Με επιτυχία στέφθηκε το Folegandros Sunset Trail

  • Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2019 - 06:12
Cyclades Trail Cup 2019 – Photo credits: George Constantinou

Ολοκληρώθηκε ο 2ος ορεινός αγώνας τρεξίματος που διεξήχθη στο νησί της Φολεγάνδρου και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στα παραδοσιακά μονοπάτια του νησιού, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παράλληλα πολιτιστικά, μουσικά και γαστρονομικά δρώμενα.

Την διοργάνωση της εκδήλωσης “Folegandros Sunset Trail” ανέλαβε η επιχείρηση «Αναβαθμίδες IKE», διοργανώτρια αρχή του Cyclades Trail Cup. Συν-διοργανωτής του αγώνα, ήταν ο Δήμος Φολεγάνδρου, σηματοδοτώντας έτσι την συνέχιση μιας στενής συνεργασίας, η οποία συνδέει το Cyclades Trail Cup με τον θεσμικό φορέα της Φολεγάνδρου και βασίζεται σε κοινές επιδιώξεις, αντιλήψεις, στρατηγικές και πεποιθήσεις πάνω σε μια σειρά ζητημάτων υγείας, αθλητισμού, πολιτισμού τεχνών και κοινωνίας.

Τεχνική ενημέρωση και αμέσως μετά αγώνας

Ο αγώνας της Φολεγάνδρου, συμμετέχει στο Cyclades Trail Cup 2019, μια σειρά αγώνων ορεινού τρεξίματος που έχει ως στόχο την ανάδειξη των Κυκλάδων και των νησιών τους σε προορισμό εναλλακτικού, πολιτιστικού και αθλητικού τουρισμού. Το 2019 και για 4η συνεχόμενη χρονιά, το Cyclades Trail Cup παρουσιάζει μια νέα σειρά εκδηλώσεων σε εναλλακτικούς προορισμούς με πρωτότυπες αθλητικές διαδρομές και με έντονες πολιτιστικές εμπειρίες! Το Πρωτάθλημα του 2019 θα διεξαχθεί με 5 αγώνες σε 5 νησιά. Την Κέα, την Φολέγανδρο, την Άνδρο, την Κύθνο και την Τήνο.

Για τις μετακινήσεις των αθλητών και επισκεπτών από τον Πειραιά προς το νησί της Φολεγάνδρου, η ακτοπλοϊκή εταιρία GOLDEN STAR FERRIES παραχώρησε έκπτωση για τα εισιτήρια, μερίμνησε για την μεταφορά της ομάδας διάσωσης και του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και διαφήμισε την εκδήλωση και το νησί της Φολεγάνδρου γενικότερα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τη διαμονή, διατροφή και μετακίνηση των αθλητών ανέλαβαν με μειωμένο κόστος ή δωρεάν αρκετές επιχειρήσεις της Φολεγάνδρου.

Μιας και ο αγώνας της Φολεγάνδρου ήταν απογευματινός και η εκκίνηση του σε άλλο σημείο του νησιού, η Τεχνική ενημέρωση του αγώνα έγινε το απόγευμα, στην αίθουσα Δημοτικών συμβουλίων του Δήμου Φολεγάνδρου. Προβλήθηκαν οδηγίες που αφορούσαν κυρίως τους νέους και αρχάριους δρομείς αλλά ενημέρωναν επίσης τους έμπειρους αθλητές για τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου αγώνα.

Με τη λήξη της τεχνικής ενημέρωσης και πίσω από το κτίριο του Δημαρχείου έγινε η επιβίβαση στο πούλμαν της διοργάνωσης για την μεταφορά των αθλητών στο σημείο εκκίνησης, τον οικισμό Ταξιάρχη στην Άνω Μεριά του νησιού. Οι αθλητές είχαν λίγο χρόνο για ζέσταμα και όταν το ρολόι έδειξε 18:39 δόθηκε η εκκίνηση! Οι αθλητές για τα πρώτα 400 μέτρα κινήθηκαν πάνω στο οδικό δίκτυο με βορειοδυτική κατεύθυνση, μέχρι το σημείο εισόδου σε παραδοσιακό καλντερίμι. Από εκεί κατηφόρισαν προς την παραλία “Λιβαδάκι” και ακολουθώντας την νότια ακτογραμμή του νησιού ξεκίνησαν τον δρόμο της επιστροφής τους, στην Χώρα. Η διαδρομή των 10χλμ περνούσε από 5 παράλιες του νησιού, το Λιβαδάκι, τον Άγιο Νικόλαο, τον Γαλιφό, την Αγκάλη και τα Φηρά. Από την τελευταία παραλία ξεκινούσε η ανηφόρα με κατάληξη τον οικισμό της Χώρας όπου οι αθλητές είχαν την ευκαιρία να τρέξουν ανάμεσα από, γεμάτες κόσμο, πλατείες και σοκάκια της, για να καταλήξουν τελικά στην περίφημη πλατεία της Πούντας.

Αν και η διαδρομή ήταν μόλις 10χλμ, δυσκόλεψε αρκετά τους αθλητές με το πετρώδες υπέδαφος της και τις απότομες υψομετρικές εναλλαγές. Οι τρεις σταθμοί ανεφοδιασμού που τοποθετήθηκαν, ξεκινώντας από το 4,5χλμ, προσέφεραν μια ποικιλία προϊόντων.

Οι πρωταθλητές του 2019

Οι δηλώσεις συμμετοχής στα αγωνίσματα του Folegandros Sunset Trail έφτασαν τις 82, με αθλητές από πολλά νησιά των Κυκλάδων όπως την Άνδρο, Σίφνο, Μήλο, Σύρο, την Σαντορίνη, την Τήνο και από χώρες όπως την Ιταλία, την Αγγλία, την Ουκρανία, την Ινδία και την Αμερική! Το Σάββατο 22 Ιουνίου εκίνησαν 31 αθλητές.

Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Σαντορινιός αθλητής Δρόσος Στυλιανός με χρόνο τερματισμού στη 1 ώρα και 10 λεπτά (1:10:00)! Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο αθλητής από την Λιβαδειά, Μανιώτης Γεώργιος με χρόνο 1:14:00. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Σαραγάς Δημήτριος με χρόνο 1:17:00.

Η Καντά Βασιλική τερμάτισε πρώτη στις γυναίκες με χρόνο 1 ώρα και 33 λεπτά ενώ στην δεύτερη θέση ήρθε η Κριθαρούλα Άννα με χρόνο 1 ώρα και 58 λεπτά και στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε η Ζαφείρα Γεωργία με χρόνο 2 ώρες και 01 λεπτό.

Η ειδική κατηγορία βράβευσης αθλητών με καταγωγή την Φολέγανδρο, ανέδειξε τους Πρωταθλητές του 2019. Πρώτη Φολεγανδρίτισα αναδεικνύεται η Μελίση Παρασκευή με χρόνο 2 ώρες και 25 λεπτά και πρώτος Φολεγανδρίτης αναδεικνύεται ο Αντώνης Γκιούρης με 1 ώρα και 25 λεπτά.

Με το Cyclades Trail Cup Point System, το αγώνισμα Folegandros Sunset Trail 10km προσέφερε 43 πόντους.

Μετά τον αγώνα... διακοπές!

Όλοι οι αθλητές έλαβαν μοναδικό αναμνηστικό μετάλλιο και οι νικητές του αγώνα, επιβραβεύτηκαν με ιδιαίτερα έπαθλα “κούπες” σχεδιασμένα μόνο για τον συγκεκριμένο αγώνα και με την πινελιά του ξυλουργείου του Γίγαντα . Όλοι οι αθλητές έλαβαν δώρο ζυμαρικά από την εταιρία ΗΛΙΟΣ ενώ οι νικητές του αγώνα επιβραβεύτηκαν με ιδιαίτερο δώρο ζυμαρικών επιλογών και ένα δώρο από την εταιρία 1mation, δωροθέτη του Cyclades Trail Cup.

Με τη λήξη του αγώνα, όλοι οι συμμετέχοντες ήταν καλεσμένοι στο εστιατόριο Αγκάλη στην ομώνυμη παραλία του νησιού, όπου ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική, δωρεάν φαγητό και ποτό, προσφορά του Δήμου Φολεγάνδρου.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου, αθλητές και εθελοντές αναχώρησαν δωρεάν από το λιμάνι της Φολεγάνδρου, προσφορά του Stella express lll, με προορισμό την διάσημη παράλια Κάτεργο όπου απόλαυσαν το μπάνιο τους!

Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία και θα επαναληφθεί το 2020. Το Cyclades Trail Cup 2019 συνεχίζεται τον Σεπτέμβριο με την Άνδρο, με τις δηλώσεις συμμετοχής να έχουν ήδη ξεκινήσει.