Μαζικότατη η χθεσινή κινητοποίηση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου “Βαρδάκειο και Πρώιο”

Η Σύρος ανυποχώρητη για ισχυρό και στελεχωμένο Νοσοκομείο

Πορεία προς το λιμάνι Ερμούπολης και συμβολικός αποκλεισμός του πλοίου Blue Star Paros

Ανυποχώρητη παραμένει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων στον αγώνα της προς υπεράσπιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, με φόντο τα σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει αυτό και που απειλούν ευθέως το ίδιο και το ωθούν στην υποβάθμιση.

Αξιοσημείωτη υπήρξε η απήχηση των Συριανών στη χθεσινή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, η οποία ήταν μαζική, δυναμική και χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερο παλμό.

“200 χρόνια Νοσοκομείο δεν θα το καταντήσετε αγροτικό ιατρείο” υπήρξε το κεντρικό σύνθημα όλων των πολιτών που διαδήλωσαν χθες, ζητώντας την ενδυνάμωση του Νοσοκομείου σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού ώστε αυτό να μπορεί να παρέχει υπεύθυνα υπηρεσίες προς κάθε νησιώτη και επισκέπτη που προέρχεται όχι μόνον από τη Σύρο αλλά και από τις Κυκλάδες.

Ξεχωριστή στιγμή της κινητοποίησης υπήρξε ο συμβολικός αποκλεισμός του λιμανιού της Ερμούπολης σε πλοίο της Blue Star με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα, έχοντας ανέβει στον καταπέλτη του.

Στο λιμάνι πρέπει να σημειωθεί πως ο κατάπλους του πλοίου δεν εμποδίστηκε ενώ παρευρέθηκε και ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβαούσης καθ΄ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Σημειώνεται πως κλειστά παρέμειναν τα εμπορικά καταστήματα και πολλές επιχειρήσεις εστίασης, με τους εκπροσώπους τους να συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας για το Νοσοκομείο Σύρου.

Δυναμική παρουσία και συμβολικός αποκλεισμός λιμένα

Ειδικότερα, η χθεσινή κινητοποίηση αποτέλεσε μία από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών για τη Σύρο, με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων να στέλνει ηχηρό μήνυμα προς το κεντρικό κράτος και τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη για τα προβλήματα του Νοσοκομείου της.

Κοινή απαίτηση και διεκδίκηση όλων αποτέλεσε και αποτελεί όχι μόνον η μη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου, αλλά και η στελέχωσή του, προκειμένου οι νησιώτες να εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας και να μπορούν να απολαμβάνουν ποιοτικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Άκρως σημαντική υπήρξε η πολυπληθής συμμετοχή του κόσμου, με τις επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα να “νεκρώνουν” τουλάχιστον για δύο ώρες, ενώ εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής τόσο από την πλειοψηφία, όσο και από τη μειοψηφία, όπως και από επαγγελματικούς φορείς και Συλλόγους και Σωματεία, έδωσαν ηχηρό “παρών” στην κινητοποίηση.

Σημειώνεται πως από τους βουλευτές του νομού, συμμετείχε ο Νίκος Συρμαλένιος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πορεία ξεκίνησε από την πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και κατευθύνθηκε στο κέντρο της Ερμούπολης, αφού προηγήθηκε ο αποκλεισμός του λιμανιού. Οι συμμετέχοντες σε αυτήν ανέβηκαν στον καταπέλτη του Blue Star Paros και φώναξαν συνθήματα, ζητώντας δημόσια, δωρεάν και σύγχρονη Υγεία για όλους τους νησιώτες των Κυκλάδων.

Ο αποκλεισμός διήρκησε σχεδόν μισή ώρα και οι διαδηλωτές έφθασαν στην πλατεία Μιαούλη.

Τα προβλήματα

Σαφή αναφορά στα προβλήματα του Νοσοκομείου Σύρου πραγματοποίησε ο Σύλλογος στο κάλεσμά του, με την πρόεδρο του Σωματείου να επαναλαμβάνει αυτά απευθυνόμενη σε όλους εκείνους που συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση.

“Το Νοσοκομείο Σύρου έχει φτάσει στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων ενώ δεν διαφαίνεται πρόθεση του Υπουργείου Υγείας για ανατροπή αυτής της πορείας. Υπενθυμίζουμε ότι τις ημέρες της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν 2/8 – 22/8 το Υπουργείο και η ΔΥΠΕ άφησε το Νοσοκομείο χωρίς εργαστηριακό ιατρό παρά τις προειδοποιήσεις μας από τον Μάιο. Το μόνο μέτρο που πήραν ήταν η θέσπιση ώς κινήτρου μετακίνησης για ένα μήνα, ποσού 1.500 ευρώ σε γιατρούς κεντρικών Νοσοκομείων. Τελικά δεν βρέθηκε κανείς. Αντίθετα μέσα στον Αύγουστο μετακινήθηκαν από το Νοσοκομείο μας σε άλλα νησιά ένας παθολόγος και ένας γενικός ιατρός του Νοσοκομείου. Σας αφήνουμε να αναρωτηθείτε, τι μας περιμένει τον χειμώνα όταν τον Αύγουστο που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται, το νοσοκομείο αποδυναμώνεται χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός” επανέλαβε η κα Καλογεράκη, τονίζοντας ακόμη πως, “Προσωπικό του Νοσοκομείου συνταξιοδοτείται ή μετακινείται χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη αντικατάστασης, ως εκ τούτου ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι πλέον το Νοσοκομείο δεν διαθέτει Νευρολόγο, Ψυχίατρο, Διευθυντή Χειρουργικής, Παθολογοανατομο ενώ από 31/12 θα συνταξιοδοτηθεί και ο Διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής”.

Παρακάτω αναφέρθηκε και στους νοσηλευτές, τονίζοντας τα εξής: “Το νοσηλευτικό προσωπικό παραπαίει καθώς καλείται μια νοσηλεύτρια να καλύπτει μόνη της την βραδινή βάρδια με πάνω από 20 ασθενείς. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις λοιπές υπηρεσίες του Νοσοκομείου (τεχνική και διοικητική)”. Με βάση τα παραπάνω, εξήγησε πως, “και δεδομένου ότι στο προσεχές μέλλον λόγω των ολοένα επιδεινούμενων συνθηκών της ζωής μας, ακρίβεια κλπ, καθίσταται ακόμη εντονότερη η ανάγκη για διεκδίκηση της ενίσχυσης της δημόσιας και δωρεάν Υγείας για όλους”.

Διεκδίκηση και αιτήματα

Στον χαιρετισμό της στην πλατεία Μιαούλη, η πρόεδρος του Σωματείου τόνισε πως, “αυτή η κινητοποίηση θεωρώ ότι ήταν πολύ μεγάλη και πιστεύω ότι όλοι έχετε καταλάβει τι συμβαίνει με το Νοσοκομείο Σύρου. Σήμερα βγήκαμε έξω συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ γιατί θέλουμε να πετύχουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας οι εργαζόμενοι και ένα ενισχυμένο ΕΣΥ”.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε αναλυτικότερα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, “Το ΕΣΥ όποιος δεν το έχει καταλάβει έχει αποδυναμωθεί όχι μόνον στη Σύρο, αλλά σε όλα τα νησιά και πανελλήνια. Εμείς αυτό που απαιτούμε είναι να γίνουν άμεσα καλύψεις των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, διοικητικούς και τεχνικούς, έτσι ώστε το Νοσοκομείο της Σύρου να αποκτήσει την παλιά του αίγλη και την εμπιστοσύνη του κόσμου, η οποία έχει χαθεί και το ακούμε κι εμείς και το αφουγκραζόμαστε”.

Συμπλήρωσε δε, πως, “Το Νοσοκομείο αν στέκεται όρθιο, στέκεται από το φιλότιμο των λιγοστών εργαζομένων που έχουν μείνει και μέσα σε μία φάση διετούς πανδημίας, δώσανε την ψυχή τους πραγματικά και ως πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους συναδέλφους μου, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, τους παραϊατρικούς, τους τεχνικούς και όλους που πραγματικά έδωσαν κομμάτι της ψυχής τους για δύο χρόνια για να είναι αυτό ανοικτό, με όποια υποστελέχωση και υποβάθμιση που κάποιοι δεν θέλουν να ακούγεται”.

Συνεχής αγώνας

Ως εκ τούτου, η ίδια δεσμεύθηκε για έναν διαρκή αγώνα μέχρι η ενίσχυση του Νοσοκομείου να γίνει πράξη.

Τα αιτήματα που ανέφερε είναι τα ακόλουθα: “Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων. Άμεση επιστροφή συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ένταξη στα ΒΑΕ - Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της Διυπουργικής Επιτροπής, σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία. Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών. Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αύξηση προϋπολογισμού για την Υγεία.

Έμπρακτη στήριξη

Ολοκληρώνοντας, η Κατερίνα Καλογεράκη κάλεσε όλους τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών να στηρίξουν εμπράκτως τον αγώνα για το Νοσοκομείο, λέγοντας τα εξής. “Δεν θέλουν να ακούγεται ότι έτσι όπως έχει υποστελεχωθεί δεν πάει για υποβάθμιση. Όχι πάει. Γιατί όταν το κεντρικό Νοσοκομείο των Κυκλάδων που κάνει αποδοχές από όλα τα νησιά δεν έχει ψυχίατρο και αναγκάζεται ο πολίτης και πηγαίνει σε ιδιώτη και σε άλλο νησί, όταν δεν έχει πλέον νευρολόγο, όταν δεν έχει διευθυντή χειρουργικής ενώ είχαν πει ότι θα δώσουν παράταση μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, όταν στο τέλος του έτους δεν θα έχει διευθυντή καρδιολογίας, δεν θα έχει παθολογοανατόμο και έπεται και συνέχεια, αυτό το Νοσοκομείο δεν είναι Νοσοκομείο”.

Η ίδια ξεκαθάρισε πως, “Οι λέξεις δεν πρέπει να ενοχλούν αλλά να ενοχλούν οι πράξεις. Και η πράξη είναι η υποβάθμιση του κεντρικού Νοσοκομείου των Κυκλάδων.

Καλώ τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Αντιπεριφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τους βουλευτές των Κυκλάδων – έναν από αυτούς βλέπω εδώ τον κ. Συρμαλένιο – να βρουν έναν τρόπο για τη διάσωση του Νοσοκομείου. Θέλουμε άμεση στελέχωση με διαδικασίες φαστ τρακ. Όχι να γίνει προκήρυξη το 2022 και να έχουμε προσωπικό το 2024. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας. Είμαι υπερήφανη που είμαι Συριανή.”.

Μήνυμα στον Υπουργό Υγείας

Τέλος, η πρόεδρος έστειλε μήνυμα και προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, σημειώνοντας πως, ο ίδιος οφείλει να ανταποκριθεί και να ενισχύσει στην πράξη το Νοσοκομείο Σύρου, αφού μετατοπιστεί από το “βήμα” των δεσμεύσεων.

“Είμαι σίγουρη ότι ο Υπουργός Υγείας που σήμερα είναι σε κοντινό νησί μας και έχει πάει να κάνει κάποια εγκαίνια, το μήνυμα το έλαβε. Κύριε Πλεύρη ενισχύστε το Νοσοκομείο και αφήστε τις υποσχέσεις” δήλωσε ξεκάθαρα η πρόεδρος, κλείνοντας τον χαιρετισμό της.

Σημειώνεται πως ο Υπουργός Υγείας χθες μετέβη στη Νάξο και στη Σχοινούσα για τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σχοινούσας.