Ο Κυριάκος Κολσούζογλου μιλά στην «Κοινή Γνώμη» για την ΑΕΚ και τον Άρη Σύρου

«Νιώθω τυχερός που αγωνίζομαι στην ΑΕΚ»

Από τον Άρη Σύρου στα αγωνιστικά τμήματα της ΑΕΚ. Από μία μικρή επαρχιακή ομάδα στα μεγάλα σαλόνια. Φυσικά και μιλάμε για τον Κυριάκο Κολσούζογλου που εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στην Ένωση. Ξεκίνησε από τον Άρη Σύρου, όπου μέσα από την σκληρή δουλειά κατάφερε να φτάσει στο σημείο να είναι από τα βασικά "γρανάζια" του εφηβικού τμήματος της ΑΕΚ. Φέτος ο Κυριάκος Κολσούζογλου θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει ακόμη περισσότερο και να δείξει πολλά ακόμη πράγματα. Ο νεαρός άσσος της ΑΕΚ μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τις εμπειρίες που αποκτά δουλεύοντας με προπονητές εγνωσμένης αξίας, αλλά και που έχει την τύχη να δουλεύει συνεχώς. Επίσης, ο Κολσούζογλου απάντησε και στο ερώτημα πως μπορούν να συνδυαστούν ο αθλητισμός και το διάβασμα, καθώς φέτος είναι μαθητής της τρίτης λυκείου και στο τέλος της σεζόν θα δώσει Πανελλαδικές εξετάσεις.  

Πως νιώθει για την συμμετοχή σου στα αγωνιστικά τμήματα της ΑΕΚ;

«Για δεύτερη χρονιά βρίσκομαι στην ομάδα της ΑΕΚ και νιώθω ευλογημένος που αυτή τη στιγμή αγωνίζομαι σε μία τόσο ιστορική ομάδα. Ταυτόχρονα νιώθω τυχερός που παίζω κάτω από τις προπονητικές οδηγίες προπονητών μεγάλου βεληνεκούς. Μέσα από σκληρή δουλειά έχω καταφέρει να εδραιωθώ στην ΑΕΚ και πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι και ελπίζω αυτή τη σεζόν που είναι η τελευταία μου ως έφηβος να καταφέρω να δείξω ακόμη περισσότερα πράγματα».  

Στο ξεκίνημά σου ως αθλητής μπάσκετ σκέφτηκες ποτέ, ότι θα ερχόταν η ώρα να αγωνίζεσαι στα εφηβικά της ΑΕΚ και να έχεις αυτές τις παραστάσεις;

«Η αλήθεια είναι ότι στο ξεκίνημα δεν το πίστευα πως σήμερα θα είμαι σε ένα τέτοιο σημείο. Για να καταλάβετε αυτό που λέω θα σας πω πως είχα φτάσει στο σημείο πριν μου πουν για την πιθανότητα μετακίνησή μου από τον Άρη Σύρου στην ΑΕΚ να σταματήσω το μπάσκετ και να αφοσιωθώ στο διάβασμα. Αυτό γιατί δεν έβλεπα κάποια προοπτική και μάλιστα οι εμπειρίες σε τοπικό επίπεδο είναι λίγες. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω πως στον Άρη γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να προωθήσουν τα παιδιά, οπότε μόλις αντιλήφθηκα τις ενέργειες που γίνονται δούλεψα περισσότερο, άκουγα όσα μου έλεγαν και έφτασα στο σημείο να πάρω τη μεταγραφή».

Αγωνίζεσαι ένα χρόνο στην ΑΕΚ και πλέον έχεις ένα δείγμα γραφής για όλα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα γενικότερα. Ποιές οι διαφορές που έχεις δει μεταξύ επαρχίας και κέντρου;

«Η σημαντικότερη διαφορά είναι οι ώρες προπόνησης μεταξύ ομάδων της Σύρου και της ΑΕΚ. Για παράδειγμα στο Άρη κάναμε προπόνηση τρεις φορές την εβδομάδα και πιστεύω ότι ο χρόνος είναι πολύ μικρός για να μπορέσεις να προπονηθείς σωστά. Στην ΑΕΚ κάνουμε διπλές προπονήσεις κάθε μέρα, χωρίς ρεπό. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Από εκεί και πέρα στο κομμάτι της προπόνησης οι διαφορές είναι πολύ μικρές κι αυτό γιατί οι προπονητές στον Άρη Σύρου ενημερώνονται συνεχώς και είναι κοντά με τους συναδέλφους τους που βρίσκονται στο κέντρο».  

Πως αλήθεια μπορεί να συνδυαστεί το σχολείο και η προπόνηση, καθώς κάθε μέρα έχετε διπλές προπονήσεις; Από την ομάδα υπάρχει πίεση; Μπορείτε να είστε συνεπείς στο σχολείο;

«Φέτος η χρονιά θα είναι πραγματικά δύσκολη καθώς έχουμε στο τέλος της σεζόν να δώσουμε και Πανελλήνιες εξετάσεις. Απλά πρέπει, την ώρα που νιώθεις κουρασμένος, να προσπαθείς να αποβάλλεις τις σκέψεις σου και να προσπαθήσεις να διαβάσεις. Πρέπει να υπάρχει συνέπεια στο σχολείο και είναι σημαντικό να είμαστε εξίσου καλοί και στις σχολικές μας υποχρεώσεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί, καθώς και ο τραυματισμός είναι μέσα στο παιχνίδι – μακριά από εμάς – οπότε μπορεί και να γίνει. Έτσι, μέσα σε μία στιγμή μπορεί να μείνεις εκτός αθλήματος, γι’ αυτό θα πρέπει να έχεις όλα τα εφόδια και να είσαι έτοιμος για παν ενδεχόμενο. Θέλουμε να τα πηγαίνουμε καλά στο σχολείο, ώστε μέσα από τις εξετάσεις να καταφέρουμε να περάσουμε σε κάποια σχολή. Ταυτόχρονα κανείς δεν σου εξασφαλίζει ότι θα γίνεις επαγγελματίας μπασκετμπολίστας».

Είσαι σε μία ακαδημία που είναι αλήθεια πως τους ενδιαφέρει η εξέλιξη του αθλητή. Σας ζητούν να είστε προσεκτικοί στο σχολείο, είναι δίπλα σας σε αυτό;

«Σε κάθε προπόνηση συνεχώς συζητάμε το συγκεκριμένο θέμα, μας τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να είμαστε καλοί στο σχολείο. Ταυτόχρονα οι άνθρωποι της ομάδας πηγαίνουν συνεχώς στο σχολείο και ρωτούν για την πρόοδό μας. Μας λένε συνεχώς πως προτεραιότητα έχει το σχολείο και πως πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στα μαθήματά μας και να μην το αφήσουμε. Αυτή η συζήτηση γίνεται σε καθημερινή βάση. Οπότε ναι υπάρχει μία πίεση από την πλευρά της ομάδας όσον αφορά το σχολείο και την σημαντικότητά του».

Η πίεση που σας ασκεί η ομάδα ώστε να είστε συγκεντρωμένοι και στα μαθήματά σας, σας κάνει καλό; Διαβάζετε περισσότερο ώστε να πετύχετε τους στόχους σας;

«Η αλήθεια είναι η πίεση που μας ασκείτε πάνω στο κομμάτι αυτό μας κάνει καλό, καθώς από την πλευρά μας λέμε πως για να υπάρχει αυτή πίεση κάτι παραπάνω ξέρουν οι άνθρωποι της ομάδας. Μην ξεχνάμε πως οι προπονητές μας πέρασαν κι αυτοί από τις εφηβικές ομάδες, οπότε έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς και τους ακούμε και προσπαθούμε να συνδυάσουμε το μπάσκετ και το διάβασμα, ώστε και στα δύο να τα καταφέρουμε».

Η χρονιά έχει ξεκινήσει, καθώς είστε σε περίοδο προετοιμασίας. Επιστροφή επομένως μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Πόσο έτοιμος είσαι και πως βλέπεις τη νέα σεζόν;

«Η αρχή ήταν δύσκολη, καθώς επιστρέψαμε στις προπονήσεις μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πανδημία μας άφησε πίσω προπονητικά αλλά και αγωνιστικά. Από την πλευρά μας ξεκινήσαμε νωρίς και είχαμε το χρόνο να δουλέψουμε πάρα πολύ ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Θεωρώ πως σαν ομάδα είμαστε έτοιμοι και φέτος να κάνουμε πολλά πράγματα σ’ αυτήν την τελευταία μας χρονιάς. Έχουμε θέσει υψηλούς στόχους κι από την πλευρά μου είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και ταυτόχρονα ευχαριστημένος που ξεκινά και πάλι το πρωτάθλημα. Το μπάσκετ για μένα είναι τρόπος ζωής, το αγαπάω και θέλω να συνεχίσω να αγωνίζομαι».

Θέλεις να προτείνεις κάτι στα παιδιά που θέλουν να συνεχίσουν πάνω στα δικά σου βήματα;

«Για τους μικρότερους αθλητές μπορώ να τους πω πως αν έχουν θέληση και αγάπη σ’ αυτό που κάνουν, μπορούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Πρέπει να δουλέψουν πολύ και πάνω από όλα να πιστέψουν στον εαυτό τους. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το βάζουν κάτω, να συνεχίσου να δουλεύουν ακόμη κι αν όλα τα βλέπουν αρνητικά. Θέλει πολύ δουλειά και πάρα πολύ πείσμα. Για τον Άρη Σύρου και στα παιδιά που είναι στην ομάδα και το λέω με κάθε ειλικρίνεια, έχουν την τύχη να έχουν προπονητές που τους αγαπούν και που δουλεύουν για το καλό τους. Κάνουν τεράστιες προσπάθειες ώστε να προωθήσουν τους αθλητές τους. Οπότε έχω να τους πω πως πρέπει να δουλέψουν πολύ, να ακούν ότι τους λένε ώστε να πετύχουν. Τίποτε δεν είναι αδύνατο. Είναι εφικτό και μπορούν όλοι να το καταφέρουν».