Κανονισμός Προπονητών Ποδοσφαίρου

  • Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, 2020 - 06:22

Ο Σύνδεσμος προπονητών ποδοσφαίρου Νομού Κυκλάδων, απέστειλε το απόσπασμα του Κανονισμού Προπονητών Ποδοσφαίρου για την αγωνιστική περίοδο 2020-21.

Τα βασικά άρθρα

Άρθρο 1

«Προπονητής, κατά την έννοια των διατάξεων του παρόντος, είναι κάθε πρόσωπο που έχει τα απαιτούμενα από τον κανονισμό αυτό προσόντα και δικαιούται, κατά τις διατάξεις των Κανονισμών Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) της Ε.Π.Ο., να εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο και να δίνει οδηγίες, από την τεχνική περιοχή.»

Δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή

« α) Οι κάτοχοι διπλώματος της Σχολής Προπονητών Ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο. – UEFA, σύμφωνα με τις οδηγίες της Σύμβασης UEFA των ετών 2010, 2015 και 2020.

 β) Οι κάτοχοι διπλώματος αναγνωρισμένων σχολών προπονητών των χωρών του εξωτερικού, όπως ισχύουν και προβλέπουν οι διατάξεις της Σύμβασης αμοιβαίας αναγνώρισης των προπονητικών προσόντων της UEFA.

γ) Οι κάτοχοι διπλωμάτων προπονητών ποδοσφαίρου Γ.Γ.Α. - Ε.Π.Ο., τα διπλώματα των οποίων έχουν ήδη εξομοιωθεί με τα διπλώματα UEFA όπως καθορίζεται στις διατάξεις της Σύμβασης αμοιβαίας αναγνώρισης προπονητικών προσόντων της UEFA και στις διατάξεις του μνημονίου των οκτώ (8) θέσεων UEFA-Ε.Π.Ο

δ) Οι πτυχιούχοι των Σχολών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) των Ελληνικών πανεπιστημίων με κύρια ειδικότητα στο άθλημα του ποδοσφαίρου που έχουν την ειδική αναγνώριση ισοτιμίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όπως καθορίζεται στις διατάξεις της Σύμβασης αμοιβαίας αναγνώρισης προπονητικών προσόντων της UEFA και στις διατάξεις του μνημονίου των οκτώ θέσεων UEFA - Ε.Π.Ο. (Σχετικά έγγραφα UEFA προς Ε.Π.Ο. με ημερομηνίες 12.06.2006 και 30.06.2007).

ε) Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου, εκτός των ανωτέρω, είναι η έκδοση ταυτότητας τριετίας σε ισχύ και η εγγραφή τους ως μελών σε αναγνωρισμένους Συνδέσμους προπονητών..»

Άρθρο 6 παρ. 1 και 2

Υποχρέωση πρόσληψης προπονητή από Π.Α.Ε. και σωματεία

1. « Οι Π.Α.Ε. και τα ποδοσφαιρικά σωματεία υποχρεούνται να προσλαμβάνουν και να απασχολούν προπονητές σε όλα τα τμήματά τους, όπου τούτο είναι υποχρεωτικό, κατόχους διπλωμάτων …»

2. Στα πρωταθλήματα ευθύνης των Ε.Π.Σ. η πρόσληψη προπονητή με Ταυτότητα Τριετίας σε ισχύ είναι υποχρεωτική για όλες τις κατηγορίες πρωταθλημάτων τους.»

Άρθρο 10 παρ 2 και 3

Μητρώο προπονητών – Ταυτότητα προπονητή – Δελτίο πιστοποίησης εισόδου στον αγωνιστικό χώρο (τεχνική περιοχή

«Το Δελτίο πιστοποίησης αποτελεί ειδική ταυτότητα για κάθε προπονητή, αναγκαία για την άσκηση των καθηκόντων του. Κάθε νέα αγωνιστική περίοδο η Ε.Π.Ο. για τα πανελλήνια επαγγελματικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και τα πρωταθλήματα υποδομής των ερασιτεχνικών τμημάτων των Π.Α.Ε. και οι Ε.Π.Σ. για τα λοιπά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ευθύνης τους, εκδίδουν τα δελτία πιστοποίησης εισόδου των προπονητών (Πρώτος, Βοηθός, Προπονητής Τερματοφυλάκων και Προπονητής Φυσικής Κατάστασης) στον αγωνιστικό χώρο (τεχνική περιοχή)…»

«Το δελτίο πιστοποίησης εισόδου, είναι ονομαστικό και αναγράφει το σωματείο στο οποίο ανήκει ο προπονητής…»

2. «Προπονητής και ο τυχόν βοηθός προπονητή, ο οποίος δεν κατέχει το ως άνω δελτίο πιστοποίησης εισόδου στον αγωνιστικό χώρο (τεχνική περιοχή) απαγορεύεται να εισέλθει σ’ αυτόν. Ο έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά από τους διαιτητές του αγώνα, σύμφωνα με τον Κ.Α.Π. Τυχόν μη έλεγχος από τους διαιτητές των δελτίων πιστοποίησης εισόδου των προπονητών και αναγραφή στο φύλλο αγώνος επισύρει τις ποινές που αναγράφονται στον Κ.Α.Π.»

Άρθρο 11

Κυρώσεις σε σωματεία και Π.Α.Ε.

Οι Ε.Π.Σ. τα Σωματεία και οι Π.Α.Ε. που δεν τηρούν τις διατάξεις των άρθρων 2, 3, 5, 6 και 10 του παρόντος κανονισμού, παραπέμπονται στα αρμόδια δικαστικά όργανα. Στους παραβάτες επιβάλλεται, κατ’ άρθρο 23 του Πειθαρχικού Κώδικα, χρηματικό πρόστιμο, ως ακολούθως:

α) Για τα σωματεία τοπικών κατηγοριών, που δεν έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση πρόσληψης, κατ' άρθρο 6 παρ. 2α του παρόντος χρηματικό πρόστιμο εκατό (100,00) Ευρώ ανά αγώνα.

Άρθρο 12 παρ. 2 και 4

Πειθαρχικός έλεγχος Προπονητών

2. «Οι διπλωματούχοι προπονητές με ταυτότητα UEFA/ΕΠΟ δεν έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται στον πάγκο των αναπληρωματικών και την τεχνική περιοχή με άλλη ιδιότητα, εκτός αυτήν του προπονητή. Προπονητής ο οποίος επιθυμεί να παρευρίσκεται στην τεχνική περιοχή με άλλη ιδιότητα, θα πρέπει να καταθέσει 10 ημέρες πριν την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου, στο Τμήμα Μητρώου Προπονητών της Ε.Π.Ο. την ταυτότητά του, συνοδευόμενη από έγγραφη δήλωση ότι δεν επιθυμεί να απασχοληθεί αυτή την περίοδο ως προπονητής αλλά να παρευρίσκεται στον πάγκο ενός σωματείου ή ΠΑΕ με άλλη ιδιότητα. Σε αντίθετη περίπτωση, η Τεχνική Επιτροπή της Ε.Π.Ο., είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από καταγγελία, δύναται να παραπέμψει τον προπονητή στην αρμόδια πειθαρχική επιτροπή με επαπειλούμενες ποινές για την εν λόγω παράβαση χρηματικό πρόστιμο από δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ έως οκτώ χιλιάδες (8.000,00) Ευρώ και ανάκληση ταυτότητας τριετίας τουλάχιστον για έξι (6) μήνες. Εφόσον ένας προπονητής προβεί στην κατάθεση της ταυτότητάς του δεν θα έχει δικαίωμα να εργαστεί (ως προπονητής ποδοσφαίρου) καθ όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.»

4. «Προπονητής με δίπλωμα UEFA/ΕΠΟ, που εκτελεί καθήκοντα προπονητή ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερα Σωματεία έστω και χωρίς αμοιβή τιμωρείται μετά από παραπομπή του στην αρμόδια πειθαρχική επιτροπή με ανάκληση του δελτίου πιστοποίησης (εισόδου στην Τεχνική Επιτροπή) και της ταυτότητας τριετίας για τουλάχιστον έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή από δύο (2.000,00) έως οκτώ (8.000,00) χιλιάδων ευρώ.»