Της Μαρίας Ρώτα

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ Στην Ερμούπολη της Σύρου

  • Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου, 2021 - 06:22
Το θέατρο Απόλλων της Σύρου.

“Η Σύρος είναι ένα από τα πιο λαμπερά πετράδια του πανέμορφου και του αγαπημένου κυκλαδικού περιδέραιου. Το θέατρο Απόλλων προσέφερε και προσφέρει γλαφυρή εικόνα της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της περικαλλούς πρωτεύουσας των Κυκλάδων, που η πολύπτυχη ζωτικότητά της μοιάζει απίθανη και πανέμορφη για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα για τον μικρό χώρο της...”Είναι λίγα λόγια που είχε γράψει σε Αθηναϊκή εφημερίδα πριν πολλά χρόνια ο Μάριος Πλωρίτης.

Ερμούπολη 1822!

Με την κήρυξη της Ελληνικής επανάστασης το 1821, χιλιάδες Έλληνες που ξέφυγαν από το μαχαίρι του Τούρκου, θα ζητήσουν καταφύγιο στη Σύρο και θα δημιουργήσουν την πρώτη πόλη και το πρώτο λιμάνι της νεότερης Ελλάδας, την Ερμούπολη. Η Ερμούπολη έμελε να παίξει πρωταρχικό ρόλο στην οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου, σ΄ ολόκληρο τον 19ο αιώνα, όταν η άλλη Ελλάδα στέναζε ακόμη κάτω από το Τουρκικό γιαταγάνι. Η προσφορά των κατοίκων του νησιού στον αγώνα της ανεξαρτησίας, τότε, είναι μεγάλη. Η ακτινοβολία του πλούτου, αλλά και του πνεύματος δημιουργεί το πρώτο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα. Δεν είναι σχήμα λόγου λοιπόν ότι η Ερμούπολη είναι φερώνυμος όχι μόνο του Κερδώου, αλλά και του Λόγιου Ερμή. Το αποδεικνύουν η ιστορία των σχολείων της που είναι αρκετά και ιδιαίτερα το Γυμνάσιο που δημιουργήθηκε στην Ερμούπολη και ήταν το πρώτο στην Ελλάδα! Βέβαια υπήρχαν οι τοπικές εφημερίδες και τα πολυάριθμα τυπογραφεία της.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ

Στις 20 Απριλίου 1864 έγιναν με μεγάλη επισημότητα τα εγκαίνια του θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ παρουσία του εμπνευστή του, Μικέ Σαλβάγου. Όπως έγραψαν τότε οι εφημερίδες: “ Το θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ είναι πανομοιότυπο της “Σκάλας του Μιλάνου”. Πρωτεύει όλων των εν Αναστολή θεάτρων και ιδίως των Αθηνών, Σμύρνης και Αλεξάνδρειας”. Το θέατρο κατακλύζεται τότε από Ιταλικούς θιάσους του μελοδράματος. Ήταν υπέροχη και εντυπωσιακή η παρουσίαση, ιδιαίτερα της μουσικής, που είχε ενθουσιάσει τους κατοίκους του νησιού, αλλά και ξένους επισκέπτες. Το θέατρο καθώς και η Λέσχη Ελλάς(το σημερινό Πνευματικό Κέντρο), έγιναν με σχέδια και με ιδιαίτερη φροντίδα του αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό, που παράλαβε σχέδια από άλλα ιταλικά θέατρα, όπως τη Σκάλα του Μιλάνου και ιδιαίτερα το θέατρο San Carlo της Νάπολης της Ιταλίας που ήταν το πρώτο και σπουδαιότερο θέατρο Όπερας στον κόσμο. Η εσωτερική αλλά και η εξωτερική μορφή του ήταν έργα του Antonio Nikollini που δημιουργήθηκαν το 1737. Σ’ ένα ταξίδι μας στην Ιταλία, (ήταν το 2005) επισκεφθήκαμε τις άριστες πόλεις της και την Νάπολη. Μας εντυπωσίασε, τότε η εξωτερική όψη του θεάτρου San Carlo γιατί την κοσμούσαν Ιωνικοί κίονες που θύμιζαν την αρχαία Ελλάδα. Ο ειδικός των μαρμάρων, όπως μας είπαν, ήταν επισκέπτης της Ελλάδας και τον ενθουσίασαν οι αρχαίοι μαρμάρινοι κίονες. Όταν η κυρία στην είσοδο μας ζήτησε να μπούμε στην αίθουσα, μείναμε άφωνοι!! Πως μας θύμισε το δικό μας θέατρο Απόλλων της Σύρου.

Θέατρο Απόλλων – 11 Νοεμβρίου 2021

Όλοι οι επισκέπτες στο θέατρο εκείνο το βράδυ, είχαμε εντυπωσιαστεί από την παρουσίαση των θαυμάσιων και διάσημων τραγουδιστών του κόσμου, που τίμησαν τους Συριανούς στο θέατρο. Ήταν η Noemi Muschetti υψίφωνος, ο Paolo Antonio Nevi τενόρος, ο Paul Grant βαρύτονος και ο Έλληνας πιανίστας Αθανάσιος Παπαϊσίου. Το χειροκρότημα όλων μας ήταν μεγάλο και δυνατό. Δεν θα ξεχαστεί ποτέ αυτή η βραδιά στο θέατρο Απόλλων που προσέφερε στο παρελθόν υπέροχα τη Λυρική Όπερα της Σκάλας του Μιλάνου.

Ο Δήμαρχος κ. Ν. Λειβαδάρας ανέφερε: “Η συνεργασία μας με τη Σκάλα του Μιλάνου αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο για τον πολιτισμό της Σύρου. Η φιλοξενία στη σκηνή του ιστορικού Θεάτρου Απόλλων της κορυφαίας συναυλίας των αριστούχων της Σκάλας του Μιλάνου, αφενός επισφραγίζει με τον πιο υπέροχο τρόπο τους δεσμούς του εμβληματικού μας Θεάτρου με τον Ναό της Όπερας στην Ευρώπη και αφετέρου ανοίγει τον δρόμο για νέες συνέργειες και νέες καλλιτεχνικές εμπειρίες που θα απογειώσουν τη λυρική μουσική παράδοση του νησιού μας. Ευχαριστούμε ολόθερμα την Ιταλική πρεσβεία και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Αθήνα για την καίρια συμβολή τους, καθώς και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για την συνδιοργάνωση.”

Ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λεονταρίτης αναφέρει: “La Scala di Milano και το Θέατρο Απόλλων, κοιτίδες πολιτισμού και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς “συναντιούνται” με αρκετά χρόνια καθυστέρηση. Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε αυτή τη συνάντηση με την ευχή να καθιερωθεί ετησίως....”

Η Anna Montayio Διευθύντρια Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου ανάφερε: “Είναι για μας μεγάλη τιμή η συνεργασία με το Θέατρο Απόλλων της Σύρου, τη “Μικρή Σκάλα”... που φιλοξενεί τους νέους τραγουδιστές της ιστορικής και διάσημης σε όλο τον κόσμο, σχολής φωνητικής του Μιλάνου, της “Ακαδημίας της Σκάλα” που ιδρύθηκε από τον Ρικάρντο Μούτι. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτήν την λαμπερή βραδιά αφιερωμένη στο λυρικό τραγούδι θα ακολουθήσουν πολλές άλλες συνεργασίες της Ακαδημίας της Σκάλας με τη Μικρή Σκάλα της Ερμούπολης, που θα ενισχύσουν τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Η αντιδήμαρχος πολιτισμού Α. Λεονταρίτη, προσέφερε μια θαυμάσια ομιλία που αφορούσε την άριστη σύνδεση των δύο χωρών, Ελλάδας και Ιταλίας σχετικά με τον πολιτισμό και ιδιαίτερα την καλλιτεχνική πορεία των. Το Θέατρο Απόλλων είχε δημιουργήσει την πολιτιστική ανάπτυξη της Ερμούπολης και γνώρισε πολλά χρόνια χρυσής ακμής. Ανέφερε θαυμάσιες θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και διεθνή φεστιβάλ μουσικής (η ομιλία της ήταν άριστη).

Αξίζουν ένα απέραντο ευχαριστώ! Και θερμά συγχαρητήρια οι Κύριοι και οι Κυρίες του Δήμου και της Περιφέρειας που πρόσφεραν στους κατοίκους του νησιού μας αυτή την θαυμάσια λαμπερή βραδιά.

Ετικέτες: