Στόχος της Hermoupolis Heritage είναι η ανάδειξη του γαστρονομικού “πλούτου” της Σύρου

Βιωματικό εργαστήρι αφιερωμένο στην ιστορική αγορά της οδού Χίου

Δημήτρης Σταυρακόπουλος: “Θα προσφέρουμε στον επισκέπτη ένα ταξίδι στον χρόνο και στον τομέα της γραστρονομίας”

Η αναβίωση της ιστορικής αγοράς της οδού Χίου από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και το τέλος της δεκαετίας 1980, θα πρωταγωνιστήσει στο βιωματικό εργαστήρι που δημιουργείται γι’ αυτό το σκοπό από την Hermoupolis Heritage.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, στην οποία εκτός από την Hermoupolis Heritage, συμμετέχει ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και εθελοντές, με κοινό σκοπό την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της Σύρου.

Για τη δημιουργία του βιωματικού εργαστηρίου, αλλά και τους στόχους αυτού, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο ιδρυτής της Hermoupolis Heritage, Δημήτρης Σταυρακόπουλος.

Η συλλογή στοιχείων της ιστορικής αγοράς

Η Hermoupolis Heritage υλοποιεί μία σειρά δράσεων τόσο για τη συγκέντρωση στοιχείων, όσο και για την αφύπνιση και διάσωση κυρίως της βιομηχανικής ιστορίας της Σύρου. Αυτή τη φορά επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ιστορική αγορά της Ερμούπολης.

Για αυτό το σκοπό, μέσω δημόσιας πρόσκλησης, άρχισε τη συλλογή τεκμηρίων με αντικείμενα, φωτογραφίες από την ιστορία, τα πρόσωπα και τη γαστρονομία της αγοράς της Ερμούπολης, από τις αρχές του 19ου αιώνα  μέχρι το τέλος της δεκαετίας 1980.

“Αυτή η νέα πρωτοβουλία βασίζεται στην γαστρονομικό τομέα, ο οποίος ήταν πλούσιος στην Ερμούπολη και επιθυμούμε να αναδείξουμε τόσο την ιστορία, τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις», δηλώνει στην εφημερίδα ο Δημήτρης Σταυρακόπουλος, ιδρυτής της Hermoupolis Heritage.

Το πρώτο μέρος της συγκεκριμένης δράσης, όπως λέει, είναι αφιερωμένο στην οδό Χίου και πιο συγκεκριμένα, στα παραδοσιακά καταστήματα που δραστηριοποιούταν στο κεντρικό σημείο της Ερμούπολης.

“Στο πρώτο κομμάτι της συγκεκριμένης δράσης, μέσω μίας έρευνας που διενεργούμε, είναι η οδός Χίου. Σκοπός μας, είναι να γνωρίσει ο κόσμος, αλλά και να θυμηθούν οι παλιοί, την πληθώρα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην συγκεκριμένη περιοχή. Καταστήματα όπως το τηγανιτζίδικο του «Σπίνου» και το κοκορετζάδικο, αλλά και άλλα, όπως τα μανάβικα και τα χασάπικα που υπήρχαν εκεί. Θέλουμε οι πολίτες να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στο χρόνο”, σημειώνει ο κ. Σταυρακόπουλος, ο οποίος προσθέτει ότι “τα αντικείμενα που θέλουμε να συλλέξουμε είναι οτιδήποτε υπάρχει από τα καταστήματα της οδού Χίου και μαρτυρούν την ιστορία αυτών των επιχειρήσεων. Έπιπλα, καλάθια από ιχθυοπωλεία και  οπωροπωλεία. Χρειαζόμαστε τέτοιου είδους εξαρτήματα, τα οποία είτε χρησιμοποιούταν ως διακοσμητικά, είτε ως χρηστικά”.   

Ένα “ταξίδι” στον χρόνο

Ο Δημήτρης Σταυρακόπουλος κάνει γνωστό ότι τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν, θα εμπλουτίσουν ένα βιωματικό εργαστήρι που θα δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό, μέσα από το οποίο ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να “ταξιδέψει” στο χρόνο.

“Ο κάθε επισκέπτης εισερχόμενος στον χώρο του μουσείου θα λαμβάνει ένα χάρτη, ο οποίος θα απεικονίζει την αγορά της Χίου. Εκτός από τον χάρτη, θα υπάρχει και αναπαράσταση ιστορικών διαδρομών με «πρωταγωνιστές» 10 επιχειρήσεις της οδού Χίου. Ο επισκέπτης εκτός από τη συλλογή πληροφοριών θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει και κάποια πράγματα, που υπήρχαν στα τότε καταστήματα. Παράλληλα, αυτή τη βιωματική εμπειρία θα εμπλουτιστεί και με ζωντανή μουσική που θα υπάρχει στον χώρο”, υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη δημιουργία του βιωματικού αυτού εργαστηρίου έχει γίνει μία πολύ καλή έρευνα μέσω και της βοήθειας από το Ιστορικό Αρχείο και τον Αντώνη Δούκα, αλλά και από εθελοντές που εργάζονται για αυτό το σκοπό.

Η προώθηση της γαστρονομικής ιστορίας του νησιού και εκτός Σύρου

Όπως δηλώνει, αρχικός στόχος του εγχειρήματος, είναι η ανάδειξη της ιστορίας, των τοπικών προϊόντων, αλλά και της γαστρονομίας του νησιού και γιατί όχι και εκτός Σύρου.

“Η αρχική μας επιθυμία είναι η ανάδειξη των Συριανών προϊόντων και σε αυτό έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος. Επίσης, εκτός από τα προϊόντα, έχουμε σχεδιάσει να τιμηθούν και οι τοπικές συνταγές, με απώτερο σκοπό όλο αυτό να δώσει ένα έναυσμα και μία έμπνευση, ώστε αυτό να υιοθετηθεί και από τα ίδια τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται τη δεδομένη χρονική περίοδο στην συγκεκριμένη αγορά, αλλά  και από άλλους επιχειρηματίες που πιθανόν να επηρεαστούν από τέτοιες δράσεις”, σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια στηρίζεται από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, αλλά και από το τμήμα Τουρισμού. 

“Έχουμε ήδη αρχίσει συνεργασία με την αντιδήμαρχο Τουρισμού, Χρηστιάννα Πάπιτση, ώστε όλο αυτό να γίνει με την αιγίδα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και φυσικά με τη στήριξη του τμήματος Τουρισμού. Ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε επαφή με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, προκειμένου να συζητηθούν και δράσεις που άπτονται του τομέα της. Σίγουρα αυτό που επιδιώκουμε είναι να προβληθεί η γαστρονομική ιστορία του νησιού και εκτός Σύρου”, επισημαίνει ο κ. Σταυρακόπουλος, ο οποίος, μάλιστα, γνωστοποίησε πως για την προβολή της συγκεκριμένης δράσης θα υπάρξει κάλεσμα και προς τον δημοσιογραφικό κόσμο.

“Σε αυτή την κατεύθυνση θα απευθύνουμε ένα κάλεσμα και σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του βιωματικού εργαστηρίου, στις 6 Απριλίου. Επιθυμία μας είναι μεγάλο μέρος των κατοίκων της Σύρου ζήσουν αυτή την εμπειρία”, καταλήγει χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Σταυρακόπουλος, επισημαίνει ότι η Hermoupolis Heritage θα απευθύνει κάλεσμα και στους φορείς του νησιού, όπως στο Επιμελητήριο Κυκλάδων και τον Εμπορικό Σύλλογο, πιστεύοντας ότι αυτή η δράση θα αποτελέσει μία συλλογική προσπάθεια.

 

Ετικέτες: