Ο ΑΠΑΣ Τα Φανάρια επικράτησε στον τρίτο τελικό του Πανναξιακού με 70-79 και αναδείχθηκε πρωταθλητής Κυκλάδων

Ο Τέταρτος και πιο… γλυκός τίτλος

Ο ΑΠΑΣ Τα Φανάρια επικράτησε στον τελικό των… τελικών του Πανναξιακού και με συνολικές 2-1 νίκες κατάκτησε το πρωτάθλημα Κυκλάδων στην κατηγορία των Ανδρών. Η ομάδα της Απειράνθου θα εκπροσωπήσει τον Νομό μας στα μπαράζ ανόδου για την Γ’ Εθνική κατηγορία.

Το συγκρότημα του κ. Ονάσογλου… κόντρα σε όλα τα εις βάρος του προγνωστικά αναδείχθηκε πρωταθλητής Κυκλάδων, καθώς πρώτα χρειάστηκε να σπάσει δύο φορές την έδρα του Α.Ο. Μυκόνου.

Αρχικά ο τίτλος αυτός για τα Φανάρια είναι ο Νούμερο… τέσσερα (2012, 2014, 2017, 2018) και δεύτερος συνεχόμενος.

Πάμε όμως να δούμε τι έγινε και τα Φανάρια κατάφεραν να φτάσουν έως το τέλος της διαδρομής και να κατακτήσουν τον δεύτερο συνεχή τίτλο.

Αρχικά όπως αναφέρουμε παραπάνω έπαιξε με μειονέκτημα έδρας απέναντι στον Α.Ο. Μυκόνου. Η ομάδα του κ. Ονάσογλου (με τον πρώτο προπονητή κ. Μάμμο να είναι στην εξέδρα λόγω τιμωρίας) «έσπασε» δύο φορές την έδρα του Α.Ο. Μυκόνου και έφτασε στον τελικό, εκεί όπου θα αντιμετώπιζε τον μεγάλο του… αντίπαλο.

Ο πρωταθλητής μετά τις αλλαγές στη διαδικασία του πρωταθλήματος θα κρίνονταν στις 2 (δύο) νίκες.

Το πρώτο ματς κατέληξε εύκολα στον Πανναξιακό και μάλιστα μετά το βαρύ 81-59, τα πάντα έδειχναν πως η ομάδα της… πόλης του νησιού της Νάξου θα έφτανε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτό γιατί ιδιαίτερα στο πρώτο παιχνίδι, η ομάδα της Απειράνθου έδειχνε να μην μπορεί να κοντράρει και να… παίξει τον Πανναξιακό.

Τα πάντα όμως άλλαξαν από τα μέσα του δευτέρου αγώνα κι όταν τα Φανάρια βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 18 πόντους πίσω (26-44). Το συγκρότημα του κ. Ονάσογλου ξεκίνησε την… αντεπίθεση, ανέτρεψε αρχικά την εις βάρος της κατάσταση και έφτασε στο 1-1, στέλνοντας τη σειρά σε τρίτο παιχνίδι.

Το ΔΑΚ Νάξου γεμάτο από κόσμο, αφού κανείς από τους φίλους του αθλήματος δεν ήθελε να χάσει τη μεγάλη… μονομαχία.

Το τρίτο ματς ήταν… ντέρμπι. Κανείς δεν μπορούσε να χρήσει φαβορί, αφού και οι δύο ομάδες ξεκινούσαν πλέον από την ίδια αφετηρία. Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι δύο ομάδες είχαν ισορροπία στο παιχνίδι τους, αφού όσες φορές και αν ξέφευγε η μία από την άλλη, υπήρχε ο τρόπο να πλησιάσουν και πάλι στο σκορ.

Το αγωνιστικό μέρος του τελικού

Ο Πανναξιακός μπήκε δυνατά το ματς και κατάφερε να πάρει… κεφάλι στο σκορ χάρη στην ευστοχία του Πολίτη με 7-0. Τα Φανάρια στη συνέχεια αντέδρασαν με τον Νίκο Χάρο να είναι μεγάλος πρωταγωνιστής, αλλά και με συμπαραστάτη τον Μιχάλη Κάβουρα, έκαναν σερί 0-14 και προηγήθηκαν με 16-19, λίγο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδο. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι πήγαν στους πάγκους στο τέλος της περιόδου με οριακό προβάδισμα δύο πόντων 20-22. Τίποτα δεν άλλαξε στο δεύτερο δεκάλεπτο καθώς οι ομάδες ήταν σε σχετική ισορροπία, με τα Φανάρια να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το +6 (40-46).

Η ομάδα της Απειράνθου ξεκίνησε καλύτερο το τρίτο δεκάλεπτο και μάλιστα κατάφερε να φέρει τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (49-59), όμως σε εκείνο το σημείο να αντιδρά ο Πανναξιακό και με αντεπίθεση διαρκείας, έκαναν σερί 12-0 και πέρασαν μπροστά με 61-59 στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Το τέταρτο δεκάλεπτο αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού οι δύο ομάδες έδειχναν ισοδύναμες και πως ο νικητής θα έβγαινε από τις… λεπτομέρειες. Αυτό πράγματι συνέβη αφού οι χαμένες βολές (0/6) στην τελευταία περίοδο έπαιξαν τον δικό τους ρόλο. Ο Πανναξιακός παρέμεινε μπροστά στο σκορ μέχρι το 5:15 πριν το φινάλε και το τρίποντο του Σπύρου Μάκαρη (70-67). Μιχάλης Κάβουρας (4 π.) και Γιώργος Αθανασιάδης (6 π.) πήραν την ομάδα τους από το… χέρι και την οδήγησαν στην νίκη, καθώς ο Πανναξιακός δεν κατάφερε να αντιδράσει αν και του δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες. Το τελικό 70-79, έδωσε τον τίτλο στα Φανάρια με το τελευταίο σφύριγμα από την γραμματεία όλοι οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο έγιναν ένα… κουβάρι πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η ομάδα της Απειράνθου δεν έχει βέβαια τον χρόνο να γιορτάσει παραπάνω την κατάκτηση του τίτλου, καθώς θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει την προετοιμασία της για την μεγάλη πρόκληση των μπαράζ ανόδου. Οι αγώνες μπαράζ σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα θα διεξαχθούν στην Αθήνα στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Περιστέρι από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου. Εκεί, ο ΑΠΑΣ Τα Φανάρια θα βρει αντιπάλους την πρωταθλήτρια Δωδεκανήσων Καλλιθέα Ρόδου, τον πρωταθλητή ΤΕ Σάμου, τον πρωταθλητή Χίου Φιλοπρόοδο Όμιλο Βροντάδου και τον πρωταθλητή ΤΕ Λέσβου Παπάδο Γέρας.

Διαιτητές: Μάριος Κιουλάφας, Κωνσταντίνος Παπαδημητρόπουλος, Παναγιώτης Ισιγώνης.

Δεκάλεπτα: 20-22, 40-46 (ημίχρονο), 61-59, 70-79.

Πανναξιακός ΑΟΝ (Τ. Βάβουλας): Αρτσάνος, Μαγγιώρος 11 (1), Καλαβρός 4, Πολίτης 19 (3), Παπαβασιλείου 14 (1), Κρητικός, Λάσκαρης, Μάκαρης 8 (1), Αδελφουλάκος, Βασιλειάδης, Μάνο, Μυλωνάς 14 (1). 

ΑΠΑΣ “Τα Φανάρια” (Μ. Ονάσογλου): Μαργαρίτης 7, Κιόσκου 4, Κάβουρας 19, Βουτυρόπουλος 6, Κώτσος 3 (1), Μελάς 2, Χάρος 19 (1), Αθανασιάδης 19 (3), Χουζούρης, Προμπονάς, Γιαμούρης, Ναυπλιώτης.