Εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Γεωμετρικές Καταγραφές» στην Αίθουσα Βάτη

Ο μυστηριώδης κόσμος της Τίτης Βασιλείου – Χαλαστάνη

  • Δευτέρα, 2 Ιουλίου, 2018 - 06:16

Ιδιαίτερο κεφάλαιο στο εικαστικό μέρος του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018» αποτελεί ο γοητευτικός και μυστηριώδης κόσμος της Τίτης Βασιλείου – Χαλαστάνη.

Η έκθεση «Γεωμετρικές Καταγραφές» κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Αίθουσας Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», η οποία εγκαινιάστηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού και πλήθους φιλότεχνων.

Η γεωμετρική φόρμα είναι –για την Τίτη Βασιλείου- ένας χώρος ασφαλής. «Η σιγουριά του αναλλοίωτου…. Με μια ακαριαία λιτότητα, είναι σαν να υφαρπάζει την εικόνα της πραγματικότητας και να την αποδίδει άμεσα, αμετάκλητα… απεικονίσεις αφηρημένες και καθησυχαστικές».

Στις συνθέσεις της υπάρχει πάντα ένας πυρήνας δουλεμένος με ακρίβεια… δεν επιδέχεται λάθη, διόρθωση, αμηχανία. «Έρχεται επιτακτικά. Το μελάνι θα αναμετρηθεί με τη λευκή επιφάνεια. Μετά έρχεται η οικοδόμηση κομμάτι – κομμάτι. Πρώτα δουλεύω το σχέδιο με μολύβι. Το σύνολο προμελετημένο. Όσο μπορώ. Άλλωστε σε οδηγούν οι φόρμες».

Όπως εξηγεί, αφηγούμαι σημαίνει σκηνοθετώ. «Ασφαλώς και σκηνοθεσία υπάρχει σε όλες τις μορφές αφήγησης. Για το πώς όμως ακριβώς κανείς μεταλλάσσει, σκηνοθετεί και εν τέλει συνθέτει, παραμένουν ερωτήματα, που μου προκαλούν αμηχανία».

Η ολοκλήρωση ενός έργου είναι αποτέλεσμα πολύχρονης εργασίας. «Όταν ανακαλύπτω πως κάτι λείπει, μια φόρμα που χωλαίνει, ένα ανεπιθύμητο κενό, μια χαλαρότητα στο σχέδιο, επεμβαίνω ακόμη και ύστερα από καιρό».

Η λεπτομέρεια ελκύει την προσοχή της κ. Βασιλείου σε όλα τα επίπεδα. «Λειτουργεί ως μυητική τεχνική για να εκτιμήσεις το σύνολο ή την ευρύτερη οργάνωση. Ανεπαίσθητη, αποκαλυπτική αναδεικνύει την ενδεχόμενη έλλειψη, την προδιάθεση, την πρόθεση και πολλές φορές το αίτημα».

Η έκθεση «Γεωμετρικές Καταγραφές» λειτουργεί καθημερινά (Τρίτη έως Σάββατο 10:00-13:00 & 18:30-22:00 και Κυριακή 11:00 – 13:30) και θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουλίου 2018.