Hermoupolis Heritage: Ο απολογισμός της εκδήλωσης “Η Παλιά Αγορά της Ερμούπολης”

  • Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024 - 12:08

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 & την Κυριακή 21 Απριλίου η αναβίωση της εκδήλωσης «Η παλιά αγοράς της Ερμούπολης», στο πλαίσιο ενός σχεδίου διατοπικής συνεργασίας μεταξύ της Hermoupolis Heritage και των φίλων της γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε  στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης.

“Δουλέψαμε δύο μήνες πάνω στο συγκεκριμένο  project, με εθελοντική εργασία, και μας πήρε μια εβδομάδα να στήσουμε το σκηνικό στον χώρο του Μουσείου Κλωστοϋφαντουργίας.

Ξεθάψαμε παλιά αντικείμενα, εξοπλισμό, εργαλεία, ρούχα, αληθινά κειμήλια από οικογενειακά μπαούλα, ώστε να είναι η αναπαράσταση όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική”, τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση των διοργανωτών.

Η ενέργεια αυτή προσέλκυσε εκατοντάδες επισκέπτες πέρα των προσδοκιών. Στην ουρά του κόσμου που περίμενε να μπει υπομονετικά στην «Αγορά», βρέθηκαν από τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, τον βουλευτή Κυκλάδων, Φίλιππο Φόρτωμα, τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου,  μέχρι τις πρώην εργάτριες του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας και το παραγιουδάκι της αφίσας που απεικονίζεται στην παλιά φωτογραφία του φωτογράφου Robert McCabe. 

“Είχαμε τη χαρά να μας τιμήσουν μια μεγάλη ομάδα έγκυρων δημοσιογράφων γαστρονομίας και τουρισμού, από τα πιο έγκριτα μέσα της χώρας, οι οποίοι εν συνεχεία κατέγραψαν την εκδήλωση με ένθερμα σχόλια. Οι ίδιοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά επαγγέλματα που έχουν εξαφανιστεί και βίωσαν ένα μέρος της εποχής εκείνης από τις αναπαραστάσεις των εθελοντών που δούλευαν στην «Αγορά»: κουρείο, τηγανιτζίδικο, μπακάλικο, κοκορετσάδικο, αυγουλάδικο, παγωτατζίδικο και άλλα πολλά καταστήματα που βρίσκονταν κάποτε στην Οδό Χίου”, επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Το Hermoupolis Heritage ευχαριστεί όλους όσοι με τον τρόπο τους συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, είτε με προσωπική εργασία, είτε με παροχή υπηρεσιών, είτε με παραχώρηση παλαιών αντικειμένων, φωτογραφικού υλικού και προσωπικών αναμνήσεων.

Μάλιστα, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, η επιτυχία ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών ανθρώπων, που ένωσαν τις δυνάμεις τους, πέρα από προσωπικά οφέλη, μόνο με τα μικρά τους ονόματα. Άλλωστε ο στόχος δεν ήταν η προβολή επιχειρήσεων, φορέων και ατόμων, αλλά η ανάδειξη της Σύρου, του τόπου μας και της ιστορίας του. Στο τέλος της ημέρας, το πιο σπουδαίο κέρδος, εξίσου σημαντικό με την αναπαράσταση της παλιάς αγοράς, ήταν αυτή η σύμπραξη.

“Ο στόχος μας σε δεύτερο χρόνο, ως απόηχος και απώτερος σκοπός αυτής της εκδήλωσης, είναι να ξαναζωντανέψει στ' αλήθεια η αγορά μας, να ανθίσουν ξανά τα "μανάβικα", και η οδός Χίου να βρει τη θέση που της αξίζει στο παρόν αυτού του τόπου. Πάνω σε αυτή τη ρομαντική ιδέα εργαζόμαστε, και σε πείσμα των καιρών, πέρα από οράματα, ευελπιστούμε και σε πράξεις. Ευχόμαστε να σας έχουμε μαζί και στις επόμενες αντίστοιχες ενέργειές μας, και σας ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξη”, καταλήγει η ανακοίνωση της Hermoupolis Heritage.

 

 

 

Ετικέτες: