Ο Νάκης Μουρατίδης υπεύθυνος του προπονητικού τιμ των ακαδημιών της ΑΕΚ βρέθηκε στη Σύρο και παρακολούθησε τις προπονήσεις του Άρη Σύρου

«Θέλουμε να βγάλουμε σωστούς ανθρώπους»

  • Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου, 2018 - 06:11
  • /   Eνημέρωση: 29 Νοε. 2018 - 19:01
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Ο υπεύθυνος του προπονητικού τιμ των ακαδημιών της ΑΕΚ Νάκης Μουρατίδης, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και παρακολούθησε τις προπονήσεις του Άρη Σύρου. Ταυτόχρονα είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους προπονητές της ομάδας, αλλά και να αναπτύξουν ακόμη περισσότερα όλα τα θέματα που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των δύο συλλόγων. Μην ξεχνάμε πως ο Άρης Σύρου εδώ και λίγους μήνες έχει ξεκινήσει μία συνεργασία με την Ένωση και ήδη έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Η Κοινή Γνώμη βρέθηκε και μίλησε με τον κ. Μουρατίδη ο οποίος μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε θέλησε να μας αναλύσει όλο το πλάνο της ΑΕΚ και του σχεδιασμού που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Η Ένωση έχει μετά την επιστροφή της στα σαλόνια της Α1 μία σταδιακά ανοδική πορεία, αφού στο τιμόνι της βρίσκονται άνθρωποι με στόχους και πάνω από όλα αγάπη για το μπάσκετ. Μην ξεχνάμε πως η ΑΕΚ πριν από λίγους μήνες κατέκτησε κι ένα Ευρωπαϊκό τίτλο κι αυτό ήρθε μετά από σκληρή δουλειά.

Για τον λόγο της επίσκεψής του στην Σύρο, αλλά και για την συνεργασία της ΑΕΚ με τον Άρη Σύρου αναφέρθηκε αρχικά ο κ. Μουρατίδης.

«Από την προηγούμενη σεζόν η ΑΕΚ προσπάθησε να ανοίξει το δίκτυό της με συνεργαζόμενες ακαδημίες κι από τις πρώτες που συνεργαστήκαμε ήταν ο Άρης Σύρου. Αυτό γιατί είδαμε πράγματα που μας άρεσαν και προσπαθήσαμε να μπούμε κι εμείς με πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια που καταβάλουν καθημερινά οι άνθρωποι της Σύρου. Μετά από κάποιες συζητήσεις που προηγήθηκαν συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα και σιγά – σιγά από τη φιλική σχέση που είχαμε,  περάσει στο επαγγελματικό κομμάτι. Αρχικά με την παρακολούθηση παικτών, κάποιων συμβουλών, αλλά και την ανταλλαγή ιδεών. Φυσικά και το πιο σημαντικό είναι τα παιδιά της Σύρου και των Κυκλάδων να δουν και να έχουν παραστάσεις από τα δικά μας τμήματα, μέχρι και το ανδρικό της ΑΕΚ. Τα τμήματα του Άρη θα βρεθούν κάποια στιγμή στην Αθήνα και θα έχουν την ευκαιρία να δουν παιχνίδια της ανδρικής μας ομάδας, αλλά θα μπορούν να λάβουν μέρος και στα διάφορα καμπ που πραγματοποιούμε».

Θα μπορούσατε να μου πείτε και τα δικά σας οφέλη μέσα απ’ αυτή τη συνεργασία;

«Τα δικά μας οφέλη ως ομάδα είναι πως ανά πάσα στιγμή θα ξέρουμε ότι έχουμε συνεργάτες  σε όλη την Ελλάδα. Γνωρίζουμε πως έχουμε ανθρώπους για να μας βοηθήσουν στο οτιδήποτε χρειαστούμε ή να δουν κάποιον παίκτη. Φυσικά και στο αγωνιστικό κομμάτι αναζητούμε μικρά ταλέντα τα οποία μέσα από τη δουλειά θα μπορούν να αναδειχθούν. Η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια έχει επένδυση  στο κομμάτι αυτό και το βλέπουμε με τον Μωραΐτη αλλά κι με άλλους αθλητές, που είναι τοπ ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι λοιπόν, μέσα από όλο αυτό το δίκτυο αν καταφέρουμε και βρούμε κι άλλους παίκτες θα μπορούμε να τους εντάξουμε στην οικογένεια της ΑΕΚ».

Έχετε καταρτίσει κάποια προπονητικά προγράμματα που θα ακολουθούν οι συνεργαζόμενες ακαδημίες;

«Φυσικά κι έχει γίνει αυτό. Ουσιαστικά το πρόγραμμα που ακολουθούμε κι εμείς το έχουμε παραδώσει στους ανθρώπους του Άρη Σύρου, το οποίο από την πλευρά τους το προσαρμόζουν σύμφωνα με τον τρόπο που πιστεύουν πως θα είναι καλύτερο. Εμείς από απόσταση ή από το… τηλέφωνο δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς μέσα στην προπόνηση. Βέβαια είναι και κάτι που δεν το θέλουμε. Δεν θέλουμε δηλαδή να επεμβαίνουμε στο έργο τους, εμείς από την πλευρά μας θα προτείνουμε πράγματα και στη συνέχεια οι άνθρωποι του Άρη θα τα αξιοποιούν, με τον δικό τους τρόπο κι όπως εκείνοι αποφασίσουν».

Θα υπάρχει πιο στενή συνεργασία μεταξύ των ομάδων που συνεργάζεστε ώστε παιδιά με ταλέντο να δοκιμάζονται ουσιαστικά κι από εσάς;

«Στόχος μας είναι τα παιδιά να έχουν παραστάσεις ακόμη κι από το ανδρικό τμήμα της ΑΕΚ, δηλαδή να παρακολουθήσουν κάποια προπόνηση, να δουν τους αγώνες ή να μιλήσουν με κάποιον παίκτη. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα ακόμη να παρακολουθήσουν και προπονήσεις με τα τμήματα υποδομής που κάνουν πρωταθλητισμό. Εκεί θα μπορούν να δουν πως δομείται ένας αθλητής ο οποίος έχει προοπτική για το μέλλον, αλλά κατά βάση αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι τα παιδιά της Σύρου με αυτά της ΑΕΚ, αλλά και με όσες ομάδες κάνουμε συνεργασία να έχουν μία φιλική σχέση. Να έχουν ένα δέσιμο μεταξύ τους  ώστε όταν για παράδειγμα ένα παιδί από την ΑΕΚ βρεθεί στη Σύρο να ξέρει πως εδώ έχει μία… οικογένεια”.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε μία προσπάθειες από όλες τις  μεγάλες ομάδες του μπάσκετ να αναζητούν συνεργασίες με επαρχιακούς συλλόγους. Αυτό είναι προς όφελος γενικότερα για όλη την εικόνα του αθλήματος;

«Από την στιγμή που η ΑΕΚ ανέβηκε ξανά στην Α1 Εθνική, το όραμα του μεγαλομετόχου του κ. Αγγελόπουλου, του προέδρου του κ. Αλέξη Αλεξίου, αλλά και τότε υπευθύνου και σήμερα προπονητή της Ανδρικής ομάδας κ. Σάκοτα και του συνεργάτη του κ. Δημητρίου, ήταν η  ΑΕΚ να καταφέρει να ανεβαίνει σκαλοπάτι – σκαλοπάτι, δίνοντας βάση στις μικρές ηλικίες. Δεν θεωρούμε ότι το έχουμε καταφέρει στο μέγιστο βαθμό παρόλο που έχουμε πάρει τίτλους στο εφηβικό πρωτάθλημα. Αλλά και τα παιδικά τμήματα και οι ακαδημίες μας πάνε πολύ καλά. Πρέπει να επενδύουμε στους νέους αθλητές αυτό είναι άλλωστε το νόημα στο μπάσκετ, αλλά και όλου του εγχειρήματος που έχουμε σχεδιάσει. Η ΑΕΚ το έχει καταφέρει σε ένα μεγάλο βαθμό, δεν θεωρώ ότι το ακολουθούν όλες οι ομάδες κι αυτό γιατί είναι και ο κανονισμός που σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς πολλούς ξένους. Άρα κάπου εκεί το χάνουμε. Πολλές ομάδες θυσιάζουν την εξέλιξη για ένα θετικό αποτέλεσμα ή στην κατάκτηση των τίτλων κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην βγαίνουν όσοι νέοι αθλητές θα θέλαμε. Πάντως τα τελευταία χρόνια και κυρίως με τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει δουλεύουμε πάνω σε ένα πλάνο κι αυτό θα φανεί σε λίγο καιρό».

Αν από την πλευρά σας δείτε κάποιο ταλέντο θα κινήσετε διαδικασίες για να το εντάξετε στο δυναμικό σας;

«Αν πράγματι διαπιστώσουμε κάτι θα  κάνουμε ότι χρειαστεί. Θα πρέπει να σημειώσω εδώ και πρέπει να γνωρίζει όλος ο κόσμος πως δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα, καθώς θα πρέπει να δούμε κι άλλα στοιχεία, όπως την ψυχολογία του παιδιού και την ψυχοσύνθεσή του. Επίσης θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις με τους γονείς  και το κατά πόσο  είναι διατεθειμένοι στο να κάνουν και οι ίδιοι το κάτι παραπάνω. Δεν είναι τόσο απλό, δηλαδή, δεν είναι, ήρθαμε - είδαμε, πήραμε. Χρειάζονται αρκετά πράγματα. Αν τυχών το παιδί πληροί όλες τις προϋποθέσεις και θέλει να εξελιχθεί τότε ναι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να του δώσουμε το κάτι παραπάνω. Για παράδειγμα εδώ στη Σύρο, αλλά και γενικότερα στην επαρχία δεν υπάρχουν όλα τα εφόδια όπως στο κέντρο. Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω πως όλες οι κινήσεις που κάνει η ΑΕΚ θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως δεν έχουν κατά βάση τα παιδιά να παίξουν στην Α1. Σαν στόχο έχουμε να δημιουργήσουμε υγιείς φιλάθλους και ανθρώπους που θα αγαπούν τον αθλητισμό. Είναι γνωστό πως ο αριθμός των αθλητών που καταφέρνουν να παίξουν στην μεγάλη κατηγορία είναι αρκετά μικρό, αλλά πάντα υπάρχουν τα περιθώρια εξέλιξης. Από την πλευρά μας θέλουμε να τους δώσουμε όλες τις απαραίτητες βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, γιατί κάποια στιγμή αυτά τα παιδιά θα έχουν τη δική τους σταδιοδρομία. Από εκεί και πέρα, στόχος μας είναι να μεταδώσουμε τα ιδανικά της ομάδας μας, όπως είναι η Αλληλεγγύη, η Ευαισθησία και η Κατανόηση, όπως άλλωστε είναι και τα αρχικά της ΑΕΚ. Αυτό θα πρέπει να το έχουν όλοι κατά νου, εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε σωστούς ανθρώπους και στη συνέχεια κοιτάμε το ταλέντο κι όλα τα υπόλοιπα».