Κοινή επιστολή των Επισκόπων της Σύρου προς τον υπουργό Παιδείας με θέμα τον ορισμό της Ερμούπολης ως έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου

"Είμαστε βέβαιοι για την ακριβοδίκαιη απόφασή σας"

  • Κυριακή, 9 Ιουλίου, 2017 - 14:42

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Γαβρόγλου με θέμα την τεράστια σημασία ορισμού της Ερμούπολης ως έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου απέστειλαν από κοινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο:

«Εντιμώτατε κ. Υπουργέ,

Κατ’ αρχάς Σας συγχαίρουμε για την Απόφασή σας να ιδρύσετε Πολυτεχνική Σχολή στο νησιωτικό Πανεπιστήμιο Αιγαίου, υλοποιώντας, μετά από δέκα χρόνια, με το κατατεθέν προς ψήφιση νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μία εξέλιξη, η οποία ενισχύει πολλαπλώς το Πανεπιστήμιο και προωθεί την ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου.

Είμεθα δε βέβαιοι για την ακριβοδίκαιη Απόφασή σας να ορισθεί ως έδρα της νέας αυτής Σχολής η Ερμούπολη της Σύρου, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου του Νοεμβρίου του 2007, τη θετική υποστήριξη της Συνόδου Πρυτάνεων Πολυτεχνείων και Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών των Πανεπιστημίων της Ελλάδος με τη σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου του ΤΕΕ και της 14ης Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου Ανωτάτης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης της 30.03.2009.

Η βεβαιότητά μας αυτή εδράζεται στη διαπίστωση ότι ο ορισμός της Ερμούπολης ως έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου έρχεται ως συνέχεια και επισφράγιση σειράς αποφάσεων, οι οποίες ελήφθησαν κατόπιν βασάνου και εμπεριστατωμένης μελέτης των παραμέτρων του θέματος και επιπλέον ανταποκρίνεται στο μεγάλο παρελθόν και την ανεκτίμητη προσφορά της Ερμούπολης, η οποία από της συστάσεώς της υπήρξε κέντρο παιδείας, τέχνης, λογοτεχνίας και πολιτισμού, πρωτοπόρος στη βιομηχανική ανάπτυξη, τη ναυπηγοεπισκευαστική και μηχανουργική δραστηριότητα της σύγχρονης Ελλάδος.

Μετά σεβασμού και τιμής,

Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’ – Καθολικός Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρος Στεφάνου