Σε εκκρεμότητα η οριστική λύση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Μόνη λύση η κατάσχεση

Δέσμευση ποσού ύψους σχεδόν 20 χιλ. ευρώ από το ΙΚΑ για να διευθετηθεί οριστικά η πολύμηνη υπόθεση

Η κατάσχεση χρημάτων από το ΙΚΑ που προέρχονται από μισθώματα που καταβάλλει το Δημόσιο προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών στο νησί, αποτελεί τη μόνη λύση για να αποκτήσει στα “χέρια” της η Δημοτική Αρχή, σταθερά πλέον, την πολυπόθητη ασφαλιστική ενημερότητα.

Η υπόθεση που μετρά ήδη πολλούς μήνες και ταλαιπωρεί σημαντικά τον Δήμο όσον αφορά στην τακτοποίηση σοβαρών οικονομικών ζητημάτων, προέρχεται κυρίως, από το κώλυμα της ανανέωσης των συμβάσεων των τριών πρώην εργαζομένων στον παιδικό σταθμό του Βήσσα (κατάργηση ΟΠΚΑ), αφού αυτό το γεγονός “γέννησε” οικονομικές οφειλές του Δήμου προς το ΙΚΑ, με αποτέλεσμα τη μη ανανέωση της ασφαλιστικής ενημερότητας.

Παρά το γεγονός πως, τη Μεγάλη Δευτέρα ο Δήμος κατάφερε να λάβει προσωρινά ασφαλιστική ενημερότητα μέσω της καταβολής ενός μικρού ποσού, αφού προχώρησε στο μέτρο της ρύθμισης των 100 δόσεων για τους Δήμους, ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει επιτακτικά στο προσκήνιο για τη νέα Δημοτική Αρχή.

Αυστηρά προσωρινή άτυπη λύση μέσω δόσης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το ποσό που παραμένει σε εκκρεμότητα και ανεξόφλητο από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ανέρχεται σε περίπου 20 χιλ. ευρώ, εκ των οποίων, λόγω της ρύθμισης, φαίνεται να εξοικονομείται το ποσό των 1.500 ευρώ που αφορά σε προσαυξήσεις. Κατά συνέπεια, η οφειλή ύψους 18,5 χιλ. ευρώ προς το ΙΚΑ εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο. Η προσωρινή λύση ωστόσο, δόθηκε από τον Δήμο, πριν λίγες ημέρες, με την καταβολή ενός μικρού ποσού περί των 250 ευρώ προς τον ασφαλιστικό φορέα, χρήματα τα οποία, προήλθαν, από την πλευρά αιρετών προσώπων προκειμένου να ξεμπλοκάρει για έναν μήνα η εκκρεμούσα υπόθεση, αλλά με άτυπο τρόπο. Σε καμία περίπτωση όπως γίνεται αντιληπτό, δεν παύει να υφίσταται το ζήτημα, με τα χέρια του Δήμου να παραμένουν ακόμη... δεμένα.

Έργο τηλεθέρμανσης, δημοτικός ξενώνας Αγκαθωπών και εκλογικές αποζημιώσεις

Η επιλογή της Δημοτικής Αρχής να αποκτήσει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα τριάντα ημερών ασφαλιστική ενημερότητα, κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να “τρέξουν” σοβαρά θέματα που προϋποθέτουν τον Δήμο να έχει τακτοποιήσει έστω και προσωρινά το εν λόγω πρόβλημα.

Το πιο σοβαρό εξ αυτών αφορά στη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο σχετικά με το έργο τηλεθέρμανσης του Κολυμβητηρίου. Όπως είχε καταστεί γνωστό σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή σχετικό ερώτημα, ο εργολάβος έχει ολοκληρώσει τις εργασίες που καλύπτονται από τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, αλλά έχει προβεί στη διακοπή των περαιτέρω ενεργειών του, αφού παραμένει απλήρωτος. Η καταβολή του συγκεκριμένου ποσού, φαίνεται όμως πως απαιτεί άσκηση πίεσης προς τους αρμόδιους διαχειριστές της χρηματοδότησης, ώστε μέχρι τις 30 Ιουνίου που έχει οριστεί η καταληκτική ημερομηνία, να μπορέσει να απορροφηθεί το ποσόν από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Επιπρόσθετα, το ζήτημα της μίσθωσης του δημοτικού ξενώνα Αγκαθωπών που κατοχυρώθηκε μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού σε Συριανό επιχειρηματία, έχει προστεθεί στην ατζέντα των σοβαρών θεμάτων που απαιτούν ασφαλιστική ενημερότητα, προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η αξιοποίησή του, ενώ τέλος, τη λίστα συμπληρώνουν και οι εκλογικές αποζημιώσεις των υπαλλήλων. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να διευκρινισθεί, πως, οι συγεκριμένες αποζημιώσεις θα αφορούν αποκλειστικά στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, αφού για να εισπραχθεί το αντίστοιχο ποσό για τη διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών εκλογών το 2014, απαιτείται εκ νέου πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του φετινού έτους του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών. Κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί δε, πως παρόμοιο ζήτημα σχετικά με τις εκλογικές αποζημιώσεις απασχολεί κι άλλους Δήμους σε πανελλαδικό επίπεδο.

Κατάσχεση χρημάτων από μισθώματα του κτιρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Δεδομένης της εξέτασης όλων των πιθανών τρόπων λύσης του προβλήματος από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, αλλά και καθώς, δεν δύναται το ζήτημα να διευθετηθεί με χρηματικό ποσό που να μπορεί τυπικά και νόμιμα να καταβληθεί στο ΙΚΑ την παρούσα χρονική στιγμή, αναδεικνύεται επιτακτική όσο ποτέ η ανάγκη να προβεί σε κατάσχεση ο ασφαλιστικός φορέας.

Αυτό σημαίνει πως, η συγκεκριμένη λύση μπορεί να προέλθει μόνο μέσω του “συμψηφισμού” της ανωτέρω οφειλής με μισθώματα που καταβάλλει το Δημόσιο προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για χρήση ακινήτων του. Αυτά τα κτίρια είναι το ακίνητο που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στην παραλία της Ερμούπολης, αλλά και οι αίθουσες των δικαστηρίων στο Δημαρχιακό Μέγαρο στην πλατεία Μιαούλη. Η κατάσχεση στην πρώτη περίπτωση, κρίνεται πιο συμφέρουσα από άποψη χρόνου και τρόπου, αφού αφορά σε ένα ενοίκιο το οποίο καταβάλλεται συνολικά προς λογαριασμό του Δήμου, από όπου και το ΙΚΑ θα πρέπει να δώσει εντολή να προχωρήσει η κατάσχεσή του από την αντίστοιχη υπηρεσία της Σύρου. Στον αντίποδα, στη δεύτερη περίπτωση, τα μισθώματα είναι αρκετά σε αριθμό, καθώς αφορούν στην παραμονή πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών σε αίθουσες του Δημαρχείου και ως εκ τούτου, εκτιμάται πιο δύσκολη η είσπραξή τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η σωτήρια κατάσχεση, δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, καθώς, για τους τρεις πρώτους μήνες του 2015, δεν υπήρξε σχετική πίστωση στο Δημόσιο που να αποδοθεί στον Δήμο, βάσει του “κλεισίματος” του περυσινού προϋπολογισμού. Πλέον, το θέμα μοιάζει να βαδίζει στην τελική ευθεία, με τον Δήμο να αναμένει την κατάσχεση μέρους μισθωμάτων από το ΙΚΑ, ως τη μόνη λύση για την απόκτηση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ετικέτες: