Παρεμβάσεις επισκευής των εσωτερικών χώρων του Βιομηχανικού Μουσείου της Ερμούπολης

Έργα αποκατάστασης και συντήρησης

Θωμαή Μενδρινού: "Προτεραιότητά μας η συντήρηση, αλλά και η καλή εικόνα των επισκέψιμων χώρων"

Σε σειρά παρεμβάσεων συντήρησης, αλλά και αποκατάστασης προβλημάτων, κυρίως κτηριακών, που είχαν δημιουργηθεί στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο διάστημα από το τμήμα μικρών έργων σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Οι παρεμβάσεις αυτές, που θα υλοποιηθούν και σε άλλους πλην του Βιομηχανικού Μουσείου χώρους, εντάσσονται όπως αναφέρει στην "Κοινή Γνώμη" η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, στο πλαίσιο ενεργειών που στόχο έχουν την αναβάθμισή τους, προς όφελος των επισκεπτών και όχι μόνο.

Παρεμβάσεις σε Βιομηχανικό Μουσείο

Συντονισμένες παρεμβάσεις και εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί κυρίως στον δεύτερο όροφο του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, εκτελέστηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Τα έργα τα οποία έγιναν είχαν επίκεντρο την αποκατάσταση των φθορών που είχαν δημιουργηθεί από την εκτεταμένη εισροή υδάτων από την οροφή, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί ηλεκτρολογικά προβλήματα, ενώ αναμένεται εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος να αποκατασταθεί και το πρόβλημα του ανελκυστήρα για άτομα ΑμεΑ.

«Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες στον δεύτερο όροφο του Βιομηχανικού Μουσείου, εργασίες που έγιναν από το τμήμα μικρών έργων του Δήμου, σε συνεργασία και με τον αντιδήμαρχο, Γιάννη Μαραγκό. Αποκαταστάθηκαν οι φθορές που είχαν δημιουργηθεί από την εισροή υδάτων. Είναι κάτι σημαντικό, διότι ο δεύτερος όροφος χρησιμοποιείται για συναντήσεις, αλλά πολύ περισσότερο για τη διατήρηση του κτηρίου. Οι συντηρήσεις θα πρέπει να είναι συνεχείς", δηλώνει η κα. Μενδρινού.

Συγκεκριμένα, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κάνει γνωστό ότι οι εργασίες στον δεύτερο όροφο του Βιομηχανικού Μουσείου έγιναν καθώς είχαν δημιουργηθεί εκτεταμένες φθορές λόγω της εισροής υδάτων από την οροφή. "Λόγω του συγκεκριμένου είχαν δημιουργηθεί προβλήματα, στον ηλεκτρονικό πίνακα, αλλά και στις πρίζες, κάτι που όπως καταλαβαίνουμε όλοι ήταν ένα θέμα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα. Εκτός από τα ηλεκτρολογικά προβλήματα, από την εισροή των υδάτων είχε προκληθεί και διάβρωση στον τοίχο, οπότε έχριζε και εκείνο το σημείο επισκευής", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, επισκευάστηκε το σύνολο των τουαλετών για τους επισκέπτες του Μουσείου, ενώ στον προγραμματισμό είναι και η επισκευή και συντήρηση του ανελκυστήρα, θέμα το οποίο είχε δημιουργήσει αδυναμία πρόσβασης στους πάνω ορόφους του κτηρίου, κυρίως από άτομα με κινητικά προβλήματα.

Στην ερώτηση εάν έχουν γίνει ενέργειες για την αποκατάσταση των συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, η κα. Μενδρινού σημείωσε ότι έγινε εγκατάσταση σωμάτων στον δεύτερο όροφο, ενώ αναμένεται και η αντίστοιχη εγκατάσταση και στον πρώτο όροφο, όπου είναι το σημείο που σηκώνει το μεγάλος βάρος της επισκεψιμότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω θέματα, ήταν μεταξύ μίας σειράς ζητημάτων που είχαν τεθεί από την πρόεδρο Συλλόγου Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, Μαργαρίτας Καλουτά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που είχε πραγματοποιήσει για τον ερχομό του νέου έτους.

Αποκατάσταση της παραβιασμένης πόρτας στο χώρο "Βελισσαροπούλου"

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, υπογράμμισε ότι εκτός από το Βιομηχανικό Μουσείο γίνονται παρεμβάσεις και σε άλλους χώρους που εντάσσονται στην δική της αρμοδιότητα, όπως είναι και ο χώρος «Βελισσαρόπουλου» στον οποίο έχουν αποθηκευθεί αντικείμενα της βιομηχανίας της Σύρου του 18ο και 20ου αιώνα. Όπως είπε, έχει προχωρήσει η προμήθεια και εγκατάστασης, μίας νέας σιδερένιας πόρτας, η οποία θα αντικαταστήσει μία αντίστοιχη, η οποία είχε καταστραφεί μετά από ενέργειες παραβίασης από αγνώστους. Σημείωσε δε ότι η προμήθεια τόσο της νέας πόρτας, όσο και των άλλων παρεμβάσεων γίνονται έπειτα από ενέργειες των αντιδημάρχων Οικονομικών και Καθημερινότητας, Δημήτρη Κοσμά και Γιάννη Μαραγκού, αντίστοιχα.

Τέλος, όσον αφορά το χώρο "Βελισσαροπούλου", θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο συγκεκριμένο κτήριο έχει γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία μία καταγραφή των προβλημάτων και είναι ένα θέμα, όπως είχε δηλώσει σε προγενέστερο χρόνο η κα. Μενδρινού, που βρίσκεται στην προτεραιότητα του δημάρχου, αλλά και των Τεχνικών Υπηρεσιών.

"Έχουμε ως στόχο την αναβάθμιση των επισκέψιμων χώρων"

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού δηλώνει κατηγορηματικά ότι στόχος τόσο της ίδιας, όσο και της Δημοτικής Αρχής, είναι η αναβάθμιση των επισκέψιμων χώρων, καθώς επίσης και η συντήρηση αυτών.

"Προτεραιότητά μας είναι η συντήρηση των κτηρίων και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι επισκέπτες των Μουσείων, αλλά και των άλλων σημείων που κεντρίζουν το πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον, να έρχονται σε επαφή με καλοδιατηρημένους και ευπρεπής χώρους. Είναι κάτι που το έχουμε θέσει όχι μόνο από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, αλλά αρκετούς μήνες πριν, καταγράφοντας τα προβλήματα και καταρτίζοντας σχέδιο, πάντα σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες που έχουμε", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά ενυδρείο στην περιοχή του Κινίου, η κα. Μενδρινού απαντά πως ο χώρος είναι ήδη επισκέψιμος, τονίζοντας ότι υπήρξε μεγάλος αριθμός σχολείων που ξεναγήθηκαν σε αυτόν, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι μέσω των προσλήψεων εργαζομένων από το πρόγραμμα του 6μηνου, θα υπάρξει διαθέσιμο προσωπικό και κατά τις απογευματινές ώρες.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι είναι σε προγραμματισμό εργασίες συντήρησης του συγκεκριμένου χώρου, σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Καθημερινότητας, Γιάννη Μαραγκού.