Συνέντευξη του προέδρου του Σκοπευτικού Συλλόγου Σύρου, Ν. Βασάλου για την πορεία και τις δράσεις του

“Σκοπός μας η ανάδειξη του Ολυμπιακού αθλήματος της σκοποβολής”

  • Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2019 - 06:16

Τον “χάρτη” των στόχων και των δράσεων του Σκοπευτικού Συλλόγου Σύρου αναλύει ο πρόεδρός του, Νίκος Βασάλος, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα, με φόντο την προσπάθεια ανάδειξης του Ολυμπιακού αθλήματος της σκοποβολής στο νησί.

  • Πώς λήφθηκε η πρωτοβουλία για την ίδρυση του Σκοπευτικού Συλλόγου Σύρου, από πότε ξεκίνησε το έργο του και πόσα μέλη αριθμεί σήμερα;

“Ο σκοπευτικός όμιλος Σύρου ιδρύθηκε το 1989. Αυτή η κίνηση ήταν απόρροια τόσο της αγάπης των Συριανών για το άθλημα, όσο και της συγκυρίας της μετακίνησης στο νησί μας ενός λάτρη και γνώστη της σκοποβολής, του ιατρού κ. Καζαμία Μιχάλη. Σήμερα, μετά από 30 ολόκληρα χρόνια ζωής και μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα στη δραστηριότητά του αριθμεί περί τα 100 ενεργά μέλη, μεταξύ των οποίων έχουμε τη χαρά να βρίσκονται αθλητές με πολλές επιτυχίες σε πανελλήνιο επίπεδο, οι οποίοι λόγω έλλειψης χώρου έχουν μεταναστεύσει σε άλλους ομίλους και ο «επαναπατρισμός τους» είναι ένα από τα στοιχήματα που έχουμε βάλει, με κορυφαίο τη δημιουργία 3 σκοπευτηρίων. Ένα κλειστό για αεροβόλα όπλα και τόξο, ένα ανοικτό για πήλινο στόχο και ένα πεδίο βολής σταθερού στόχου.”.

  • Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι του και ποιες οι βασικές δράσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα;

“Ο σκοπός του ομίλου μας είναι η ανάδειξη του ολυμπιακού αθλήματος της σκοποβολής, με όλα τα μέσα που επιτρέπει η νομοθεσία, τηρώντας τις διατάξεις του νομοθέτη και έχοντας ως κύριο μέλημα την ασφαλή χρήση των όπλων. Έτσι, το ευγενές άθλημα της σκοποβολής θα αποτελεί μια ευχάριστη ασχολία και έναν τρόπο διαφυγής από άλλες, ανούσιες, μονότονες, επικίνδυνες και δη, κακόβουλες ασχολίες της εποχής μας, οι οποίες «φλερτάρουν» τα νέα παιδιά του τόπου μας.

Η παρατεταμένη περίοδος αργίας στην οποία βρισκόταν ο όμιλος, 1998-2017, δυστυχώς δεν του επιτρέπει να έχει χρυσοκέντητες σελίδες ιστορίας, πέρα από κάποιες προσωπικές φωτογραφίες μελών, από τοπικούς ανεπίσημους αγώνες, που αποτυπώνονται η χαρά της συμμετοχής, η συναδελφική αλληλεγγύη και η ευγενής άμιλλα. Τρία συστατικά τα οποία εξασφαλίζουν το 100% της επίτευξης του στόχου ενός αθλητικού σωματείου. Το νεότευκτο, 9μελές, Δ.Σ. προσανατολισμένο τόσο στη συνεχή εκπαίδευση των μελών του, όσο και την σωστή λειτουργία του ίδιου του ομίλου, έχει προγραμματίσει μια μονοήμερη, εκπαιδευτική εκδρομή για τις 5 Μαΐου σε όμορο νησί για να προσφέρουμε σε όσους θέλουν τη δυνατότητα της γνωριμίας με το άθλημα του πήλινου στόχου.”.

  • Ως αναγνωρισμένο Σωματείο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει κύριο μέλημά του την ανάπτυξη του Ολυμπιακού αθλήματος της σκοποβολής. Ποιες οι κινήσεις σας προς αυτήν την κατεύθυνση;

“Έχουμε προχωρήσει με πολύ κόπο, υπομονή και έξοδα, στην ανασύσταση του σωματείου μας με κάθε νόμιμη διαδικασία και δικαστικές αποφάσεις του Πρωτοδικείου Σύρου και αυτή τη στιγμή, έχουμε καταφέρει να επαναφέρουμε το σφυγμό στον ημιθανή όμιλό μας, ο οποίος έχει ανανήψει πλήρως και είναι με ταχύ βήμα καθοδόν στη τελική ευθεία για την υλοποίηση του μεγάλου οράματος που παραλάβαμε ως μοναδική προίκα, ευχή και κατάρα των προκατόχων μας! Θα ήταν παράληψη από μέρους μου να μην αναφέρω σε αυτό το σημείο την πολύτιμη στήριξη που προσέφεραν οι εγγραφές των μελών. Κάτι που πραγματικά αποτέλεσε τον μοναδικό οικονομικό πνεύμονα στο ξεκίνημα της προσπάθειάς μας.”.

  • Έχετε ζητήσει τη συνδρομή τοπικών Αρχών για την υποστήριξη της δράσης σας. Και αν ναι, σε ποιο επίπεδο;

“Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, στραφήκαμε προς όλες τις πλευρές ζητώντας βοήθεια. Οι χρηματοοικονομικές συγκυρίες είναι τέτοιες, που λειτουργούν ως τροχοπέδα στην ομολογουμένως θετική ιδιωτική βούληση για βοήθεια. Όμως το πάθος και ο σκοπός κατάφεραν να αγγίξουν τα ώτα που απευθυνθήκαμε και εκτός των ιδιωτών, αλλά και βαρύγδουπων αθλητικών ονομάτων που έσπευσαν να βοηθήσουν, βρέθηκαν προς μεγάλη μας τιμή στο πλάι μας όλοι οι θεσμικοί παράγοντες του νησιού μας. Οι επαφές μας δεν σταμάτησαν εκεί, αφού τόσο ο Αντιπεριφεριάρχης Νοτίου Αιγαίου έχει ακούσει τα αιτήματά μας και έχει προθυμοποιηθεί να βρει λύσεις, όσο και ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης έσκυψε πάνω τους. Τις επόμενες μέρες περιμένουμε να πραγματοποιήσουμε κάποια ακόμα ραντεβού με τους επικεφαλής των συνδυασμών που θα διεκδικήσουν στις επερχόμενες εκλογές το δήμο Σύρου Ερμούπολης.”.

  • Ποιος είναι ο επόμενος προγραμματισμός σας από άποψη εκδηλώσεων και δράσεων για να σας γνωρίσει περισσότερο η τοπική κοινωνία;

“Όντας, προς το παρόν, εφοπλιστές χωρίς καράβια (!) λόγω έλλειψης χώρου, οι δράσεις του ομίλου μας αναγκαστικά περιορίζονται σε σεμιναριακού τύπου. Θα ακολουθήσουν σεμινάρια, εντός αιθουσών, από πολύ γνωστούς στη χώρα μας καθηγητές σκοποβολής, μέχρι να μπορέσουμε να εντάξουμε κάποιο χώρο όπου θα μπορέσουμε και πρακτικά να πάρουμε μαθήματα. Μεγάλο μερίδιο καταλαμβάνουν και οι χρήστες του μικρού ραβδωτού όπλου (πιστόλι και περίστροφο) που δεν είναι άλλοι από τους άντρες και τις γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας του νησιού μας, όπου και γι’ αυτούς ο όμιλός μας θα μεριμνήσει άμεσα να διοργανώσει μια επίσκεψη σε εγκεκριμένο πεδίο βολής, έτσι ώστε να μπορέσουν να έχουν την ευκαιρία που τους λείπει για εκπαίδευση, κάτι που είναι πολύ βασικό, αφού στους συγκεκριμένους ανθρώπους βασίζεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών του νησιού μας. Στελέχη του στρατού, της αστυνομίας και του λιμενικού σώματος αυτή τη στιγμή, αποκλείονται από ένα βασικό μέρος της συνεχούς εκπαίδευσής τους κι αυτός είναι άλλος ένας σοβαρός λόγος της ύπαρξης ενός νόμιμου σκοπευτηρίου στο νησί μας.

Θέλω να κλείσω απευθύνοντας ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί κι αυτό φαίνεται από τις καθημερινές εγγραφές μελών. Ευχαριστίες και απόδοση τιμών οφείλουμε σε όλους αυτούς που άπλωσαν χείρα βοηθείας στον όμιλό μας, των οποίων τα ονόματα θα ανακοινωθούν την κατάλληλη στιγμή σε ειδική τελετή. Ως πρόεδρος του Σκοπευτικού ομίλου Σύρου, οφείλω τεράστια ευγνωμοσύνη στους συναδέλφους μου, μέλη του Δ.Σ. για την αμέριστη στήριξη που μου παρέχουν, αλλά και στα απλά μέλη για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο όραμα και τις προσπάθειες που καταβάλουμε για την επίτευξη του κοινού μας στόχου.”.