Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον Σύλλογο Παροχής Φροντίδας και Κατ’ οίκον Νοσηλείας

Αποτίμηση των ενεργειών και χάραξη νέων στόχων

Νίκος Αλμπανόπουλος: “Ο σύλλογός μας υπενθυμίζει την αίσθηση της κοινότητας και της ανιδιοτελούς παροχής βοήθειας”

Την αποτίμηση των ενεργειών και δράσεων, αλλά και τη χάραξη των νέων προσπαθειών στις οποίες θα επικεντρωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, παρουσίασε χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Αλμπανόπουλος.

Κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης, που έλαβε χώρα στην αίθουσα «Ρίτσος» του πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παροχής Φροντίδας και Κατ’ οίκον Νοσηλείας, παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, φίλων και μελών, αλλά του αντιδημάρχου Οικονομικών, Δημήτρη Κοσμά, της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού και του αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκου Σκευοφύλακα, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα από το 2021 έως και το τέλος του 2023.
Να σημειωθεί ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, που απαρτίζεται από τους Νίκο Αλμπανόπουλο, πρόεδρο, Ηλία Μανιαδάκη, αντιπρόεδρο, Σπεράντζα Δουράτσου, γραμματέα, Νίκο Απέργη ταμία, και τα μέλη Αγνή Ζησίδου, αδ. Denoyelle Melanie, Αγγελική Παλαιολόγου, π. Κώστας Κοντός και π. Νίκος Ρούσσος, ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σε τρεις πυλώνες η επικέντρωση των προσπαθειών 

Ο κ. Αλμπανόπουλος απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, έκανε γνωστό ότι η προσπάθεια του διοικητικού συμβουλίου αυτή την περίοδο, επικεντρώνεται σε τρεις κυρίως στόχους, όπως η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει σε καθημερινή βάση, η διεύρυνση των μελών του, αλλά και η οικονομική αυτοτέλεια του συλλόγου. 

“Κάθε οικογένεια στο νησί να έχει ένα τουλάχιστον μέλος. Αποδεικνύοντας ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται τη σημασία του έργου του και επιλέγει να τον στηρίξει ηθικά και οικονομικά. Ο σύλλογός μας στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε έκτακτες εισφορές και ενισχύσεις από την τοπική κοινωνία Σε αυτό το τελευταίο σκέλος, κρίσιμη είναι η επίτευξη έστω και μικρού πλεονάσματος κάθε χρόνο. Τα έσοδα δηλαδή να υπερβαίνουν σταθερά τα έξοδα. Ευνόητο είναι ότι σε αντίθετη περίπτωση ο Σύλλογος θα αντιμετώπιζε κάποια στιγμή λειτουργικό πρόβλημα (αδυναμία καταβολής μισθοδοσίας, εξόδων κίνησης κλπ.)”, σημείωσε ο κ. Αλμπανόπουλος, αναλύοντας στη συνέχεια τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας.
Όπως είπε, ο στόχος, με τη βοήθεια των φίλων και των μελών του, επιτεύχθηκε το 2023, καθώς τα έσοδα ανέρχονται στις 74.000 ευρώ, με τα ετήσια έξοδα να σταθεροποιούνται γύρω στις 60,000 ευρώ την τελευταία τριετία. 

“Ο Σύλλογός μας εξυπηρετεί εκατοντάδες συμπολίτες μας κάθε χρόνο. Η διεύρυνση του αριθμού των ωφελούμενων δείχνει ότι το μήνυμα «ζητήστε τη βοήθεια μας» φτάνει σε εκείνους που πρέπει”, υπογράμμισε. 

Σε καθημερινή βάση οι νοσηλευτικές πράξεις

Το σύνολο των νοσηλευτικών πράξεων ετησίως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, είναι ένας άλλος χρήσιμος δείκτης, που δείχνει την καθημερινή αποδοτικότητα του Συλλόγου. Είναι εξαιρετικά θετικό, όπως είπε, ότι οι επισκέψεις επανήλθαν σε υψηλά επίπεδα, κατά 55% υψηλότερα από το 2021, με εξαίρεση την εικόνα που υπήρξε την περίοδο των lockdown με τον κορωνοϊό, που έπληξε το σύλλογο, αλλά κυρίως τους ωφελούμενους. Ενδεικτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αλμπανόπουλος, το 2023 έκλεισε με 5.868 νοσηλευτικές πράξεις, αριθμός που ξεπερνά τις αντίστοιχες των προηγούμενων ετών. 

Συγκεκριμένα, το 2019 καταγράφηκαν 4.457, το 2020 5.113 πράξεις, το 2021 3.729 και το 2022 4.171 νοσηλευτικές κατ΄ οίκον επισκέψεις. Αντίστοιχα και σύμφωνα με τα στοιχεία ανά έτος, ο αριθμός ωφελούμενων διαγράφει μία αυξητική τάση από το 2021 έως και το τέλος του 2023.  Το 2021 ωφελήθηκαν 240 άτομα, το 2022 298 και το 2023 353 ωφελούμενοι (διαφορετικά πρόσωπα).

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παροχής Φροντίδας και Κατ’ οίκον Νοσηλείας κλείνοντας τον απολογισμό δήλωσε ότι στόχος του διοικητικού συμβουλίου παραμένει η βελτίωση όλων των δεικτών. 

“Είναι υποχρέωσή μας να αποδεικνύουμε ότι αυτό που προσφέρουν πιάνει τόπο” 

Ο κ. Αλμπανόπουλος σε δηλώσεις του στην Κοινή Γνώμη επισήμανε ένας από τους σκοπούς που καλείται να επιτελέσει το διοικητικό συμβούλιο είναι αυτό του απολογισμού και της διαφάνειας, καθώς θεωρεί υποχρέωσή τους να αποδεικνύουν ότι αυτό που προσφέρουν τα μέλη, οι συνδρομητές και οι δωρητές έχει αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο Σύλλογος υπενθυμίζει την αίσθηση της κοινότητας, της ανιδιοτελούς παροχής βοήθειας. 

“Η σημερινή εκδήλωση ήταν φυσικά εορταστική, αλλά θέλαμε να είναι και απολύτως ουσιαστική. Απέναντι στα μέλη μας, να ανταποκριθούμε σε κάτι πολύ βασικό, που λέγεται «απολογισμός και διαφάνεια». Απαραίτητο σε όλους τους φορείς που διαχειρίζονται κοινωνικούς πόρους, χρήματα συμπολιτών. Έτσι, μέσω της εκδήλωσης, παρείχαμε ουσιαστική πληροφόρηση καταρχάς για τη δυναμικότητα του Συλλόγου (αριθμό επισκέψεων στα σπίτια και ανθρώπων που εξυπηρετούνται), κατόπιν για την αποτελεσματικότητά του (πόσο δηλαδή καλά αξιοποιούνται τα έσοδα) και τέλος πληροφόρηση για τα έσοδα και έξοδα σε βάθος τριετίας”, τόνισε ο κ, Αλμπανόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε, τέλος, πως “εΕίναι καθήκον μας να αποδεικνύουμε σε κάθε μέλος, συνδρομητή και δωρητή, ότι αυτό που προσφέρουν πιάνει τόπο, ότι τα χρήματά τους τα διαχειριζόμαστε με τον πιο αποτελεσματικό, προσεκτικό και ηθικό τρόπο. Σε μια δύσκολη συγκυρία, στην Ελλάδα και στην ευρύτερη γειτονιά, με δύο πολέμους σε εξέλιξη, ο Σύλλογος υπενθυμίζει την αίσθηση της κοινότητας, της ανιδιοτελούς παροχής βοήθειας. Το συμβούλιό μας, όπως όλα τα προηγούμενα, εργάζεται για τη διαρκή του ενίσχυση”.