Ανοίγει τις πύλες του το 1ο Φεστιβάλ Πεζοπορίας “Andros On Foot”

“Γιορτή εξερεύνησης της μοναδικής ομορφιάς της Άνδρου”

  • Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου, 2018 - 06:15

Τα πρώτα του βήματα, κάνει ένα φεστιβάλ διαφορετικό στην Άνδρο, το οποίο φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός, για την περαιτέρω ανάδειξη του διακεκριμένου δικτύου μονοπατιών, που τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί στο νησί.

Από τις 6 έως τις 28 Οκτωβρίου, ο Δήμος Άνδρου συνδιοργανώνει μαζί με το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου, που είναι σχεδιαστής και συντονιστής των δράσεων «Andros Routes», καθώς και με την ΠΝΑ το 1ο Φεστιβάλ Πεζοπορίας στην Άνδρο, με την υποστήριξη πολιτιστικών συλλόγων, φορέων και κατοίκων της Άνδρου. Παράλληλα, από 12 έως 14 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών στο Δημοτικό Θέατρο Χώρας Άνδρου, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει η επαναπιστοποίηση των πεζοπορικών διαδρομών της Άνδρου για άλλα τρία χρόνια.

Από το Δήμο Άνδρου υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο μονοπατιών της Άνδρου, που αποτελεί έναν ανεκτίμητο θησαυρό για τους κατοίκους του, αναβίωσε, σηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και έλαβε την έγκριτη Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση «Leading Quality Trails-Best of Europe», φτάνοντας τα 170 χλμ. μοναδικών διαδρομών που αναδεικνύουν τον φυσικό πλούτο και το αρχέγονο τοπίο της Άνδρου.

Διατηρεί την παράδοση, προάγει τον πολιτισμό”

Μέσα από σχετική ανακοίνωσή του, ο Δήμος Άνδρου τονίζει, πως “το 1ο Φεστιβάλ Πεζοπορίας αποτελεί μια γιορτή «εξερεύνησης με τα πόδια», στη μοναδική φύση της Άνδρου. Πρόκειται για 23 ημέρες πεζοπορίας στα υπέροχα φυσικά τοπία, στα γραφικά χωριά της Άνδρου και σε σημαντικά μνημεία. Περιλαμβάνει πανηγύρια, μουσική, παιχνίδια, πολιτιστικές δράσεις, γνωριμία με τα τοπικά ήθη και έθιμα και τις τοπικές γεύσεις, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους κάθε περιοχής”.

Παράλληλα επισημαίνεται, ότι “η «Άνδρος με τα πόδια» είναι ένα διαφορετικό φεστιβάλ για τους ανθρώπους και για τη φύση, που διατηρεί ζωντανή την παράδοση και την ιστορία της Άνδρου, που προάγει τον πολιτισμό και τον τουρισμό του τόπου μας”, με το Δήμο να καλεί τους πολίτες και επισκέπτες του νησιού, να αγκαλιάσουν και να συμμετέχουν στις απολαυστικές δράσεις κατά μήκος του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών.

“Ο Δήμος Άνδρου έχει ζητήσει τη συνεργασία και τη συνδρομή των τοπικών αρχών, των πολιτιστικών συλλόγων, φορέων και κατοίκων των περιοχών, τις οποίες θα διασχίσουν Ανδριώτες και επισκέπτες περιπατητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλούμαστε να διευκολύνουμε και να βοηθήσουμε την προετοιμασία και την επισταμένη καθαριότητα των σημείων διέλευσης των συμμετεχόντων, με τη συνδρομή των υπαλλήλων καθαριότητας και σε συνεργασία με τους κατά περιοχή υπεύθυνους Αντιδημάρχους”, αναφέρεται, ενώ γίνεται παραπομπή και στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ, για περαιτέρω πληροφορίες, όπως το αναλυτικό πρόγραμμα και τα σημεία πεζοπορικών διαδρομών και εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

Τέλος, ο Δήμος απευθύνει κάλεσμα, σημειώνοντας, πως “ας είμαστε, λοιπόν, όλοι αρωγοί και υποστηρικτές αυτής της σημαντικής διοργάνωσης για το νησί μας που θα αποφέρει και την εκ νέου Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση του δικτύου μονοπατιών της Άνδρου”.

Για την κληρονομιά, τους ανθρώπους της Άνδρου, τους επιχειρηματίες

Από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ διευκρινίζεται, πως “το Andros on Foot Festival, είναι μια γιορτή εξερεύνησης της μοναδικής ομορφιάς της Άνδρου με τα πόδια, απευθύνεται τόσο στους ανθρώπους της Άνδρου όσο και στους επισκέπτες περιπατητές από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Περιλαμβάνει απολαυστικές δράσεις κατά μήκος του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών με τη συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού και σημαντικές διευκολύνσεις και κίνητρα συμμετοχής στους κατοίκους και επισκέπτες”, ενώ τονίζεται, ότι “ουσιαστικοί συνδιοργανωτές του Andros on Foot Festival οι άνθρωποι των πολιτιστικών συλλόγων αλλά και κάτοικοι των χωριών της Άνδρου στα οποία το Φεστιβάλ θα μας ταξιδέψει”.

Όπως εξηγούν οι διοργανωτές, “τo Andros on Foot Festival είναι ο τρόπος μας να γιορτάσουμε μαζί τη πολύτιμη κληρονομιά, τη μακρά ιστορία της Άνδρου που αποτυπώθηκε στο τοπίο της, αντιλαμβανόμενοι πως όλα συνέβησαν γύρω από τα μονοπάτια”, ενώ παράλληλα, “είναι ο τρόπος μας να γιορτάσουμε τους πολύτιμους ανθρώπους εκείνους που επιλέγουν να κατοικούν στα χωριά της Άνδρου συντηρώντας με τη παρουσία τους την ομορφιά που μας περιβάλλει, τους ανθρώπους των πολιτιστικών συλλόγων, τους τοπικούς παραγωγούς των εξαιρετικών διατροφικών αγαθών που το νησί διαθέτει, τα φρούτα, τα κηπευτικά, το λάδι, το κρασί και το ρακί, τα τυριά, το εξαιρετικής ποιότητας κρέας, πρώτες ύλες πιάτων και γεύσεων και γεύσεις που μας ταξιδεύουν πίσω σε κουζίνες και γεύσεις αρχέγονες”.

Ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι ξεκαθαρίζουν, ότι “οι άνθρωποι αυτοί θα είναι μαζί μας να πλαισιώσουν με τις γεύσεις τους τις περπατησιές μας καθώς εξερευνούμε τα ενδότερα της Άνδρου”.

Ωστόσο, το φεστιβάλ, αφιερώνεται επίσης και στους της Άνδρου, τους επισκέπτες, αλλά και τις επιχειρήσεις. “Μια γιορτή εξερεύνησης για καθέναν, κάτοικο ή επισκέπτη, μικρής και μεγάλης ηλικίας που θέλει να δει την άλλη Άνδρο, τη κρυφή, την ιδιαίτερη… Μια εποχή που οι άνθρωποι του νησιού ηρεμούν από τη καλοκαιρινή πίεση και μπορούν να απολαύσουν. Μια εποχή ήρεμη και γλυκιά όπου κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την Άνδρο στηρίζοντας τις επιχειρήσεις του νησιού να παραμείνουν ανοικτές τον ήσυχο Οκτώβριο”.

2η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών

Το τριήμερο Παρασκευή 12 έως Κυριακή 14 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Άνδρο και η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών, η οποία στόχο έχει τη δικτύωση φορέων που θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού στην Ελλάδα, με γνώμονα τη διάχυση ωφελειών και τη βιωσιμότητα των περιοχών της Ελληνικής υπαίθρου. Απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με τη συντήρηση μονοπατιών και τον πεζοπορικό τουρισμό, ιδιώτες, επαγγελματίες, εθελοντές, συλλογικότητες αλλά και φορείς και θεσμούς της Διοίκησης.

Τη συνάντηση θα πλαισιώσουν με παρουσιάσεις τους διακεκριμένοι νομικοί, εκπρόσωποι της Κεντρικής, Περιφερειακής & Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ειδικοί σε θέματα πεζοπορίας από την Ευρώπη.

Ετικέτες: