Λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών από τη συλλογή του Συριανού συγγραφέα, ποιητή και στιχουργού Μάνου Ελευθερίου

Ο κύριος Μάνος έκανε και πάλι το θαύμα του

  • Κυριακή, 9 Ιουλίου, 2017 - 13:41
  • /   Eνημέρωση: 10 Ιουλ. 2017 - 13:00
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις του φετινού πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου – Σύρου Ερμούπολης φιλοξενείται από χθες στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», όπου και θα παραμείνει έως τις 31 Ιουλίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών από τη συλλογή Μάνου Ελευθερίου με τίτλο «Φωτογράφοι της Σύρας – Αστικά Πορτρέτα, 1860-1930) πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου, αλλά και πλήθους φίλων και θαυμαστών του Συριανού στιχουργού, ποιητή και συγγραφέα, ο οποίος συνεχίζει με τις εμπνεύσεις και τις πρωτοβουλίες του να τιμά τη γενέτειρά του.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος ευχαρίστησε από καρδιάς τον κ. Ελευθερίου, ο οποίος κάθε χρόνο βάζει την προσωπική σφραγίδα του στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός». Στο περιεχόμενο αλλά και στη διαδικασία έρευνας και οργάνωσης της συγκεκριμένης έκθεσης, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η άνθιση του φωτογραφικού επαγγέλματος στη Σύρο στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα, αναφέρθηκε συνοπτικά η Ιστορικός Τέχνης και Γενική επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Θηρεσία Δαλεζίου.

Στη συνέχεια, η ηθοποιός Νένα Μεντή ανέγνωσε με μοναδικό και απολαυστικό τρόπο ένα διήγημα από τη συλλογή των «Συριανών Αφηγημάτων» του Εμμανουήλ Ροίδη.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται απόψε το βράδυ στην Αίθουσα Βάτη, όπου η επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης Τιτίνα Κορνέζου θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή ζωγραφική».

Σημειώνεται ότι, η έρευνα και η επιστημονική επιμέλεια ανήκει στην επίσης Ιστορικό Τέχνης Μαριάννα Καράλη και η καλλιτεχνική επιμέλεια στους Μαριάννα Πόγκα & Χρίστο Σιμάτο.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός και λειτουργεί καθημερινά 10.00 – 13.00 και 18.30 -21.30.