Ο Γιώργος Ηλιόπουλος βρέθηκε στη Σύρο μετά το κάλεσμα που του έγινε από το "Syros Moto Club"

Πάνω από όλα η... ασφάλεια (Βίντεο)

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων βρέθηκε ο γνωστός σε όλους όσους ασχολούνται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό Γιώργος Ηλιόπουλος. Ο Ηλιόπουλος ήταν καλεσμένος του Syros Moto Club, όπου και διοργανώθηκε διήμερο προπονητικό σεμινάριο. Στόχος του event ήταν ο προσκεκλημένος του Συλλόγου να μιλήσει στους αθλητές του νησιού κάποια από τα "μυστικά" που πρέπει να γνωρίζουν, ώστε μέρα με τη μέρα να γίνονται όλο και καλύτεροι. Η αρχή έγινε το με το θεωρητικό κομμάτι το Σάββατο το απόγευμα σε γνωστή ταβέρνα της Σύρου στα Χρούσσα και στη συνέχεια οι αθλητές του μηχανοκίνητου αθλητισμού πέρασαν στην πράξη.

Ο Ηλιόπουλος από την πλευρά του το πρώτο πράγματα που τόνισε στο ακροατήριο ήταν το θέμα της ασφάλεια, αφού όπως είπε είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ο κατάλληλο εξοπλισμό. "Όσοι ασχολούνται με το άθλημα αυτό θα πρέπει να διαθέτουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη δική μας ασφάλεια, γιατί αποφεύγουμε διάφορες καταστάσεις. Καλύτερα να έχουμε ένα σωστό και κατάλληλο εξοπλισμό, παρά να προσθέσουμε κάτι άλλο, είπε αρχικά ο Ηλιόπουλος. Στη συνέχεια η ομιλία του αφορούσε το κομμάτι το πως κάθετε ένας αθλητής πάνω στη μηχανή, αλλά και πως πρέπει να έχει τα πόδια στο φρένο και στις ταχύτητες.

Βέβαια οι αθλητές στο κομμάτι της πρακτικής είχαν την ευκαιρία να χαρίσουν ωραία άλματα και να κάνουν εντυπωσιακά περάσματα στα... πέταλα.

"Θέλουμε δικό μας χώρο"

Ο πρόεδρος του Syros Moto Club Δημήτρης Λιγνός μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το διήμερο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με καλεσμένο τον Γιώργο Ηλιόπουλο. "Πραγματοποιήσαμε ένα διήμερο event με καλεσμένο τον Γιώργο Ηλιόπουλο ο οποίος παίρνει μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα motocross, ώστε να μας δείξει κάποια βασικά πράγματα, όσον αφορά την οδήγηση στο χώμα και το τι πρέπει να προσέχουμε καθ' όλη τη διάρκεια ενός αγώνα ή μίας προπόνησης. Κατά τη διάρκεια του διημέρου αυτού ήρθαν αρκετά παιδιά που αγαπούν το άθλημα, αλλά και θέλουν να μάθουν κάποια βασικά πράγματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως καθόμαστε στη μηχανή, αλλά και για το πιο βασικό από όλα την ασφάλειά μας. Το Syros Moto Club είναι ένα καθαρά αθλητικό σωματεία και πάντα βοηθά τους αθλητές του. Η μηχανή και ο αθλητισμός είναι κάτι παρεξηγημένο, γιατί κάποιοι το βλέπουν ως ένα χόμπι, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι για εμάς είναι άθλημα, όπως για παράδειγμα κάποιοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Το δικό μας παράπονο είναι ότι δεν έχουμε από πουθενά βοήθεια, ότι κι αν έχουμε πει, ζητήσει δεν έχει σταθεί κανείς στο πλευρό μας. Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό πως εμείς δεν είμαστε χομπίστες, είμαστε αθλητές, ερχόμαστε στη πίστα που έχουμε δημιουργήσει για να αθληθούμε. Κάποια από τα παιδιά που έρχονται λένε πως κάνουν προπόνηση και έτσι είναι, από την στιγμή που μετά ακολουθούν αγώνες Πανελλήνιου επιπέδου. Από την στιγμή που υπάρχει Πανελλήνιο πρωτάθλημα, σημαίνει πως αυτό που κάνουμε είναι άθλημα".

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς η ασφάλεια από την στιγμή που κάνετε ένα απαιτητικό άθλημα.

"Η ασφάλεια πάνω στην μηχανή είναι πάρα πολύ σημαντική και ταυτόχρονα παίζει μεγάλο ρόλο πόσο καλή είναι και η πίστα είτε προπόνησης, είτε αγώνων. Όταν δεν υπάρχει σωστή πίστα υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστείς, όταν πάλι είναι όπως πρέπει οι κίνδυνοι μειώνονται. Από την πλευρά μας έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό ο οποίος είναι και πάρα πολύ σημαντικός. Πάντα έχουμε στο μυαλό μας να έχουμε τον σωστό εξοπλισμό για να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα. Τώρα όσον αφορά το θέμα πίστας, παλεύουμε μόνοι μας και με δικά μας έξοδα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι. Δεν έχουμε τον δικό μας χώρο και τώρα προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι σαν σύλλογος. Καλό θα είναι κάποια στιγμή να μας πάρουν κι εμάς λίγο στα σοβαρά, γιατί ήμαστε αθλητές, δεν κάνουμε το χόμπι μας".    

