Η Μύκονος κατέθεσε στην ΕΠΣ Κυκλάδων τις προτάσεις της για την επόμενη αγωνιστική περίοδο και αφορά τα τμήματα υποδομής

Πλάνο με πιο ελκυστικά πρωταθλήματα

Οι ομάδες των Κυκλάδων σιγά – σιγά και η μία μετά την άλλη στέλνουν τις δικές τους προτάσεις στα γραφεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων, ενόψει της επερχόμενης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του καλοκαιριού. Τα σωματεία των Κυκλάδων εκτός από τις προτάσεις που κάνουν για το πρωτάθλημα των ανδρών, παράλληλα κάνουν και τον δικό τους… σχεδιασμό για τα πρωταθλήματα υποδομών, όπου η χρονιά που έκλεισε υπήρξαν αρκετές αλλαγές, με την Ένωση να προσαρμόζει τα πρωταθλήματά της με αυτά των Μικτών κατηγοριών.

Με την ανάληψη των ηνίων της ΕΠΣ Κυκλάδων μετά τις εκλογές του 2015, από τα πρωταθλήματα Παίδων και Εφήβων μπήκαμε στην εποχή των κατηγοριών που μοιραζόταν σε περισσότερες ηλικιακές κατηγορίες.

Τώρα το σύστημα αυτό όχι μόνο θεωρείται πετυχημένο ως ιδέα, αλλά και στην πράξη είδαμε τα παιχνίδι να αποδίδουν καλύτερα, αλλά και να αποκτούν περισσότερες αγωνιστικές εμπειρίες.  Επίσης, πλέον τα πρωταθλήματα της Ένωσης ιδιαίτερα σ’ αυτά των υποδομών έχουν εναρμονιστεί με αυτά που ισχύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κάποια προβλήματα που υπήρξαν στην διεξαγωγή των αγώνων λόγω της δύσκολης ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νησιών, φέρνουν τις ομάδες να αναζητούν λύσεις προκειμένου να διορθωθούν και τα πρωταθλήματα αυτά να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά, αλλά και πιο ελκύστηκα.

Στο πλαίσιο αυτής της αναβάθμισης και με τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Κυκλάδων να είναι προ των πυλών, ο υπεύθυνος ακαδημιών του ΑΟ Μυκόνου, Μάκης Πούλος κατέθεσε την πρόταση των Μυκονιατών για τα πρωταθλήματα της επόμενης χρονιάς.

 Το πλάνο αυτό κινείται πάνω σε τέσσερις (4) βασικούς άξονες που έχουν ως εξής:

1)  περισσότερα παιχνίδια με την καθιέρωση 4 γύρων

2) Final Four με τα έξοδα να καλύπτονται από την ΕΠΣΚ και την τοπική αυτοδιοίκηση, με ταυτόχρονη επαναφορά της διεξαγωγής Μικρού Τελικού, που θα αποτελέσει έναν επιπλέον αγώνα με έπαθλο.

3) Ηλικιακές αναπροσαρμογές στις κατηγορίες με δικαίωμα συμμετοχής τριών (3) από την μεγαλύτερη στη μικρότερη ηλικιακά κατηγορία.

4) Καθιέρωση μπλε κάρτας σε παίκτες, προπονητές και ομάδες.

Προτάσεις για την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων από τον ΑΟ Μυκόνου

 Για το πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας έχουμε να προτείνουμε την

αύξηση των ομάδων σε 12 έτσι να γίνονται περισσότεροι αγώνες και να παραμείνει να είναι ένας ο όμιλος της Α’ Κατηγορίας 

Για τα πρωτάθλημα υποδομών έχουμε να προτείνουμε τα εξής

Α. Περισσότεροι αγώνες σε όλα τα πρωταθλήματα για καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών και απόκτηση περισσοτέρων εμπειριών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση των γύρων στους ομίλους. Η κάθε ομάδα δηλαδή να παίζει 4 φορές με κάθε αντίπαλο και όχι 2 όπως ισχύει τώρα. 

Β.  Να επιτραπεί η συμμετοχή 3 ποδοσφαιριστών μεγαλύτερης ηλικίας σε κάθε πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα

- Κ18 (2000 – 2001)-> 3 Ποδοσφαιριστές του 1999

- Κ16 (2002 – 2003)-> 3 Ποδοσφαιριστές του 2001

- Κ14 (2004 – 2005)-> 3 Ποδοσφαιριστές του 2003

- Κ12 (2006 – 2007)-> 3 Ποδοσφαιριστές του 2005 Ο λόγος που το προτείνουμε αυτό είναι γιατί πολλές ομάδες δεν έχουν πληθώρα ποδοσφαιριστών μια ηλικίας. Ετσι αποφεύγονται πλαστογραφίες και παρατυπίες

Γ.  Να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής των Φάιναλ Φορ. Να γίνει όπως ήταν παλιά που και οι τέσσερις ομάδες έμεναν σε ένα νησί δύο μέρες. Τη μία μέρα να γίνονται οι ημιτελικοί και την άλλη οι τελικοί (μικρός και μεγάλος τελικός) και βραβεύονται όλες οι ομάδες για τη συμμετοχή τους.  Περισσότεροι αγώνες έτσι και μεγαλύτερο κίνητρο για τους ποδοσφαιριστές. Τα έξοδα να καλύπτονται από τη Περιφέρεια και την ΕΠΣ Κυκλάδων και όχι από τις ομάδες. Διαφορετικά να μην γίνονται final Four και να παίζουν κατευθείαν οι πρώτοι τελικό ή μπαράζ τελικού με μίνι βαθμολογία σε ουδέτερη έδρα την ίδια μέρα

Δ. Το πρωτάθλημα Κ10 αν διεξαχθεί να μην έχει τη τυπική μορφή πρωταθλήματος. Να είναι σαν διήμερο - τριήμερο τουρνουά σε κάθε νησί όπου θα γίνονται πολλοί αγώνες. Κάτι παρόμοιο με το Youth League που διοργανώσατε τη σεζόν 2015 – 2016.

Ε. Να καθιερωθεί η Μπλε Κάρτα Fair Play. Να επιβραβεύονται από κάθε όμιλο ή πρωτάθλημα υποδομών οι κορυφαίοι παίκτες, προπονητές, ομάδες που τήρησαν το fair play χωρίς ωστόσο να έχει κάποιο βαθμολογικό όφελος η επιβράβευση αυτή.