“Στον αέρα” από προχθές ο διαγωνισμός για τη βελτίωση του κρηπιδώματος των επιβατικών πλοίων του λιμένα Ερμούπολης

Αναβάθμιση λιμενικών υποδομών

Συνάντηση Γ. Μαραγκού και Δ. Κοσμά με τον Αναπληρωτή Υπουργό του Υπ. Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό για την έγκριση του master plan της Ερμούπολης

Με σταθερό προσανατολισμό την καλύτερη δυνατή λειτουργία της λιμενολεκάνης Ερμούπολης χαράσσει πορεία το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και η νυν Δημοτική Αρχή, “τρέχοντας” τις διαδικασίες και τις απαιτούμενες προσπάθειες τόσο για τη βελτίωση του σημερινού λιμένα, όσο όμως και για την οριστική έγκριση του master plan, που αναμένεται να χαρίσει σημαντική “πνοή” συνολικά στη σημερινή λιμενική υποδομή του νησιού.

Πρώτη σημαντική εξέλιξη στον παρόντα χρόνο είναι η δημοσίευση του διαγωνισμού για τη βελτίωση – αισθητική και λειτουργική – του σημερινού λιμένα της Ερμούπολης, καθώς έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των προγραμματισμένων παρεμβάσεων μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ επίσης, σημαντικό γεγονός αποτελεί η οριστική έγκριση του master plan του λιμένα της πόλης, έως και το τέλος του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, προχθές βγήκε “στον αέρα” ο διαγωνισμός για τη βελτίωση του κρηπιδώματος, των στεγάστρων αναμονής επιβατών και του δικτύου ομβρίων υδάτων στο τμήμα του σημερινού επιβατικού λιμένα Ερμούπολης, έργο που έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 124.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, η υλοποίησή του εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως και το τέλος Μαρτίου του 2019, ενώ όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε αναμονή για την οριστική έγκριση του master plan, που βάσει της συζήτησης που αναπτύχθηκε χθες στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Νεκτάριου Σαντορινού, παρουσία και του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, θα ληφθεί το αργότερο ως το τέλος του 2018.

Με άξονα τον σχεδιασμό για τη λειτουργία της λιμενολεκάνης Ερμούπολης που περιλαμβάνει το master plan, προβλέπεται και η μεταφορά του ακτοπλοϊκού - επιβατικού λιμένα στο ύψος των κτιρίων του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου.

Αναφορικά με τις σημαντικές εξελίξεις κλήθηκε σε ενημέρωση μέσω της εφημερίδας ο κ. Κοσμάς, ο οποίος μεταξύ άλλων, εξέφρασε και την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες και το αποτέλεσμα που αποτυπώνεται όσον αφορά στη λιμενική υποδομή του νησιού και της πόλης.

Υποβολή προσφορών ως 30/10/2018. Τέλος Μαρτίου 2019 ολοκλήρωση του έργου

Ειδικότερα, προκηρύχθηκε η σχετική διαδικασία για τον διαγωνισμό του έργου αναβάθμισης του σημερινού λιμένα Ερμούπολης από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται ρητά στο περιεχόμενο της διακήρυξης, θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα προσφορά που θα κατατεθεί, με τους ενδιαφερόμενους αναδόχους να έχουν περιθώριο υποβολής των προτάσεών τους ως και το τέλος του τρέχοντος μήνα (30/10). Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι ως ηµεροµηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 05/11/2018 ηµέρα ∆ευτέρα και ώρα 11:00, ώστε ακολούθως να προωθηθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης και την ταχύτερη δυνατή έναρξη των παρεμβάσεων.

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Κοσμάς, μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2019, εκτιμά πως θα έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι εργασίες, αφού η σημερινή εικόνα του κρηπιδώματος και των στεγάστρων αναμονής, απαιτεί... άμεσες ενέργειες και βελτιώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, προβλήματα και φθορές διαπιστώνονται όχι μόνον στα τμήματα που προσεγγίζει το πλοίο και ακουμπά ο καταπέλτης, αλλά και στο τμήμα της ασφαλτόστρωσης, με μεγάλες λακκούβες και αποκόλληση μερών να διακρίνονται ξεκάθαρα και δια γυμνού οφθαλμού.

Επιπλέον, σημαντικές εργασίες βελτίωσης απαιτεί και ο χώρος αναμονής των επιβατών, καθώς τα στέγαστρα δεν παρουσιάζουν μόνον ήπιες φθορές εξαιτίας του χρόνου, αλλά και σημαντικά “ανοικτά” θέματα, μετά από την απόφαση εσωτερικής “σύνδεσής” τους, με πρόχειρο τρόπο.

Βασικές βελτιώσεις στο σημερινό λιμάνι

Κληθείς να περιγράψει τις βασικές κατευθύνσεις των παρεμβάσεων στο σημερινό λιμάνι της Ερμούπολης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου υπήρξε συγκεκριμένος: “Πρόκειται για το έργο που περιλαμβάνει την επισκευή των στεγάστρων, των κιγκλιδωμάτων (περίφραξη), των αποχετευτικών δικτύων, της ασφαλτόστρωσης. Μιλάμε για μία εφ΄ όλης της ύλης επισκευή στο υφιστάμενο λιμάνι της ακτοπλοΐας, ακόμη και για ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης των επιβατών”.

Όπως κατηγορηματικά υποστήριξε, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, “Βελτιώνονται όλες οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές και οι υφιστάμενες κατασκευές που υπάρχουν στο λιμάνι της Ερμούπολης”.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση, θέλησε να υπενθυμίσει πως, “Είναι ένα έργο που το έχουμε πάρει με Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προϋπολογισμού ύψους 124.000 ευρώ και ευελπιστούμε μέχρι τον Μάρτιο του 2019 να έχουν γίνει όλες οι εργασίες”.

Διευκρινίζοντας τους λόγους επιλογής του σημερινού χρόνου υλοποίησης, ανέφερε πως, “Το αφήσαμε σε αυτό το χρονικό διάστημα, ώστε η υλοποίηση να γίνει σε χρόνο που δεν θα υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα”. Άλλωστε, όπως σημείωσε, “Όπως είναι κατανοητό, τους καλοκαιρινούς μήνες θα ήταν δύσκολο να εκτελέσουμε ένα έργο με την επιβατική κίνηση που έχει η Σύρος”.

Απρόσκοπτη η προσέγγιση πλοίων. Τμηματικά οι παρεμβάσεις

Αναφορικά με τη λειτουργία του λιμένα της Ερμούπολης κατά την εκτέλεση των εργασιών, ο κ. Κοσμάς υπήρξε καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας πως οι παρεμβάσεις θα προωθούνται τμηματικά με στόχο την απρόσκοπτη και ασφαλή προσέγγιση των πλοίων της ακτοπλοΐας.

“Το έργο θα γίνει στο τμήμα του λιμένα της ακτοπλοΐας. Τμηματικά θα γίνει, οπότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα με την αφιξο-αναχώρηση των πλοίων και τις μετακινήσεις των επιβατών” ανέφερε, εξηγώντας παράλληλα, πως, “Όλες οι παρεμβάσεις θα γίνονται σε συνεννόηση με τον ανάδοχο και με το Λιμεναρχείο Σύρου”.

Επανέλαβε μάλιστα πως, “Γι αυτό κι επιλέξαμε τον χειμώνα, ώστε να υπάρχει λιγότερη κίνηση. Θέλουμε να προκληθεί όσο το δυνατόν γίνεται λιγότερη όχληση”.

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το έργο που παράγει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου σε επίπεδο προώθησης σημαντικών θεμάτων για την αναβάθμιση και βελτίωση των λιμενικών υποδομών της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, ο ίδιος παρουσιάστηκε ιδιαιτέρως ικανοποιημένος.

“Είναι τεράστια ικανοποίηση η εξέλιξη αυτού του έργου. Έχουμε πετύχει πολλά όσον αφορά στη “βιτρίνα” του νησιού μας” ανέφερε, φωτογραφίζοντας και το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, προσθέτοντας ακολούθως πως κρίνεται επιβεβλημένη η αναβάθμιση και του τμήματος του κρηπιδώματος που διαμορφώθηκε όπως αποτυπώνεται στο φωτογραφικό υλικό μετά και τις όποιες αλλαγές στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης.

“Θεωρώ είναι κάτι πολύ σημαντικό, βγαίνοντας από το πλοίο ο κάθε επισκέπτης να αντικρίζει μία όμορφη εικόνα και αναβαθμισμένη την υποδομή του λιμένα της Σύρου. Η πρώτη εικόνα στον επισκέπτη και τη στιγμή που φθάνει και αποβιβάζεται στο νησί είναι πολύ σημαντική. Προχωράμε” δήλωσε αισιοδοξώντας.

 

Ως το τέλος του 2018 η έγκριση του master plan. Μεταφορά του ακτοπλοϊκού λιμένα στο πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου

Όσον αφορά στη σοβαρή υπόθεση της έγκρισης του master plan, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται και η μεταφορά του ακτοπλοϊκού λιμένα στο ύψος του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, ο κ. Κοσμάς γνωστοποίησε πως η οριστική έγκρισή του θα έχει δοθεί ως το τέλος του 2018.

Τα παραπάνω δήλωσε μάλιστα μετά τη συνάντηση στην Αθήνα, τόσο του ίδιου, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, όσο και του αρμόδιου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Ζερβού, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, τον ΓΓ Λιμένων, κ. Λαμπρίδη, τον ΓΓ Τουρισμού, κ. Τζιάλλα και όλους τους Υπηρεσιακούς Παράγοντες του Υπουργείου.

“Λύθηκαν όλα τα ζητήματα και δεν υπάρχουν θέματα στον σχεδιασμό. Μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουμε την οριστική έγκριση του master plan” δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως, “Είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη των λιμενικών εγκαταστάσεων”.

Όπως επεσήμανε μάλιστα, “Θεωρώ ότι μεταφέροντας το λιμάνι της ακτοπλοΐας στη θέση που έχει προβλεφθεί στη θέση Λαζαρέττα, θα αναβαθμιστεί και θα αναπτυχθεί αυτή η περιοχή και συγχρόνως θα αναπτυχθεί και το σημερινό λιμάνι μας”.

Υποστήριξε πως η λειτουργία του ακτοπλοϊκού λιμένα στο ύψος του παλαιού εργοστασίου Λαδόπουλου, θα σημάνει αποσυμφόρηση του υφιστάμενου λιμένα, της πόλης, ενώ όπως δήλωσε, “θα γίνουν νέες υποδομές και πιστεύω καινούργιες επιχειρηματικές δράσεις. Και τα δύο σημεία θα έχουν μεγάλη ανάπτυξη, δηλαδή θα αναβαθμιστεί η περιοχή των Λαζαρέττων και το λιμάνι σήμερα θα έχει υποδομές για mega yachts”.

Ερωτηθείς τί θα ακολουθήσει από πλευράς Λιμενικού Ταμείου Σύρου, υπήρξε συνοπτικός, λέγοντας πως, “Απομένει να προχωρήσουμε και στις οριστικές μελέτες που έχουν προβλεφθεί από το master plan, να βρούμε μετά τις χρηματοδοτήσεις για να υλοποιηθούν τα έργα”.

Ολοκλήρωσε μάλιστα τις δηλώσεις του, εξηγώντας πως, “Περιμένουμε το επόμενο συμβούλιο της ΕΣΑΛ, οπότε και θα πάρουμε την έγκριση του master plan”, με άμεση εξέλιξη να αποτελεί πως εντός του 2018, η Σύρος θα διαθέτει σε όλο το Αιγαίο, πρώτη, εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο λειτουργικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό για τη λιμενολεκάνη της.