Το προπονητήριο στα Πευκάκια μετά και τις τελικές υπογραφές αναμένεται να αλλάξει μορφή

Ο κλασσικός αθλητισμός θα αποκτήσει το δικό του… σπίτι

  • Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου, 2019 - 06:11
  • /   Eνημέρωση: 4 Φεβ. 2019 - 15:01
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Η Σύρος και γενικά ο κλασσικός αθλητισμός θα αποκτήσεις το δικό του… σπίτι. Το στάδιο – προπονητήριο των Πευκακίδων μετά και την τελική υπογραφή από τον Υφυπουργό αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη θα αλλάξει μορφή. Από έναν εγκαταλειμμένο κι ακατάλληλο χώρο, το προπονητήριο των Πευκακίων θα μετατραπεί σύμφωνα με τη μελέτη και τα έργα βελτίωσης, σε έναν σύγχρονο κι άκρως λειτουργικό χώρο. Οι αθλητές του κλασσικού αθλητισμού θα μπορούν να δουλέψουν και να προπονηθούν σε ένα χωρίς προβλήματα και μέσα από την προσπάθεια αυτή ίσως να βγουν και νένα ταλέντα. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είχε παράδοση στον κλασσικό αθλητισμό, αφού αρκετοί αθλητές είχαν καταφέρει να διακριθούν τόσο σε Εθνικό όσο και Βαλκανικό επίπεδο.

Εν αναμονή της δημοπράτησης του έργου

Οι υπογραφές από τον Υφυπουργό Αθλητισμού και τον Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης έχουν… πέσει. Πλέον αναμένεται η δημοπράτηση του έργου, ώστε να βρεθεί ο ανάδοχος ο οποίος θα προχωρήσει στην υλοποίηση του. Αυτό σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου κ. Μαραγκού, αλλά και του προέδρου της επιτροπής αθλητισμού κ. Πρίντεζη δεν θα αργήσει να συμβεί, αφού οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Μάλιστα υπάρχει και μία αισιόδοξη πρόβλεψη που μιλά πως μέσα στον Απρίλιο τα έργα θα έχουν ξεκινήσει. Τώρα όσον αφορά τον προϋπολογισμό του έργου ανέρχεται στα 765.000€ και θα καλυφθούν από τον Δήμο Σύρου –Ερμούπολης και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Θα αναβαθμιστεί το αθλητικό κέντρο

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας των έργων για το προπονητήριο στα Πευκάκια σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ακολουθεί η Β’ κλειστή αίθουσα του αθλητικού κέντρου. Μία μελέτη σύμφωνα με τα όσα μας ειπώθηκαν έρημη κι έτοιμη να υλοποιηθεί. Βέβαια θα πρέπει για να προχωρήσει κι αυτό το έργο να υπογραφθεί η σύμβαση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης, όπως μας τόνισε τόσο ο κ. Μαραγκός όσο και ο κ. Πρίντεζης μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Φιλόδημο 2» για την επισκευή και συντήρησης της Α’ αίθουσας του κλειστού του αθλητικού κέντρου. Αυτό για να συμβεί θα πρέπει να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβουλίο και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία. Μία εξέλιξη άκρως θετική για τους αθλητές, μικρούς και μεγάλους, αφού θα μπορούν μετά και την ολοκλήρωση των έργων να προπονούνται κάτω από καλύτερες συνθήκες. Μάλιστα τα προβλήματα στην Α’ κλειστή αίθουσα είναι μεγάλα και εκεί θα πρέπει να γίνουν άμεσα τα έργα βελτίωσης του χώρου, αφού σε κάθε βροχόπτωση τη αίθουσα μετατρέπετε σε… πισίνα.  

«Αναβαθμίζουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου»

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για την υπογραφή της συμφωνίας για τα έργα επισκευής του προπονητηρίου στα Πευκάκια.

Ο κ. Μαραγκόςλίγες ώρες μετά τις υπογραφές από τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη είπε: «ένας πολύς μεγάλος στόχος της Δημοτικής αρχής επιτυγχάνετε. Έπειτα από μία μεγάλη προσπάθεια δύο ετών είχαμε αίσιος τέλος, μετά και τις υπογραφές της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και του Υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού για το Δημοτικό στάδιο των Πευκακίων. Θα δημιουργηθεί ένας πυρήνας αθλητισμού στο κέντρο της Ερμούπολης και θα αφορά όλο το νησί. Μετά τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν το προπονητήριο στα Πευκάκια θα πάρει ουσιαστικά μία άλλη μορφή, αφού θα είναι Ολυμπιακών προδιαγραφών και δεν θα αφορά μόνο την αθλούμενη νεολαία της Σύρου, αλλά και ανθρώπους κάθε ηλικίας, καθώς κι επίσης τον αθλητισμό των Κυκλάδων, αφού στον συγκεκριμένο χώρο θα μπορούν να φιλοξενηθούν διάφοροι αγώνες και μίτινγκ. Η θετική εξέλιξη αποτελεί ακόμη έναν κρίκο στην αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών του νησιού μας την οποία πραγματοποιούμαι με συγκεκριμένο σχέδιο και πλάνο. Όπως είναι γνωστό εδώ και μερικές εβδομάδες ολοκληρώθηκε και παραλήφθηκε το γήπεδο ποδοσφαίρου το οποίο έχουμε παραχωρήσει με χρησηδάνειο στην ΕΠΣ Κυκλάδων. Πλέον ξεκινά η αναβάθμιση με την ολοκληρωτική ανακατασκευή του δημοτικού σταδίου των Πευκακίων και τις επόμενες ημέρες αναμένουμε την έγκριση χρηματοδότησης από την εγκύκλιο 10 του Υπουργείου Εσωτερικών για την επισκευή και την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας της Β’ κλειστής αίθουσας του αθλητικού κέντρου. Είναι ένα ώριμο έργο, με μελέτες και εγκρίσεις τις οποίες τις έχουμε υποβάλει με σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών και αναμένουμε την έγκριση της χρηματοδότησης ύψους 295.000€. Παράλληλα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, μετά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα υποβάλουμε αίτημα χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Φιλόδημο 2» για την επισκευή και συντήρησης της Α’ αίθουσας του κλειστού του αθλητικού κέντρου. Δεν μιλάμε με… λόγια, ούτε με ευχολόγια, αλλά με πράξεις κι αποτελέσματα. Η Δημοτική Αρχή με ένα συγκροτημένο πλάνο προχωρά στην βελτίωση όλων των αθλητικών χώρων του νησιού, στις οποίες όπως είναι γνωστό οι εγκαταστάσεις αυτές είναι γερασμένες, προβληματικές και σε πολλές περιπτώσεις η χρηστικές. Αυτό συμβαίνει σε μία δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία της χώρας μας. Από την πλευρά μας προχωράμε με σχέδιο, πλάνο, γνώση των διαδικασιών και κυρίως με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα, όπως εκ του αποτελέσματος μπορεί κάποιος να διαπιστώσει. Αναβαθμίζουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις και θα τις παραδώσουμε έτοιμες προς χρήση στην νεολαία και τους δημότες του νησιού μας».

Στη συνέχεια ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε στο πότε περίπου θα ξεκινήσουν τα έργα στον αθλητικό χώρο στα Πευκάκια.

«Ο διαγωνισμός βγαίνει στις επόμενες ημέρες στο αέρα, δημοσιεύεται. Το έργο είναι ύψους 765.000€ και θα πρέπει να σημειώσω εδώ πως είναι με συγχρηματοδότηση από κοινού του Δήμου και του Υφυπουργείου αθλητισμού. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Βασιλειάδη ο οποίος από την αρχή έδειξε πολύ… ζεστός για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου χώρου, καθώς δεν είναι δυνατόν η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια να μην έχει εγκατάσταση στίβου. Οφείλαμε με άμεσες και καίριες παρεμβάσεις και κυρίως με πράξεις αυτό το δεδομένο να το αλλάξουμε».

«Τα Πευκάκια θα δώσουν… ζωή στον κλασσικό αθλητισμό»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Σύρου Τάκης Παπουτσάς μετά την θετική εξέλιξη και υπογραφή της συμφωνίας για την επισκευή του αθλητικού χώρου στα Πευκάκια δήλωσε ικανοποιημένος και αισιόδοξος για το δρομικό κομμάτι του νησιού. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνονται έργα βελτίωσης. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το στάδιο – προπονήτριο  στα Πευκάκια που εδώ και πολλά χρόνια ήταν χαρακτηρισμένο ακατάλληλο και ο χώρος είχε μετατραπεί σε έναν… σκουπιδότοπο. Θέλω να σημειώσω εδώ πως στο ξεκίνημα των συζητήσεων είχαμε παρευρεθεί κι εμείς μαζί με τον Δήμο στο Υφυπουργείο αθλητισμού και είχαμε μιλήσει με τον κ. Βαλισειάδη. Θέλω να των ευχαριστώ για την θετική εξέλιξη αυτήν, αλλά και τον Δήμο για την προσπάθεια που κατέβαλε. Είναι άδικο η Σύρος η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να μην έχει χώρο για τους αθλητές του κλασσικού αθλητισμού. Η βελτίωση του χώρου στα Πευκάκια είναι μία αρχή, αφού θα μας δώσει την ευκαιρία να ενεργοποιηθεί το κομμάτι του κλασσικού αθλητισμού και να μας αναγνωρίσει και ο ΣΕΓΑΣ. Από εκεί και πέρα έχουμε πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στον συγκεκριμένο χώρο. Εύχομαι τα έργα να προχωρήσουν άμεσα και οι αθλητές να μπορούν να προπονηθούν σε έναν ασφαλή χώρο».

«Το σημαντικότερο έργο των τελευταίων 30 ετών»

Ο πρόεδρος της επιτροπής αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Γουλιέλμος Πρίντεζης μίλησε με τη σειρά του για την υπογραφή της σύμβασης με το Υφυπουργείο Αθλητισμού για την επισκευή του προπονητηρίου στα Πευκάκια.

«Πριν φτάσουμε στην τελική συμφωνία θα πρέπει να σημειώσω στο σημείο αυτό πως όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χώρο, όταν βρεθήκαμε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μαζί με τους δρομείς, τους βουλευτές και τον Δήμαρχο για να συζητήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα με τον κ. Βασιλειάδη. Επίσης ήταν και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Βακόνδιο, όπου και παραδώσαμε την μελέτη στον κ. Βασιλειάδη. Έτσι, μετά την ωρίμανση του έργου φτάσαμε στις υπογραφές από πλευράς Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και τα Πευκάκια πλέον θα αλλάξουν… μορφή. Από ένα ακατάλληλο στάδιο, θα γίνει λειτουργικό και σύγχρονο.  Πιστεύω πως οι αθλητές κλασσικού αθλητισμού θα έχουν τον δικό τους χώρου, θα μπορούν να προπονηθούν κάτω από τις καλύτερες συνθήκες και μέσα από εκεί να βγουν οι αυριανοί πρωταθλητές», αυτά είπε αρχικά ο κ. Πρίντεζης για να συνεχίσει αναφερόμενος στα επόμενα βήματα και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. «Αρχικά θα πρέπει να δημοπρατηθεί το έργο ώστε να βρεθεί ο ανάδοχος ο οποίος θα αναλάβει την επισκευή του σταδίου των Πευκακίων. Είμαστε στο τελικό στάδιο και πιστεύω πως δεν θα αργήσει για να ξεκινήσουν τα έργα. Με την ολοκλήρωση των έργων θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή, καθώς ο χώρος αυτός θα αλλάξει μορφή».  

Για το πόσο σημαντικό είναι το έργο αυτό ο κ. Πρίντεζη είπε: «Θεωρώ πως είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων 30 ετών στη Σύρο. Είχαν γίνει άστοχες παρεμβάσεις με χωρίς καμία ουσιαστική βελτίωση. Πλέον μιλάμε για ένα άρτιο έργο το οποίο θα περιλαμβάνει βελτιώσεις σε όλους τους χώρους, θα φύγει το κουρασάν και τα τοποθετηθεί ταρτάν. Οι προβολείς θα είναι LED και θα υπάρχουν αποδυτήρια ΑΜΕΑ. Γενικά θα γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε ο χώρος αυτός να είναι λειτουργικός από όλους. Θα πρέπει πριν ξεκινήσουν τα έργα να κρατήσουμε κάποιες φωτογραφίες και να βγάλουμε ξανά όταν θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις. Μόνο έτσι θα καταλάβουμε πως ήταν και πως έγινε. Είναι τραγικό η Σύρος να μην έχει αθλητές και σωματείο κλασσικό αθλητισμού. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα έχει ολοκληρωθεί το έργο στο γήπεδο ποδοσφαίρου και έχει παραδοθεί σε χρήση. Προχωρήσαμε το στάδιο – προπονητήριο στα Πευκάκια και συνεχίζουμε την προσπάθεια και τις κλειστές αίθουσες του αθλητικού κέντρου».