Το τμήμα μικρών έργων του Δήμου υλοποίησε έργα συντήρησης κατά μήκος του μεσαιωνικού οικισμού

Σημαντικές παρεμβάσεις στους εκθεσιακούς χώρους της Άνω Σύρου

Θωμαή Μενδρινού: "Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις, αλλά και ο ευπρεπισμός των χώρων που διαθέτουμε στο κοινό"

Σειρά παρεμβάσεων, συντήρησης και ευπρεπισμού των χώρων πολιτισμού, αλλά και διάφορων σημείων κατά μήκους του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα το τμήμα μικρών έργων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Συγκεκριμένα, υπό την επίβλεψη του αντιδημάρχου Καθημερινότητας, Γιάννη Μαραγκού, οι εργαζόμενοι του τμήματος μικρών έργων προχώρησαν στον ευπρεπισμό πολλών χώρων, τόσο εσωτερικών, όσο και εξωτερικών, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους.

Για αυτές τις εργασίες, αναφέρθηκε στην "Κοινή Γνώμη" η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "πολιτισμός δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις, αλλά και η συντήρηση και ο ευπρεπισμός των χώρων που διαθέτουμε στο κοινό".

Συντήρηση μουσείων και εκθεσιακών χώρων της Άνω Σύρου

Εδώ και ένα μήνα το τμήμα μικρών έργων με τον αντιδήμαρχο Καθημερινότητας, Γιάννη Μαραγκό πραγματοποίησαν σειρά εργασιών και συντήρησης των χώρων που φιλοξενούν εκδηλώσεις στην Άνω Σύρο.

Οι εργασίες άρχισαν από τον χώρο του πολιτιστικού κέντρου της Άνω Σύρου, ένας χώρος που επί πολλά χρόνια είχε παρουσιάσει μεγάλες φθορές και επεκτάθηκαν κατά μήκος της περιοχής "Πιάτσας".

"Ο πολιτιστικός χώρος της Άνω Σύρου παρουσίασε μεγάλες φθορές λόγω υγρασίας. Έγινε μια πολύ σημαντική παρέμβαση, εσωτερικά και εξωτερικά, ώστε να είμαστε έτοιμοι ακόμη και την περίοδο του Πάσχα να φιλοξενήσουμε τυχόν εκδηλώσεις, σημείωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, συμπληρώνοντας ότι "υπήρξε άμεση ανταπόκριση και προγραμματισμός από την υπηρεσία μικρών έργων και τον αντιδήμαρχο Καθημερινότητας, Γιάννη Μαραγκό. Πρέπει να τονίσω ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια γινόντουσαν λίγο πριν την έναρξη των εκδηλώσεων του καλοκαιριού".

Τα έργα των συντηρήσεων που περιελάμβαναν επίσης, διάφορες παρεμβάσεις και ελαιοχρωματισμούς, έγιναν στο χώρο του ψηφιακού μουσείου του Μάρκου Βαμβακάρη, στο γραφείο της τοπικής κοινότητας Άνω Σύρου, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους σε πολλά σημεία κατά μήκος της Πιάτσας.

Η κα. Μενδρινού, εκτός από τις παρεμβάσεις στους εκθεσιακούς χώρους της Άνω Σύρου, αναφέρθηκε και σε μία πολύ σημαντική παρέμβαση που έγινε στην αίθουσα τέχνης Γ.& Ε. Βάτη στην Ερμούπολη.

"Παράλληλα με την Άνω Σύρο, πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφέρω και μία πολύ σημαντική παρέμβαση και συντήρηση που έγινε στην αίθουσα Βάτη στην Ερμούπολη. Η συντήρηση του συγκεκριμένου χώρου ήταν αναγκαία, διότι έχουν προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων αρχής γενομένης μίας πολύ σημαντικής επετειακής έκθεσης για τους ολυμπιακούς αγώνες", σημείωσε.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει σχεδιασμός με στόχο την ενδυνάμωση του μεσαιωνικού οικισμού, ο οποίος παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σημεία ερήμωσης λόγω της σταδιακής αποχώρησης των κατοίκων, η κα. Μενδρινού σημείωσε ότι υπάρχει η αυτή η επιθυμία, όπως επίσης και από την πλευρά του ο Δήμος προσπαθεί να στηρίξει τις όποιες ενέργειες γίνονται για την ανάπτυξη της περιοχής.

"Η αλήθεια είναι ότι είναι έντονο το θέμα της ερήμωσης του οικισμού, Βλέπουμε άνθρωποι εκτός Σύρου να επενδύουν πλέον στην περιοχή μέσω αγορών οικιών. Ξέρουμε ότι το κόστος είναι μεγάλο, αλλά και οι διαδικασίες που χρειάζονται για την αξιοποίηση ενός ακινήτου είναι χρονοβόρες λόγω εγκρίσεων που χρειάζονται από τα αρμόδια Υπουργεία. Ο Δήμος προσπαθεί όσο μπορεί να είναι ευέλικτος και να σταθεί αρωγός, ώστε να μην είναι αποτρεπτικό σε κάποιον να επενδύσει στον οικισμό της Άνω Σύρου. Ήδη και ένα κτήριο που άνηκε στο Δήμο, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχώρησε ο διαγωνισμός για την πώλησή του", υπογράμμισε η κα. Μενδρινού, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι παρατηρείται στον οικισμό τα τελευταία χρόνια μία επιχειρηματική ανάπτυξη.

"Γενικότερα βλέπουμε μία ανάπτυξη στον επιχειρηματικό τομέα. Εμείς προσπαθούμε για την ανάδειξη του οικισμού, διότι ο μεσαιωνικός οικισμός αποτελεί ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της Σύρου που έρχεται σε αρχιτεκτονική αντίθεση με την Ερμούπολη. Ναι μεν είμαστε υπέρ της ανάπτυξης του οικισμού, αλλά με μία σημαντική προϋπόθεση. Να μη χαθεί το παραδοσιακό του στοιχείο", υποστήριξε η αντιδήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή απουσιάζουν εκείνα τα στοιχεία που θα έπρεπε να προσδίδει η Άνω Σύρος.

"Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας χώρος που μπορεί κάποιος να τον επισκεφθεί και να του δοθεί η ευκαιρία να ακούσει ρεμπέτικη μουσική, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Είναι βέβαια θέμα επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε το τοπικό χαρακτηριστικό το οποίο σηματοδοτούσε η Άνω Σύρος και το οποίο παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί. Έχουμε ευθύνη γι' αυτό", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ερήμωση του οικισμού της Άνω Σύρου είναι ένα γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τους εναπομείναντες κατοίκους της, οι οποίοι παρά το όποιο κόστος, παραμένουν οι στυλοβάτες του.

Θα πρέπει να επανεξεταστεί το όλο θέμα, τόσο από πλευράς Δήμου, αρμόδιων υπουργείων, όσο και από πλευράς του επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου ο μεσαιωνικός οικισμός να ξαναβρεί μέσω ενός γενικότερου σχεδιασμού τους προγενέστερους ρυθμούς του.