Θετικές διαπιστώσεις των μελών του ΔΣ στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου

“Ποιότητα διοίκησης, έργο και συνέπεια”

Ολοκλήρωσε τη θητεία του ο Δ. Κοσμάς παραδίδοντας τη “σκυτάλη” στην Κ. Μαραγκού

Την “παραγωγική θητεία” του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου κατά τα έτη 2014 – 2019 διαπίστωσαν στις αναφορές τους τα μέλη του ΔΣ, στη χθεσινή συνεδρίασή τους, αναγνωρίζοντας ως προϋποθέσεις του θετικού αποτελέσματος για τα τέσσερα νησιά αρμοδιότητάς του, “τη συνεργασία και την ποιότητα στη διοίκηση”.

Στον επίλογο της σχεδόν 5ετούς αυτοδιοικητικής θητείας, η απερχόμενη Διοίκηση παρέδωσε – ομόφωνα – εγκεκριμένο τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2020, στο πλαίσιο όσων ορίζει η σχετική νομοθεσία, για την προετοιμασία του νέου οικονομικού έτους.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος, Δημήτρης Κοσμάς εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε δημοσίως τις ευχαριστίες του τόσο προς τους συνεργάτες του σε πολιτικό επίπεδο, όσο όμως και προς τα υπηρεσιακά στελέχη που μερίμνησαν με συνέπεια για την δρομολόγηση και προώθηση σοβαρών υποθέσεων καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της παρούσας σύνθεσης, συμμετείχε και η νέα Δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, όπως όμως και η νέα πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού, την οποία και καλωσόρισε ο Δημήτρης Κοσμάς.

Παρέδωσαν ψηφισμένο προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα για το 2020

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με όσα εξήγησε στην εισηγητική τοποθέτησή του ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΔΛΤΣ, Ρένος Ζερβός, το Λιμενικό Ταμείο συντάσσει το σχέδιο της ατζέντας των τεχνικών έργων για το επόμενο οικονομικό έτος με στοιχεία από τον Ιούλιο του 2019, τα οποία με την πρώτη αναμόρφωσή του, θα τροποποιηθούν, αναλόγως των επικαιροποιημένων αναγκών των τεσσάρων νησιών, της Σύρου, της Κέας, της Κύθνου και της Σερίφου.

Όπως γνωστοποιήθηκε ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών των έργων και των μελετών που θα χρηματοδοτηθούν από ίδιους πόρους ανέρχεται σε 256.668 ευρώ για το 2020, ενώ ο γενικός προϋπολογισμός (με ποσά από χρηματοδοτήσεις κλπ) πλησιάζει το ποσό των 720 χιλ. ευρώ.

Τα παριστάμενα μέλη ενέκριναν ομόφωνα την παρακάτω λίστα έργων, παρεμβάσεων και μελετών.

Ειδικότερα, για τη Σύρο έχουν προβλεφθεί επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στη χερσαία ζώνη Ερμούπολης και Ποσειδωνίας, όπως και στο Κίνι με συνολικό ποσό 18.640 ευρώ. Επιπλέον, υπάρχει μέριμνα για ύφαλες επισκευές στον προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων στην Ερμούπολη με ποσό 24.800 ευρώ, όπως επίσης θα διατεθεί ποσό έως 24.000 ευρώ για τη συντήρηση και την επισκευή του επιβατικού σταθμού Ερμούπολης.

Τέλος, προγραμματίστηκε να δοθεί το ποσό των 15.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης ενίσχυσης της διατομής στο τελευταίο τμήμα του προσήνεμου μόλου Ερμούπολης, όπως και ποσό ύψους 56.368 ευρώ για επισκευή και συντήρηση πεζοδρομίων, δαπέδων και ανωδομών στη χερσαία ζώνη ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου για τη Σύρο.

Επιπρόσθετα, για το νησί της Κέας προγραμματίστηκαν τα παρακάτω: Επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων με ποσό 6.820 ευρώ, μελέτη επισκευής προσήνεμου μόλου Κορησσίας με ποσό 20.000 ευρώ και επισκευή wc λιμένα Κορησσίας με 12.400 ευρώ. Σημειώνεται πως, με παρέμβασή της η νέα Δήμαρχος αιτήθηκε αυξημένη προσοχή για τις ανάγκες της Κέας και τόνισε πως ευελπιστεί σε μία θετική συνεργασία για την υλοποίηση περισσότερων παρεμβάσεων.

Αναφορικά με το νησί της Κύθνου θα εκτελεστούν – παρομοίως με την Κέα – επισκευές στον ηλεκτροφωτισμό με ίδιο ποσό, ενώ θα ακολουθήσουν και επισκευές και διαμορφώσεις των wc στο κτίριο εξυπηρέτησης των χρηστών του καταφυγίου στα Λουτρά (10.000 ευρώ), καθώς όμως και επίστρωση του παραλιακού δρόμου στον Μέριχα (40.000 ευρώ). Τέλος, για το νησί της Σερίφου προγραμματίστηκαν επισκευές στον ηλεκτροφωτισμό συνολικά της χερσαίας ζώνης (6.820 ευρώ) καθώς όμως και η επισκευή του υποστέγου αναμονής επιβατών στο λιμάνι (15.000 ευρώ).

Κατόπιν της έγκρισης του τεχνικού προγράμματος, τα μέλη προχώρησαν στην υπερψήφιση και του σχεδίου του προϋπολογισμού για το έτος 2020. Την εισήγηση έκανε ο αρμόδιος προϊστάμενος, κ. Πολίτης, ο οποίος τόνισε πως έσοδα και έξοδα είναι ισοσκελισμένα και το ποσό του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 2.613.064 ευρώ (έσοδα - δαπάνες). Ο ίδιος δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως καθώς δεν έχει λήξει το τρέχον οικονομικό έτος, παρά τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, αυτονόητο είναι πως με τη νέα χρονιά και την έναρξη της νέας θητείας, θα υπάρξουν οι απαιτούμενες αναμορφώσεις.

Συνεργασία και πράξεις

Διατηρώντας ένα χαμηλό και σοβαρό αυτοδιοικητικό προφίλ καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελευταίας δημοτικής θητείας, η οποία ήταν και η πρώτη του όσον αφορά στην ενασχόλησή του με την Αυτοδιοίκηση και τα δημοτικά πράγματα, ο Δημήτρης Κοσμάς απέδειξε – όπως αναγνώρισαν δημοσίως οι συνεργάτες του – πως συνεργάστηκε θετικά για ένα παραγωγικό αποτέλεσμα και στα τέσσερα νησιά. Ο ίδιος ανταπέδωσε δημοσίως τις ευχαριστίες του, τόσο προς τα πρόσωπα που συμμετείχαν στο ΔΣ του Ταμείου, όσο και προς τα υπηρεσιακά στελέχη.

“Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για τη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα πέντε χρόνια, ειδικά τους ανθρώπους που ήταν από τα νησιά και με φουρτούνες και με αντίξοες καιρικές συνθήκες ήταν πάντοτε παρόντες. Τους ευχαριστώ όλους για την τόσο καλή κι εποικοδομητική συνεργασία” σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας παρακάτω τα εξής: “Και ιδιαίτερες ευχαριστίες βέβαια προς το υπηρεσιακό προσωπικό που θεωρώ ότι χωρίς αυτούς τους ανθρώπους δεν θα μπορούσε να παραχθεί έργο. Είναι σημαντική η συμβολή τους και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά εγώ θα μιλήσω για τα τελευταία πέντε που είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος στο ΔΣ. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους που υπηρετούν εδώ, δεν θα είχε γίνει το έργο, το οποίο νομίζω ότι είναι αρκετά καλό σε συνδυασμό με τις οικονομικές αντιξοότητες που συναντήσαμε”. Ο κ. Κοσμάς επανέλαβε πως, “Καταφέραμε αρκετά πράγματα. Ονειρευτήκαμε και παράξαμε έργο”, το οποίο ευχήθηκε να συνεχιστεί από τη νέα διοίκηση, καλωσορίζοντας την επόμενη πρόεδρο, Κανδιώ Μαραγκου. “Εύχομαι στη νέα πρόεδρο καλή σταδιοδρομία και καλή δύναμη”.

Από την πλευρά του, ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης μίλησε με θετικά λόγια για τη συνεργασία του με το ΔΣ και ιδιαιτέρως για τον Δημήτρη Κοσμά, κάνοντας λόγο για ποιότητα στη διοίκηση, η οποία ήταν και είναι απαραίτητη με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Σύρος αναφορικά με τις λιμενικές και χερσαίες υποδομές της και μάλιστα σε περιόδους αιχμής κι επισκεψιμότητας.

Ο κ. Βαμβακούσης εξέφρασε την ανάγκη από κοινού με την επόμενη διοίκηση να αναδειχθούν και να αντιμετωπισθούν ακόμη περισσότερα θέματα.

Από την πλευρά της, η νέα Δήμαρχος Κέας ευχαρίστησε το ΔΣ και τον απερχόμενο πρόεδρο για τη συνεργασία, όπως παρομοίως έπραξε και ο εκπρόσωπος του νησιού στο Λιμενικό Ταμείο τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε και ο αποχαιρετισμός της εκπροσώπου του Δήμου Κύθνου, Γιάννας Φίλιππα, η οποία και ευχαρίστησε δημοσίως για την αγαστή συνεργασία των δύο πλευρών. Να σημειωθεί πως χθες στη συνεδρίαση τέθηκε επιτυχώς σε εφαρμογή και το νέο σύστημα τηλεδιάσκεψης για να συμμετέχουν απρόσκοπτα όλα τα μέλη του ΔΣ από κάθε νησί.