Σαν σύλλογος θα συνεχίσετε τις δραστηριότητες αυτές;

"Τον επόμενο μήνα ξεκινά το Πανελλήνιο κύπελλο και από την Σύρο θα πάρουν μέρος τουλάχιστον 5-6 αθλητές. Πάλι με δικά μας έξοδα και πάλι μόνοι μας. Εμείς ζητάμε τα αυτονόητα, έναν δικό μας χώρο, ώστε να  μπορούμε να προπονηθούμε. Από εκεί και πέρα οι δραστηριότητές μας θα συνεχιστούν γιατί θέλουμε να βοηθάμε τα μέλη μας".

Παρά το γεγονός που δεν έχετε το δικό σας χώρο, έχετε αρκετές επιτυχίες και διακρίσεις σαν σύλλογος.

"Ο Σταύρος Ροσσολάτος ο οποίος παρακολούθησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα μαζί με τον Χριστόφορο Αρβανίτη, ο Σταύρος διακρίθηκε και κατέλαβε την θέση τέσσαρα. Αν και είχε χάσει τον πρώτο αγώνα κατάφερε στη συνέχεια να βγει τέταρτος στο κύπελλο. Τον Σεπτέμβριο ξεκινά ο θεσμός, θα πάνε από τη Σύρο κάποιοι αθλητές, αλλά αν δεν έχεις τον δικό σου χώρο για προπόνηση δεν μπορείς να προετοιμαστείς σωστά. Το επίπεδο των αγώνων είναι πάρα πολύ καλό, καθώς παίρνουν μέρος αθλητές υψηλού επιπέδου. Είναι σαν να είσαι ποδοσφαιριστής σε αλάνα και ξαφνικά σε βάζουν να παίξεις σε ένα γήπεδο με χόρτο με τους υπόλοιπους παίκτες. Όσο καλός κι αν είσαι δεν θα μπορείς να αποδώσεις".

Υπάρχει και γυναικεία παρουσία

 Στον σύλλογο της Σύρου, υπάρχει και η γυναικεία παρουσία, αφού στις προπονήσεις παίρνει μέρος και η Μαρία Φωτεινιά. Για την εμπειρία της και την προσπάθεια που καταβάλει είπε: "Νιώθω αρκετά υπερήφανη που έχω καταφέρει να οδηγώ και εγώ μέσα σε πίστα, καθώς μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το άθλημα. Έχω ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου και έχω μεγάλη βοήθεια από όλα τα παιδιά του Συλλόγου και ιδιαίτερα από τον Ερρίκο Βουτσίνο. Με στηρίζουν στην προσπάθειά μου αυτή, καθώς μεγάλος μου στόχος είναι να καταφέρω να πάρω μέρος σε κάποιον επίσημο αγώνα", αυτά είπε αρχικά η Φωτεινιά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα συναισθήματα που νιώθει όταν είναι πάνω στην μηχανή και την οδηγά στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. "Νιώθω πολύ δυνατή όταν είμαι πάνω στην μηχανή και περήφανη που καταφέρνω να την οδηγώ μέσα στην πίστα. Είναι ένα απαιτητικό άθλημα το οποίο θέλει μεγάλη προσπάθεια για να φτάσεις σε ένα αρκετά καλό σημείο".

"Ότι κι αν γίνεται είναι καλό"

Ο Σταύρος Ροσσολάτος τη σεζόν 2016-17 κατάφερε να διακριθεί σε Πανελλήνιο επίπεδο, αφού μέσα από τους αγώνες που έδωσε έφτασε στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Μία διάκριση αρκετά υψηλά αν αναλογιστούμε πως οι αθλητές του μηχανοκίνητου δεν έχουν το δικό τους χώρο. "Ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια με το motocross, βέβαια με πού αργά βήματα γιατί δεν είχαμε κάποιο χώρο για να μπορούμε να αθληθούμε, αλλά και να μας δείξουν κάποια πράγματα. Τώρα είμαστε σε ένα αρκετά καλό σημείο και επίπεδο, αλλά εξακολουθούμε να μην έχουμε τους χώρους για να προπονηθούμε κατάλληλα. Στους αγώνες που παίρνουμε μέρος, αποκτούμε ταυτόχρονα και εμπειρία και με τη σειρά μας τη μεταφέρουμε στα εδώ παιδιά".

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να έρχονται στη Σύρο αθλητές υψηλού επιπέδου και να σας μεταφέρουν κάποια πράγματα από τις εμπειρίες που έχουν μέσα από αγώνες.  

"Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έρχονται στη Σύρο αθλητές με μεγάλη εμπειρία ώστε να μαθαίνουν οι νεότεροι. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε αρκετά χρόνια και έχουμε δε κάποια απ' αυτά. Είναι σημαντικό στα πρώτα βήματα στο άθλημα αυτό να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που γνωρίζουν ώστε να έχεις από την αρχή τις σωστές βάσεις. Ότι κι αν γίνεται πάντα μαθαίνεις και είναι καλό να συνεχιστούν αυτές οι δράσεις".

"Μπράβο στα παιδιά για την προσπάθειά τους"

Ο καλεσμένος του Συλλόγου της Σύρου ο Γιώργος Ηλιόπουλο μας μίλησε για την επίσκεψή του στη Σύρο, αλλά και για τα όσα είδε  τις μέρες που βρέθηκε στο νησί.

"Θέλω αρχικά να ευχαριστήσω τον σύλλογο και όλα τα παιδιά που με κάλεσαν στη Σύρο και μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε και να δούμε κάποια πράγματα πάνω στην οδήγηση της μηχανής μέσα στη χωμάτινη πίστα. Ο Σύλλογος της Σύρου έχει κάνει μία πάρα πολύ καλή προσπάθεια, βέβαια στο άθλημα αυτό χρειάζονται κι άλλες βοήθειες ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Ο δήμος του νησιού θα έπρεπε να είναι δίπλα στους αθλητές του μηχανοκινήτου αθλητισμού, γιατί δεν είναι το motocross είναι γενικά αθλητικό το κομμάτι αυτό και για να μπορείς να έχεις διακρίσεις θα πρέπει να έχεις τόσο καλή φυσική κατάσταση όσο και ο απαραίτητος χώρος για προπόνηση. Αν υπάρχει πίστα αποφεύγονται αρκετά πράγματα, όπως να βλέπουμε παιδιά να τρέχουν στους δρόμους. Τα παιδιά του Συλλόγου έχουν  κάνει μία καλή προσπάθεια, όμως χρειάζεται τη βοήθεια των φορέων".

Η ασφάλεια είναι απαραίτητη τόσο στην πίστα όσο και στον δρόμο.

 "Μέσα από το motocross έχω μάθει να χειρίζομαι την μοτοσυκλέτα και να την σέβομαι. Πρέπει πάντα να φοράμε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το κράνος πρέπει πάντα να το φοράμε ακόμη κι όταν λέμε έλα μωρέ εδώ 500 μέτρα θα πάω. Τα νέα παιδιά είναι προτιμότερο να ασχολούνται και να έρχονται κοντά μας, παρά να κάνουν κόντρες στους δρόμους. Δίπλα μας, κοντά μας μαθαίνουν μία σωστή συμπεριφορά, αλλά πάνω από όλα να σέβονται το όχημά τους".

Μάρκος Δαλέζιος ο... μικρός του Syros Moto Club

Τέλος ο Σύλλογος της Σύρου εκτός από τους αθλητές μεγάλης ηλικίας έχεις και μικρότερους, αφού ο Βενιαμίν του Syros moto club είναι ο Μάρκος Δαλέζιος ο οποίος είναι μόλις 13 ετών. Ο Μάρκος μπήκε στην πίστα έχοντας πάντα δίπλα του, τους πιο έμπειρους αθλητές να τους δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να οδηγά. Ο Ηλίας Μανδηλαράς μίλησε εκ μέρους του μικρού και είπε: "Ο Μάρκος είναι μόλις 13 ετών και έχει ξεκινήσει να κάνει motocross τα τελευταία δύο χρόνια και ακολουθεί τον πατέρα του ο οποίος έχει τόσο εμπιστοσύνη στον Μάρκο όσο και στο άθλημα. Ο Μάρκος φορά πάντα τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και εμείς από την πλευρά μας τον προσέχουμε, καθώς είναι χαρά μας που τον έχουμε μαζί μας. Από την πλευρά μου θέλω να τονίσω και να ζητήσω από μικρούς και μεγάλους να βοηθήσουν το άθλημα, να έρθουν κοντά μας και να δουν πως δεν είναι επικίνδυνο και πως όλοι μπορούν να ασχοληθούν με αυτό. Με τον σωστό εξοπλισμό και την κατάλληλη παιδία που προσπαθούμε να μεταδώσουμε εμείς στα παιδιά, θέλουμε να δημιουργήσουμε καλούς αθλητές, αλλά και να τα βγάλουμε από τους δρόμους και τις... κόντρες. Μέσα στις οργανωμένες πίστες υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και τα παιδιά βγάζουν όλη τους την ενέργεια εδώ και δεν τρέχουν στους δρόμους. Θέλουμε από την πλευρά μας, λίγο τους φορείς του νησιού να είναι δίπλα μας να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε τον δικό μας χώρο, όπως δηλαδή συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα".

Ετικέτες: