Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης υπεξαίρεσης από το ταμείο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Περί αθώωσης και σχετικών ειρωνειών

  • Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 2 Φεβ. 2017 - 0:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Μία δικαστική εξέλιξη, που συζητήθηκε έντονα από την τοπική κοινωνία της Σύρου και αφορά στην αθώωση της πρώην δημοτικής υπαλλήλου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, εις βάρος της οποίας είχε στοιχειοθετηθεί κατηγορητήριο, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από την εισαγγελία Πρωτοδικών.

Κατόπιν της κατάθεσης των μηνυτήριων αναφορών κατά παντός υπευθύνου, σχετικά με τα ταμειακά ελλείμματα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ακολούθησε η διαδικασία της προανάκρισης, η οποία οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών στην συγκεκριμένη δημοτική υπάλληλο μόνο για την πράξη της υπεξαίρεσης, επί της οποίας υπήρξε η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου.

Η προανακριτική εξέταση κατέληξε στην στοιχειοθέτηση κατηγορητηρίου, όμως τόσο η ακροαματική διαδικασία όσο και η μη άμεση διενέργεια ΕΔΕ εκ μέρους της πρώην δημοτικής αρχής, δεν επέτρεψαν καμία άλλη απόφαση πέραν της αθώωσης.

Κατόπιν της χθεσινής δημοσίευσης του θέματος, υπήρξε παρέμβαση προς την εφημερίδα της συνηγόρου της υπαλλήλου, προκειμένου να γίνει διόρθωση ως προς την αναφορά για την δικαστική απόφαση της αθώωσης και όπως η ίδια σημείωσε πρόκειται για καθαρή αθώωση και όχι λόγω αμφιβολιών, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε.

Όσο δε για τις ειρωνικές υποδείξεις και ευτελείς σχολιασμούς προς την εφημερίδα, εκ μέρους του οικογενειακού περίγυρου της πρώην υπαλλήλου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόκειται για ενέργειες που επαφίενται στην κρίση του αναγνωστικού κοινού και της τοπικής κοινωνίας και αντανακλούν ένα τόσο χαμηλό επίπεδο στο οποίο η εφημερίδα δεν προτίθεται να πέσει.

Καταλογισμός οφειλής

Το κατηγορητήριο το οποίο συντάχθηκε από την εισαγγελία και οδήγησε στη δίκη της πρώην δημοτικής υπαλλήλου, αφορούσε μόνο στην πράξη της υπεξαίρεσης.

Όμως απορία προκαλείται γιατί δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για την μη έκδοση των παραστατικών είσπραξης.

Όπως διαφάνηκε και από την επιβεβαίωση της ίδιας της πρώην δημοτικής υπαλλήλου, κατά την ακροαματική διαδικασία, τα γραμμάτια είσπραξης δεν κόπηκαν για την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου, γεγονός που οδήγησε στην υπεξαίρεση, καθώς η πράξη έχει τελεστεί, ασχέτως της απουσίας επαρκών στοιχείων για το ποιος προέβη σε αυτήν.

Κατά το διάστημα που η υπόθεση βρισκόταν στο στάδιο της προανάκρισης, διαβιβάστηκαν οι καταγγελίες στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς είναι το αρμόδιο όργανο για την διενέργεια ελέγχου και τη συγκέντρωση του αποδεικτικού υλικού.

Εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από την υπηρεσία Επιτρόπου του νομού Κυκλάδων έχει υπάρξει διοικητική κύρωση ποινής, με τον καταλογισμό στη δημοτική υπάλληλο του ποσού των 18.271,64 ευρώ, το οποίο ο επίτροπος το θεωρεί έλλειμμα, πράξη η οποία συμπεριλαμβανόταν στην δικογραφία της υπόθεσης.

Όπως αναλύεται στο σκεπτικό της πράξης καταλογισμού, το ποσό αυτό αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα του Συνδέσμου Δήμων Ποσειδωνίας-Άνω Σύρου, που παραδόθηκαν με επιταγή στην ταμία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Η επιταγή αυτή εξαργυρώθηκε στον Οκτώβριο του 2011, με την κατάθεση του ποσού στον λογαριασμό του Δήμου, χωρίς όμως να εκδοθούν τα προβλεπόμενα διπλότυπα γραμμάτια είσπραξης και χωρίς την έκδοση οίκοθεν βεβαίωσης.

Βάσει αυτού του καταλογισμού, η οφειλή έχει περάσει στους βεβαιωτικούς καταλόγους του Δήμου, άρα το συγκεκριμένο πρόσωπο εμφανίζεται ως οφειλέτης του Δήμου.

Επ’ αυτής της πράξης που εξέδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είναι ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, η εν λόγω πρώην δημοτική υπάλληλος, στην οποία καταλογίζεται η οφειλή, έχει ασκήσει προσφυγή.

Έπονται ενέργειες της δημοτικής αρχής

Πέραν του συγκεκριμένου ποσού, ανάλογη ελεγκτική διαδικασία προτίθεται να ζητήσει η δημοτική αρχή και για το μικρότερο ποσό των 3.086 ευρώ, το οποίο διαπιστώθηκε ως ταμειακό έλλειμμα, από την εταιρεία ορκωτών λογιστών, για την περίοδο του έτους 2012.

Το ποσό αυτό αφορά σε καταθέσεις οφειλετών του Δήμου σε λογαριασμό που διατηρεί ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης στην τράπεζα Πειραιώς, που και για αυτές δεν εκδόθηκαν τα απαιτούμενα γραμμάτια ή αναλόγως διπλότυπα είσπραξης.

Καθώς ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα άσκησης έφεσης επί της πρωτόδικης απόφασης, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, εχθές επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα Εφετών, στον οποίο εξέθεσε όλα τα προαναφερόμενα δεδομένα, ενώ παράλληλα τον ενημέρωσε ότι προτίθεται, όπως προβλέπεται, να υποβάλλει σήμερα αίτημα, προκειμένου να εξεταστεί αυτό ώστε η εισαγγελία να αποφασίσει εάν θα προβεί στην άσκηση έφεσης.