Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου

Μάνα θα πει… Ζωή

Το πανανθρώπινο σύμβολο της μητέρας, μάνας, μανούλας, μαμάς τίμησε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, φωτίζοντας κάθε πτυχή της μοναδικής, αδιάλειπτης και διαχρονικής προσφοράς της στη ζωή μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, μια εορτή, που παρά την τεράστια σημασία της κανένα επίσημο έγγραφο δεν αναφέρει και κανένα ημερολόγιο δεν αναγράφει, εορτάστηκε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο Θέατρο «Απόλλων», παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Σύρου Πρωτοπρ. π. Φλαβιανού Αλμπέσκου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων και πλήθους κόσμου.

Ανεξάντλητο απόθεμα αγάπης

Στην ομιλία της, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου Χριστίνα Λιγοψυχάκη, υπογράμμισε την αξία και το νόημα της Ημέρας, που είναι βαθιά χαραγμένα στις καρδιές όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και εθνικότητας. Με λόγια αγάπης, ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης, η κ. Λιγοψυχάκη ύμνησε την πιο γλυκιά ύπαρξη της ζωής. Της ζωής, που εκείνη μας χάρισε, μέσα από έναν τεράστιο πόνο και μια θριαμβευτική κραυγή και φρόντισε πριν ακόμα γεννηθούμε να μας τυλίξει προστατευτικά με το πιο στέρεο περίβλημα, την αγάπη της, που το ανεξάντλητο απόθεμά της, την κάνει διαθέσιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η μητέρα είναι η μόνη που μπορεί να μας σκουπίσει τα δάκρυα από το τηλέφωνο ή να μας αγκαλιάσει σφιχτά μέσα από το ταχυδρομείο. Την αναγνωρίζουμε σε όλες τις διαστάσεις και με όλα της τα πρόσωπα. Η μάνα Παναγιά που αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, η μάνα πατρίδα που την τιμούν όλοι, η μάνα κάθε χρώματος και φυλής, η μάνα της διπλανής μας πόρτας, η δική μας μάνα.

Αδιάλειπτη παρουσία

Όπως τόνισε, η μάνα είναι συνώνυμο της προσφοράς, της αγάπης, της αγκαλιάς, της φροντίδας, της προστασίας, της ζεστασιάς, της αφοσίωσης και της θυσίας. «Μάνα θα πει ζωή» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως, για όλους αυτούς τους λόγους, δεν αρκούν ούτε οι ευχές και τα λουλούδια, ούτε τα δώρα και οι κάρτες αγάπης, αλλά ούτε όλα τα «ευχαριστώ» του κόσμου.

Η Μητέρα είναι εκείνη που σε κάνει να υπάρχεις, που αγαπά τη δύναμή σου, λατρεύει την αδυναμία σου και με σιωπηρή και υπομονετική συμπαράσταση μένει κοντά σου 365 μέρες το χρόνο.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Στο πλαίσιο της βραδιάς, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου υποδέχτηκε στη σκηνή τους εκλεχτούς καλλιτέχνες Αναστασία Σουρτζή και Κωνσταντίνο Σουρτζή, οι οποίοι παρουσίασαν το μονόπρακτο «Ο θυρωρός της οδού Σκουφά», απόσπασμα από έργο του Γιάννη Ξανθούλη, υποδυόμενοι τους ρόλους της Μάνας και του Θυρωρού. Το θεατρικό δρώμενο σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Παπασχοινόπουλος, ενώ η μουσική και το τραγούδι είχαν την υπογραφή του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίκαιρα τραγούδια από την ιστορική χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου. Τα μέλη της ερμήνευσαν ύμνους και νανουρίσματα, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Alice Labarche και με τη συνοδεία των μουσικών Νίκου Απέργη στο ακορντεόν και τη φυσαρμόνικα και Χρήστου Καλαμαρά στην κιθάρα. Η αισθαντική παρουσία και φωνή του μέλους του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου Μαργαρίτας Αγγελοπούλου Ζαρμπώνη γεφύρωσε τις μουσικές αυτές διαδρομές.

Τέλος, το κοινό είχε την ευκαιρία να καμαρώσει έργα των μικρών μαθητών του εργαστηρίου ζωγραφικής του ΛΕΣ, που δημιούργησαν με την καθοδήγηση της ζωγράφου Αγνής Ρούσσου και αφιέρωσαν στις μητέρες τους.

Η πρόεδρος του Λυκείου ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την καθιερωμένη Γιορτή της Μητέρας, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, τονίζοντας πως η στήριξή τους αποτελεί την καλύτερη έμπνευση για τη συνέχιση του έργου τους