O "Eύξεινος Πόντος" τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Με διάχυτη συγκίνηση και αθρόα συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και φέτος από τον Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», η καθιερωμένη λαμπαδηφορία, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η Επέτειος καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Η πομπή ξεκίνησε από το πάρκινγκ, πλησίον της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ερμούπολη, διήλθε από την παραλιακή και κατέληξε στο Νησάκι, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τους ιερείς π. Κωνσταντίνο Κοντό και π. Νικόλαο Γαβαλά και ρίψη στεφάνου στη θάλασσα.

Την πομπή ακολούθησαν δια θαλάσσης φουσκωτά σκάφη, στο πίσω μέρος των οποίων κυμάτιζε η σημαία του Συλλόγου.

Στη λαμπαδηφορία συμμετείχαν ενεργά και μέλη του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Σύρου, παρουσία του Περιφερειακού Εφόρου Κυκλάδων Νεκτάριου Αλυφαντή.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, η πρόεδρος του Συλλόγου, Ουρανία Πανταζίδου αναφέρθηκε στη σημασία της χθεσινής ημέρας για τους Έλληνες του Πόντου, διαβάζοντας ένα κείμενό της για μέλος της οικογένειάς τους που βίωσε και το ίδιο τον πόνο της προσφυγιάς. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.  

Στο πλαίσιο των δράσεών του, ο Σύλλογος πραγματοποίησε για τρεις ημέρες αιμοδοσία στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρο και συγκέντρωσε τρόφιμα, ρουχισμό και παιχνίδια για τη Στέγη Ανηλίκων Σύρου.

Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίζονται και αύριο Κυριακή 21 Μαΐου στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει ομιλία από την πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Πανταζίδου.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στο μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στον Ξηρόκαμπο θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων από επίσημους φορείς .