Οι γυναίκες της Σαντορίνης επικράτησαν με 63-34 των Φαναριών και αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες Κυκλάδων

Πρώτος τίτλος στην ιστορία τους

Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ ης Α.Ε. Σαντορίνης κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το πρωτάθλημα Κυκλάδων. Η ομάδα της Σαντορίνης επικράτησε στο κλειστό «ΔΑΠΠΟΣ» με 63-34 του ΑΠΑΣ «Τα Φανάρια», σημειώνοντας τη μία από τις δύο νίκες που αναζητούσε και αναδείχθηκε και τυπικά πρωταθλήτρια Κυκλάδων.

Από εκεί και πέρα οι αθλήτριες του Παναγιώτη Χατζηαυγουστίδη παράλληλα με την κατάκτηση του τίτλου εξασφάλισαν και την συμμετοχή τους στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί από τις 26 έως και τις 30 Ιουνίου στην Αθήνα.

Τώρα όσον αφορά το αγωνιστικό σκέλος της αναμέτρησης η ομάδα της Θήρας κατάφερε να πάρει από την αρχή τον έλεγχο του ματς, καθώς έδειξαν να γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων τους. Επίσης, έκλεισαν τους διαδρόμους που οδηγούσαν στη ρακέτα τους κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες των Φαναριών να μην βρίσκουν εύκολα το σουτ. Το συγκρότημα του κ. Χατζηαυγουστίδη με πολύ καλή άμυνα και σωστές επιθέσεις κατάφερε να ξεφύγει είκοσι (20) πόντων - 35-15 -  και να πάνε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου με μία σημαντική διαφορά. Η εικόνα στην επανάληψη δεν άλλαξε καθώς οι αθλήτριες της Σαντορίνης ήταν αποφασισμένες να «κλειδώσουν» πρόωρα τον τίτλο. Το τελικό 63-34 δείχνει την ακριβής εικόνα της αναμέτρησης, με τις αθλήτριες της ομάδας της  Σαντορίνης να γίνονται ένα… κουβάρι και να πανηγυρίζουν όλες μαζί την κατάκτηση του πρωταθλήματος.  

 

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Παπαδημητρόπουλος, Σέλληνας.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 13-6, 35-15 (ημίχρονο), 45-25, 63-34.

ΑΕ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ (Παν. Χατζηαυγουστίδης): Ξαγοράρη 2, Τσολακίδου, Σελάμι, Φουστέρη, Τσούπα Π. 12, Τσούπα Μ. 14, Τρούνι, Γούσια 2, Δελιαλή 6 (1), Μπαταούλου 6, Χατζηαυγουστίδη, Κυρκοπούλου 21 (1).

ΑΠΑΣ “ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ” (Μαρ. Ονάσογλου): Χουζούρη Καλ. 3 (1), Φαρκώνα 2, Βουδιά, Τριανταφύλλου 19, Πιετρί 2, Κοττέ 4, Μαθιάσου, Μαράκη, Ζευγώλη, Χουζούρη Σοφ., Κρητικού Ελ. 2, Κρητικού Αν. 2.

 

 

Στον όμιλο του Νότου η ομάδα της Σαντορίνης

Η ομάδα της Σαντορίνης θα συμπεριλήφθη στον Νότιο όμιλο μαζί με ακόμη εννέα ομάδας από τις εξής ενώσεις:

ΕΣΚΑΗ, 2) ΕΚΑΣΚ, 3) ΕΣΚΑΣΕ, 4) ΕΚΑΣΣΚΕΝΟΠ, 5) ΕΣΚΑΚ, 6) ΕΣΚ Κυκλάδων, 7) ΤΕ Δωδεκανήσου, 8) ΤΕ Χίου, 9) ΤΕ Λέσβου, 10) ΤΕ Σάμου.

Για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι πρωταθλήτριες ομάδες στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και για την άνοδο στην Α2 απαραίτητη προϋπόθεση είναι στο πρωτάθλημα να έχει πραγματοποιηθεί με τουλάχιστον 4 σωματεία. Όπως δηλαδή ορίζεται από τη σχετική διάταξη της Γενικής Προκήρυξης πρωταθλημάτων.

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής

Οι Δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων πρέπει να υποβληθούν στην ΕΟΚ το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 31 Μαΐου.

Στις Δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να αναφέρονται τα χρώματα της ομάδας σε δύο τύπους και το ονοματεπώνυμο – τηλέφωνο του υπευθύνου της ομάδας.

Η κλήρωση των αγώνων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Ιουνίου στις 13:00 για τον Νότιο Όμιλο στα γραφεία της ΕΟΚ.

Σύστημα διεξαγωγής αγώνων

Τα σωματεία του Νότου – όπου συμμετέχει και η Α.Ε. Σαντορίνης – που θα πάρουν μέρος στους αγώνες θα χωριστούν σε δύο (2) υποομίλους των πέντε (5) ομάδων αντίστοιχα και θα συναντηθούν μεταξύ τους (κατά υποομίλους), με σύστημα πουλ (ένας με όλους) σε έναν γύρο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί.

Οι πρώτοι νικητές των δύο (2) υποομίλων μαζί με τους πρωταθλητές ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ, σύνολο τέσσερα (4) σωματεία, ανέρχονται στον 1ο όμιλο της Α2 Εθνικής κατηγορίας γυναικών.

Τυχόν κενές θέσεις στην Α2 Εθνική κατηγορία για τον 1ο όμιλο καλύπτονται από τον 2ο ή 3ο των Ενώσεων ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ, εφόσον το σωματείο που αποχώρησε προέρχεται από τις παραπάνω Ενώσεις ή από τον Νικητή και εν ανάγκη και τον ηττημένο του αγώνα κατάταξης που θα γίνει μεταξύ των σωματείων που κατάλαβαν τη 2η θέση στους υποομίλους Νότου, του ειδικού πρωταθλήματος για την άνοδο στην Α2 Εθνική, εφόσον το σωματείο που αποχώρησε προέρχεται από τις υπόλοιπες Ενώσεις. Ο αγώνας που αφορά τους δεύτερους των δύο (2) υποομίλων Νότου θα τελεσθεί αμέσως μετά τη λήξη του ειδικού πρωταθλήματος ανόδου γυναικών.

Υποχρεώσεις αγωνιζόμενων σωματείων

Τα σωματεία είναι υποχρεωμένα στις φανέλες των αθλητριών να χρησιμοποιούν τους αριθμούς από το 4 μέχρι και το 19 αυστηρά και στο πάνω δεξί μέρος της φανέλας να υπάρχει το σήμα της Ομοσπονδίας. Η σύνθεση της ομάδας αποτελείται από 19 άτομα (14 θε΄σεις στην περιοχή του πάγκου διαθέσιμες για τα μέλη της ομάδας τα οποία αποτελούνται από τις αναπληρωματικές παίκτριες και στο staff της ομάδας). Η γηπεδούχος ομάδα εμφανίζεται με ανοιχτόχρωμη εμφάνιση και κάθεται αριστερά της Γραμματείας και η φιλοξενούμενη ομάδα με σκουρόχρωμη εμφάνιση και κάθεται δεξιά της Γραμματείας. Στην παρουσία των ομάδων, όπου γίνεται, θα πρέπει οι αθλήτριες να είναι ντυμένες το ίδιο.

Βαθμολογία – Κατάταξη σωματείων

Για τη βαθμολογία των σωματείων ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 47 των κανονισμών της ΕΟΚ (2 βαθμοί για τη νίκη, 1 βαθμός για την ήττα – συμπεριλαμβανομένου και αγώνα που χάθηκε από αδυναμία / άρθρο 21 κανονισμός παιδιάς – και μηδέν βαθμοί για αγώνα που χάθηκε από υπαιτιότητα – άρθρο 46 κανονισμών ΕΟΚ και άρθρο 20 κανονισμού Παιδιάς).

Κατάταξη

Για την κατάταξη ισχύει το άρθρο 48, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 46.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας:

α) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι δύο (2), τότε λαμβάνεται υπόψη το αποτέλεσμα του μεταξύ τους αγώνα.

Β) αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι περισσότερες από δύο (2), τότε καταρτίζεται βαθμολογικός πίνακας με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι ομάδες που ισοβαθμούν, στους μεταξύ τους αγώνες με βάση τον πίνακα αυτό γίνεται η μεταξύ τους κατάταξη.

Γ) Αν όμως από το παραπάνω πίνακα προκύψει νέα ισοβαθμία, τότε για τις ομάδες που συνεχίζουν να ισοβαθμούν, λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων στους μεταξύ τους αγώνες.

Δ) αν παρά ταύτα συνεχίζεται η ισοβαθμία,  τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων σε όλους τους αγώνες τους, στον όμιλο που συμμετείχαν.

Ε) σε περίπτωση πολλαπλής ισοβαθμίας και αφού μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων η ισοβαθμία περιοριστεί μόνο σε δύο ομάδες, τότε αυτόματα εφαρμόζεται η διαδικασία της παραγράφου α.

Αν η ισοβαθμία αφορά περισσότερες των δύο ομάδων, τότε επαναλαμβάνεται η διαδικασία της παραγράφουν β.

 

Οι πιθανοί αντίπαλοι της ομάδας της Σαντορίνης

Η ομάδα της Σαντορίνης μετά τη νίκη της επί των Φαναριών κατέκτησε όπως αναφέρουμε το πρωτάθλημα Κυκλάδων για πρώτη φορά στην ιστορία της και μάλιστα θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει στα μπαράζ την άνοδό της στην Α2 Εθνική κατηγορία. Η ομάδα του Παναγιώτη Χατζηαυγουστίδη θα συμμετάσχει στον όμιλο του Νότου με ακόμη εννέα πρωταθλήτριες ενώσεων. Οι συνολικά 10 πρωταθλήτριες ομάδες θα χωριστούν σε δύο υποομίλους και μέσα από τους αγώνες οι δύο πρώτες ομάδες θα πάρουν το εισιτήριο για την Α2 κατηγορία. Επίσης αγώνες κατάταξης θα δώσουν και οι δύο δεύτερες ομάδες καθώς σε περίπτωση που χρειαστεί να πάρουν την άνοδο, αν υπάρξει κάποια… διαρροή και δεν δηλώσει συμμετοχή κάποια ομάδα.

Τώρα, στα Δωδεκάνησα πρωταθλήτρια ομάδα αναδείχθηκε ο Διαγόρας, μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, με 2-0 νίκες κόντρα στον Ιαλυσό (48-50 και 42-36). Στην Κρήτη πρωταθλήτριες  και μάλιστα αήττητες στέφθηκαν οι γυναίκες του ΟΦ Ηρακλείου, οι οποίες κατέκτησαν εύκολα τον τίτλο. Στην επίσης δυνατή ΕΣΚΑΗ (Αχαΐα- Ηλείας) τον τίτλο κατέκτησαν αήττητες και με ρεκόρ 10-0,  ο Έσπερος Πάτρας.

Στην  ΕΣΚΑΚ (Αργολίδα- Κορινθία) τον τίτλο πήρε ο Δαναός Άργους, ενώ στην ΤΕ Λέσβου πρωταθλήτριες στέφθηκαν οι γυναίκες του Αίολου Μυτιλήνης με 2-0 νίκες κόντρα στο Θησέα Παναγιούδας (44-41 και 40-34).

Στον τελικό της ΤΕ Σάμου, ο Ίκαρος Ικαρίας κέρδισε με 45-26 την ΑΕ Καρλοβάσου και πήρε τον τίτλο.

Στην ΕΣΚΑΣΕ τον τίτλο πήρε ο Πρωτέας Σχηματαρίου, ο οποίος κέρδισε εκτός έδρας, στην παράταση, την ΑΓΕ Χαλκίδας με 68-59 (κ.α. 57-57).

 

 

ΟΙ 10 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΝΟΤΟΥ

 

ΕΣΚ Κυκλάδων: ΑΕ Σαντορίνης

ΤΕ Δωδεκανήσου: Γ.Σ. Διαγόρας
ΕΚΑΣΚ: Ο.Φ. Ηρακλείου
ΕΣΚΑΗ: Έσπερος Πάτρας
ΕΣΚΑΚ: Δαναός Άργους
ΤΕ Σάμου: Ίκαρος Ικαρίας
ΤΕ Λέσβου: Αίολος Μυτιλήνης
ΕΣΚΑΣΕ.: Πρωτέας Σχηματαρίου
ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: ΑΠΣ Άρης Καλαμάτας (;)
ΤΕ Χίου: Αιγέας Χίου, ή Β.Α.Ο.Λ.