Διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου

Ψυχαναλυτική Συνάντηση Σύρου «Syros Summer Workshop»

  • Πέμπτη, 15 Ιουνίου, 2023 - 11:00

To «Syros Summer Workshop» αποτελεί θεσμό για την ευρωπαϊκή ψυχαναλυτική κοινότητα καθώς πραγματοποιείται στην Ερμούπολη της Σύρου ανά διετία από το 1998 (με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας COVID-19). Με εμπνευστή τον καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Γιάννη Τσιάντη, διοργανώνεται τα τελευταία 25 χρόνια από την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΕΨΨΠΕ), η οποία έχει ιδρυθεί το 1991 ως εκπαιδευτικός οργανισμός με αντικείμενο την εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων και την εφαρμογή της ψυχαναλυτικής σκέψης στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών τους. Καθώς η ΕΕΨΨΠΕ προωθεί πανευρωπαϊκές συνεργασίες και δράσεις με δημόσιους φορείς και οργανισμούς, το «Syros Summer Workshop» τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (EFPP).

Το «Syros Summer Workshop» δίνει την ευκαιρία σε έμπειρους/ες ψυχαναλυτές/τριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να συναντηθούν στο ηλιόλουστο και πλούσιο σε ιστορία κυκλαδίτικο νησί της Σύρου και να εντρυφήσουν πάνω σε σύγχρονα θέματα ψυχικής υγείας και ψυχοπαθολογίας. Έχουν ήδη φθάσει στη Σύρο σύνεδροι από την Βρετανία, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Νορβηγία, τη Γαλλία για ένα γόνιμο επιστημονικό διάλογο με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Η Συριανή φιλοξενία και και το μπάνιο στις καθαρές και γραφικές παραλίες του νησιού μετατρέπουν κάθε σύνεδρο σε τουριστικό διαφημιστή της Σύρου.

Το 12ο «Syros Summer Workshop», που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος Γιάννη Τσιάντη, θα διεξαχθεί από το απόγευμα της Παρασκευής 16 Ιουνίου έως το μεσημέρι της Κυριακής 18 Ιουνίου 2023 στις αίθουσες Αίθουσα «Ι. Ρίτσου» & «Εμμ. Ροΐδη» του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης. Το θέμα του φετινού εργαστηρίου είναι “Contemporary culture and psychical organisations: Countertransference in view of the new normalities and pathologies” (Σύγχρονος πολιτισμός και ψυχική οργάνωση: Η αντιμεταβίβαση ενόψει των σύνθετων σύγχρονων κανονικοτήτων και παθολογιών). Προσκεκλημένοι ομιλητές/τριες είναι: Alex de Rementeira και Maria Papadima (Ηνωμένο Βασίλειο) και ο Nicolas Evzonas (Γαλλία). Οι τρεις κεντρικές ομιλίες (Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής) θα γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας στις δυο μικρές ομάδες εργασίας (την αγγλόφωνη και τη γαλλόφωνη), που θα συνεδριάζουν καθημερινά σε ξεχωριστές αίθουσες, αμέσως μετά την κάθε μια από τις κεντρικές ομιλίες.

Για άλλη μία φορά, ακούραστοι συμπαραστάτες στην αποτελεσματική προετοιμασία και διεκπεραίωση της Ψυχαναλυτικής Συνάντησης Σύρου είναι ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, καθώς η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλίκη Λεονταρίτη, συνεπικουρούμενη από όλο το γραφείο Πολιτισμού του Δήμου.

H Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου

Η Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1991. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (European Federation of Psychoanalytic Psychotherapy, EFPP), στην οποία και συμμετέχουν εκπρόσωποι της εταιρίας. Από την ίδρυσή της, η Εταιρία εφαρμόζει πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πληροί τους όρους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Επίσης επιδιώκει και αναπτύσσει δεσμούς με αντίστοιχες εταιρίες άλλων χωρών.

Ο βασικός στόχος της Εταιρίας είναι να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικός οργανισμός, παρέχοντας εκπαίδευση που να συνυφαίνει την ψυχαναλυτική θεωρητική γνώση με την κλινική εμπειρία. Η κατάρτιση ικανών ψυχαναλυτικών ψυχοθεραπευτών παιδιών και εφήβων πιστοποιείται με τον αντίστοιχο επιστημονικό και επαγγελματικό τίτλο μετά από εντατική πενταετή εκπαίδευση.

Περαιτέρω στόχοι της εταιρίας είναι:

  • Nα προωθεί την επιστημονική σκέψη και έργο

  • Nα αναπτύσσει την κλινική έρευνα στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία

  • Nα παρέχει εποπτείες σε μονάδες ψυχικής υγείας που ασχολούνται με παιδιά και εφήβους

  • Nα προάγει την ατομική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ως αποτελεσματική μέθοδο παρέμβασης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Εκτός από την βασική λειτουργία της εταιρίας που είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση ψυχαναλυτικών ψυχοθεραπευτών παιδιών και εφήβων, άλλες δραστηριότητές της είναι:

  • Σεμινάρια ευαισθητοποίησης στην κλινική ψυχοδυναμική σκέψη επαγγελματιών ψυχικής υγείας

  • Διοργάνωση και συνδιοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και διημερίδων

  • Συμμετοχή μελών της εταιρίας σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

  • Έκδοση (από το 1999) του περιοδικού «Παιδί και Έφηβος»

  • Δημοσιεύσεις εργασιών μελών της εταιρίας σε ελληνικά και ξένα περιοδικά

  • Συμμετοχή μελών της εταιρίας σε ερευνητικά προγράμματα.