον αέρα το φθινόπωρο.

“Είχε ανακοινωθεί προ τριμήνου η έγκριση της μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Σύρου. Σε συνέχεια αυτού, παραδόθηκε στον Δήμο η οριστική μελέτη ώστε να προχωρήσει η αποπληρωμή του αναδόχου μελετητή και να προχωρήσουμε στις διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού του έργου” ανέφερε πρωτίστως, λέγοντας στη συνέχεια πως, “Εκτιμώμενος χρόνος για τον διαγωνισμό είναι τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου”.

Τέλος, ο κ. Ζουλουφός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημοσίως τόσο τη Δημοτική, όσο και την Περιφερειακή Αρχή για τη στήριξή τους στο κομμάτι της ωρίμανσης του έργου και της εξασφάλισης της χρηματοδότησης για την υλοποίησή του.

“Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την τεχνική υποστήριξη ώστε να προχωρήσουμε στη μελέτη και το έργο και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για το κομμάτι της χρηματοδότησης και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή για τη συνεισφορά της στο σημαντικό αυτό έργο” ανέφερε, κλείνοντας τις δηλώσεις του.