Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι τα θύματα του σεισμού στην Κω που σημειώθηκε στις 1:31 π.μ.

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ έπληξε τα Δωδεκάνησα

  • Παρασκευή, 21 Ιουλίου, 2017 - 09:13

Iσχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στα Δωδεκάνησα στις 1:31 το πρωί της Παρασκευής 21 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 80 χιλιόμετρα νότια του Μποντρούμ και 162 χιλιόμετρα νότια της Σμύρνης, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα.

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ενώ υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές.

Επτά λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 1:38 σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ στην ίδια περίπου περιοχή με τον αρχικό, ενώ έκτοτε ακολούθησαν τουλάχιστον 18 μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες.

Παράλληλα, προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, καθώς όπως ανέφερε καταγράφηκε τσουνάμι στα παράλια του Μποντρούμ της Τουρκίας μετά τον αρχικό σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ.

Αντίστοιχο τσουνάμι χτύπησε και άλλες ακτές στην περιοχή, οπότε συνιστάται για λόγους ασφαλείας η απομάκρυνση από τις ακτές.

Σοβαρές ζημιές στο λιμάνι της Κω

Σοβαρές ζημιές, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μη μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Παράλληλα, λίγο μετά τις 05:00 τα ξημερώματα το αεροδρόμιο της Κω έκλεισε ενώ στο νησί σπεύδουν με ελικόπτερα δυνάμεις του στρατού για να βοηθήσουν τους κατοίκους.

«Το αεροδρόμιο της Κω θα λειτουργήσει κανονικά καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε το νησί» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός που μαζί με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός αυτή τη στιγμή το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι καθώς έως ότου ελεγχθεί καθίσταται προσωρινά ανενεργό.

Πρόσθεσε επίσης ότι κάποιοι επιβάτες φορτηγά και δίκυκλα που επιβιβάστηκαν στη Νίσυρο και στην Κάλυμνο από τη μη προσέγισση πλοίου στο νησί θα μεταφερθούν με πλοίο ανοιχτού τύπου στην Κώ στο Μαστηχάρι και στην Καρδάμαινα.

Στην Κω μεταβαίνει ο υφυπουργός Ναυτιλίας

Στην Κω μεταβαίνει εκτάκτως από τη Μυτιλήνη με αεροσκάφος C-130 o υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που του έχει δοθεί, υπάρχουν αρκετοί ελαφρά τραυματίες και σοβαριές ζημιές σε αρκετά κτήρια.

Στο νησί, πρόσθεσε, μεταβαίνει ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ για τη μεταφορά τραυματιών στη Ρόδο.

Περισσότεροι από 100 οι τραυματίες - Κάποιοι σοβαρά

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν προς το παρόν 2 νεκροί και πάνω από 100 οι τραυματίες, εκ των οποίων 4 με 5 έχουν τραυματισθεί σοβαρά, σύμμφωνα με το kosnews24.gr. Κλιμάκιο γιατρών μεταβαίνει στην Κω από την Αθήνα ενώ στο νοσοκομείο του νησιού επικρατεί πανικός. Δεκάδες κάτοικοι και τουρίστες έσπευσαν τραυματισμένοι για τις πρώτες βοήθειες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ένα άτομο ακρωτηριάστηκε ενώ δύο ακόμα κάτοικοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Τρόμος και δεκάδες κατεστραμμένα κτήρια

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής στην Κω.

Η ένταση του σεισμού τρομοκράτησε τους κατοίκους που βγήκαν στους δρόμους, ενώ προκάλεσε και ζημιές σε κτήρια και σπίτια στο νησί της Κω.

Ο σεισμός προκάλεσε την πτώση της οροφής μπαρ με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να τραυματιστούν.

Κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαράκια, καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το Νοσοκομείο.

Δεκάδες είναι και τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί καταστροφές.

Τσελέντης: Θα πρέπει να περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι τη μετασεισμική ακολουθία στην Κω μετά τον ιδιαίτερα ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το νησί στη 01:31 τα ξημερώματα της Παρασκευής (21/07/2017), με τον σεισμολόγο και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκη Τσελέντη να επισημαίνει, ωστόσο, ότι μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί.

«Η δική μου εκτίμηση είναι πως ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το σεισμό που είχε γίνει στη Μυτιλήνη. Η μετασεισμική ακολουθία εδώ πέρα είναι απόλυτα φυσιολογική. Έχουμε ήδη δέκα σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ στη Μυτιλήνη πέρναγαν τα εικοσιτετράωρα και δεν είχαμε τίποτα», είπε ο κ. Τσελέντης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Πιστεύω πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά επειδή είχαμε πολύ μικρό εστιακό βάθος θα έχουμε μια πολύ πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα. Είχαμε το 5,1, πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε ακόμη και το 5,7 και το 5,8», πρόσθεσε ο ίδιος.

Περισσότερα στο σχετικό ρεπορτάζ.

Ετικέτες: