Φιλοξενία 22 παιδιών από το Ναγκόρνο Καραμπάχ της Αρμενίας στη Σύρο

Ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών

Τόπο ξεγνοιασιάς, ηρεμίας και ψυχικής αγαλλίασης αποτέλεσε για ένα ακόμη καλοκαίρι το νησί της Σύρου για παιδιά από το Ναγκόρνο – Καραμπάχ, στο σύνολό τους ορφανά από τις πρόσφατες συγκρούσεις της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, συνεχίζοντας για 22 συναπτά έτη την προσπάθεια του πρώην Δήμου Άνω Σύρου, σε συνεργασία με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, το Υπουργείο Εξωτερικών και Παιδείας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά και φορέων, επιχειρήσεων και κατοίκων της Σύρου, φιλοξένησε φέτος 11 αγόρια και 11 κορίτσια, καθώς και τους συνοδούς τους, στις εγκαταστάσεις των Φρερ στο Κίνι.

Από 23 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου, τα παιδιά γνώρισαν τις ομορφιές του νησιού και ήρθαν σε επαφή με τη συριανή παράδοση και εν γένει τον ελληνικό πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, τα παιδιά, συνοδευόμενα από τον επικεφαλής της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής, κ. Χατζίκ Χατζατουριάν πραγματοποίησαν την καθιερωμένη επίσκεψή τους στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης, όπου τα υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός.

Στο πλαίσιο της συνάντησής τους, επισημάνθηκε ο πολυετής και ουσιαστικός δεσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη Σύρο, καθώς και το γεγονός ότι, μέσω των μικρών επισκεπτών, οι δύο λαοί έχουν αναπτύξει σπάνιους και άρρηκτους δεσμούς φιλίας και αλληλοεκτίμησης. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ευχή να πραγματοποιηθεί επίσκεψη αντιπροσωπείας από το νησί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ώστε να συσφιχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις των δύο λαών.

Με την ολοκλήρωση και της φετινής φιλοξενίας των παιδιών από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στη Σύρο, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσοι προσέφεραν προϊόντα ή υπηρεσίες στους μικρούς φιλοξενούμενους και ιδιαιτέρως την κ. Στέλλα Λημναίου για την αγάπη και τη φροντίδα που προσέφερε από καρδιάς στα παιδιά, καθ’ όλη της διάρκεια της παραμονής τους.

«Ηθική ικανοποίηση»

«Το χαμόγελο αυτών των παιδιών, η αγκαλιά που σου δίνουν και η αγάπη τους καλύπτουν την κούραση και σου δίνουν δύναμη για την επόμενη χρονιά που θα έρθουν τα καινούρια παιδιά» δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Λημναίου η οποία με χαρά αναλαμβάνει κάθε χρόνο την εξυπηρέτηση της ομάδας από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Είναι κάτι που κάνουμε με πολλή όρεξη, ακούραστα και με όλη μας την καρδιά για να περάσουν όμορφα αυτά τα παιδιά, που είναι ταλαιπωρημένα ψυχολογικά, δεδομένου ότι ζουν σε εμπόλεμη ζώνη και έχουν χάσει πατέρες, αδερφούς και θείους».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους,  το Παραδοσιακό Εργαστήρι «Άρωμα Παράδοσης», η μουσική ομάδα «Μυστικό Μπουζούκι» του Αρίστου Βαμβακούση, καθώς επίσης και ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου Ερμούπολης «Ο Ερμής», πραγματοποίησαν μουσικοχορευτική παράσταση στο χώρο που διέμεναν τα παιδιά, προκειμένου να τα ψυχαγωγήσουν.

Προβολή της Σύρου στην Αρμενία

«Τα παιδάκια πέρασαν πάρα πολύ ωραία στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις των Φρερ, που είναι καταπληκτικές» σημειώνει η κ. Λημναίου, ευχαριστώντας με τη σειρά της όλες τις επιχειρήσεις της Σύρου, οι οποίες ανταποκρίθηκαν θερμά στην πρόσκλησή τους για την παραχώρηση γευμάτων, καθώς και για την προσφορά προϊόντων και αναμνηστικών στα παιδιά.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι, μέσα από τη συγκεκριμένη κατασκήνωση το νησί της Σύρου προβάλλεται στην Αρμενία, η οποία προσκάλεσε τους υπεύθυνους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκειμένου να τους ανταποδώσει τη ζεστή φιλοξενία.